Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν, τη Δευτέρα, να εντείνουν τη συνεργασία τους με την Τουρκία και Αραβικές χώρες στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης παραμένει σε κατάσταση συναγερμού μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι ενώ στον μουσουλμανικό κόσμο κυριαρχεί η οργή για την δημοσίευση νέων γελοιογραφιών του Μωάμεθ.
«Προετοιμάζουμε σαφή σχέδια τα οποία θα θέσουμε σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες από κοινού με συγκεκριμένες χώρες για να αυξήσουμε το επίπεδο συνεργασίας σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σημείωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Αναφέρθηκε σε χώρες όπως είναι «η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η Αλγερία, οι χώρες του Κόλπου» μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά το οποίο έγιναν διαβουλεύσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι.
Η ΕΕ αποφάσισε να προωθήσει μια στενότερη «συνεργασία» σε ό,τι αφορά «την ανταλλαγή πληροφοριών» και την «κατασκοπεία», τόσο μεταξύ των κρατών μελών της, όσο και «με άλλες χώρες»: και πάλι η Μογκερίνι αναφέρθηκε στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στις χώρες του Κόλπου, καθώς επίσης και σε κράτη «της βόρειας Αφρικής, της Αφρικής και της Ασίας».
Ανάμεσα στις «άμεσες συγκεκριμένες ενέργειες» οι οποίες πρόκειται να προωθηθούν η Μογκερίνι επισήμανε την αποστολή «ακολούθων, αρμόδιων για ζητήματα ασφαλείας, σε όλες τις μόνιμες αντιπροσωπείες της ΕΕ σε χώρες», με σκοπό να υπάρξουν «τακτικές επαφές ανάμεσα σε επαγγελματίες των πεδίων της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
Η ίδια είπε ότι απορρίπτει κάθε ερμηνεία περί «δύο μέτρων και δύο σταθμών», σημειώνοντας πως «τα κυριότερα θύματα της τρομοκρατίας είναι οι μουσουλμάνοι και οι αραβικές χώρες», ενώ τάχθηκε ακόμη υπέρ του «διαλόγου και των συμμαχιών για να αποφευχθεί» η πραγμάτωση της σεναριολογίας περί «σύγκρουσης των πολιτισμών».
Ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας δεν είναι απλά «ένα στρατιωτικό ζήτημα ή ένα ζήτημα ασφαλείας», εκτίμησε ο αλ Αράμπι, ο οποίος εξήγησε πως ο αγώνας αυτός πρέπει επίσης να δοθεί «στο επίπεδο της διανόησης, του πολιτισμού, των μέσων ενημέρωσης, της θρησκείας», προσθέτοντας πως «αυτό είναι που επιχειρούμε».
Ωστόσο η ένταση συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πολυάριθμες μουσουλμανικές χώρες: νέες διαδηλώσεις έγιναν σήμερα εναντίον της δημοσίευσης ακόμη μιας γελοιογραφίας που απεικονίζει τον προφήτη Μωάμεθ στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, η συντακτική ομάδα της οποίας ήταν ο στόχος της πολύνεκρης επίθεσης της 7ης Ιανουαρίου: εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Γκρόζνι της Τσετσενίας, ισλαμιστές απείλησαν Γάλλους στη Γάζα, σημαίες της Γαλλίας πυρπολήθηκαν στο Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν.
Ο συντονισμός όσον αφορά την κατασκοπεία, η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα των κρατών που ανήκουν στο Χώρο Σένγκεν, οι προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου όπλων, η δημιουργία ενός κοινού συστήματος για τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών των αεροπορικών πτήσεων (PNR) βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων των Ευρωπαίων ηγετών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Οι 28 κάλεσαν ακόμη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να «ξαναρχίσει τις εργασίες του για το PNR», οι οποίες είχαν ανασταλεί το 2011 καθώς οι ευρωβουλευτές είχαν εκφράσει ενστάσεις για πολλές διαστάσεις του συστήματος αυτού, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαίους υπουργούς, ιδίως αυτούς των Εσωτερικών, την 29η Ιανουαρίου στη Ρίγα, αλλά κυρίως από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων την 12η Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής που θα είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Πολλοί από τους επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της ΕΕ θα συμμετάσχουν εξάλλου την Πέμπτη στο Λονδίνο σε μια σύνοδο που οργανώνουν από κοινού η Βρετανία και οι ΗΠΑ με τη συμμετοχή χωρών οι οποίες έχουν ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Η Ευρώπη παραμένει σε συναγερμό. Στη Γερμανία η εβδομαδιαία διαδήλωση του κινήματος που εναντιώνεται στο Ισλάμ, του Pegida, στη Δρέσδη ανακοινώθηκε πως ακυρώθηκε λόγω απειλών εναντίον της ζωής ενός στελέχους του, που φέρεται να έκανε το ΙΚ. Ενώ στη Γαλλία, εννέα πρόσωπα σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι παρείχαν υλική υποστήριξη στον Αμεντί Κουλιμπαλί, ιδίως όπλα και οχήματα, ετέθησαν υπό κράτηση ως αύριο βράδυ τουλάχιστον, σε αυτή τη φάση της έρευνας.