Καταδικάζει το σημερινό διχοτομικό στάτους κβο στην Κύπρο η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο και εκφράζοντας υποστήριξη στην τρέχουσα διαδικασία για λύση του Κυπριακού, η οποία, όπως αναφέρει, πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, και να διασφαλίζει την επανένωση και την ελευθερία της Κύπρου.
Παράλληλα σε δήλωσή της υπογραμμίζει πως “η ΕΕ πρέπει να παίξει έναν πιο σταθερό ρόλο στο Κυπριακό” και απαιτεί από την κυβέρνηση της Τουρκίας, “μιας χώρας που είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, να πάρει πρακτικά μέτρα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, όπως αναφέρεται σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.
“Η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει (η Τουρκία) να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της Τουρκίας και να επιδιώξει μια γνήσια εποικοδομητική διαδικασία για λύση του κυπριακού προβλήματος”, προστίθεται στη δήλωση.
Προς αυτό το σκοπό, αναφέρεται, η ομάδα GUE/NGL έχει την άποψη ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σε συνδυασμό με μέτρα προς όφελος των δυο κοινοτήτων, θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.
Η ομάδα GUE/NGL εκφράζει αλληλεγγύη προς το λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στον αγώνα τους για το μέλλον της πατρίδας τους και αναφέρει πως θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς επίσης μέσω άλλων κατάλληλων οδών και επαφών, προκειμένου να επικρατήσει δικαιοσύνη στην Κύπρο.
“Ο μόνος τρόπος εξόδου από αυτή την κατάσταση είναι να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα στο πλαίσιο των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο κράτος που θα διασφαλίζει την μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, μαζί με την πολιτική ισότητα των κοινοτήτων της Κύπρου, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.