Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Γεωργίου, για το κόστος ενέργειας στην Κύπρο καταρρίπτει την κυβερνητική προσέγγιση περί «εμποδίων» στη λήψη μέτρων.
- Η οδηγία για τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) περιλαμβάνει την παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας στον κατάλογο των αγαθών και υπηρεσιών που μπορούν να επωφεληθούν από μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
- Όταν προκύπτουν πραγματικά υπερκέρδη, τα κράτη-μέλη μπορούν να θεσπίζουν φορολογικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Είναι πλέον σαφές ότι η απόρριψη των προτάσεων του ΑΚΕΛ για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν οφείλεται σε περιορισμούς από την ΕΕ, αλλά αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να λάβει μέτρα στήριξης, παρά τις ευρωπαϊκές συστάσεις.
Το ΑΚΕΛ επιμένει στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την ενέργεια. Ωστόσο, μέχρι την υλοποίησή του, απαιτούνται άμεσα μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας:
1.Μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9%.
2. Στήριξη της ΑΗΚ και απελευθέρωση των δυνατοτήτων της για παραγωγή πράσινης ενέργειας και επενδύσεις σε συστήματα κεντρικής αποθήκευσης.
3. Φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ΑΠΕ, ώστε να χρηματοδοτηθούν μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αγνοεί το δυσβάστακτο κόστος που επωμίζονται τα κυπριακά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Ήρθε η ώρα να αφήσει τις δικαιολογίες και να εφαρμόσει ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όπως ήδη συστήνει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.