Η επ.Εσωτερικών ζητά επανεκτίμηση ακινήτων

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εξέφρασασν σήμερα ενστάσεις σε σχέση με τον τρόπο, που έγινε η επανεκτίμηση των αξίων των ακινήτων με τιμές της 1/1/2013.

Δεν υπήρξαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης πειστικές απαντήσεις από την πλευρά του Κτηματολογίου και άλλων για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε και έτσι τα δύο σχετικά νομοσχέδια που απέστειλε σήμερα η Κυβέρνηση στη Βουλή είναι αμφίβολο αν θα τεθούν μέχρι τις 10 Ιουλίου στην Ολομέλεια.

Τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους σε σχέση με το νομοσχέδιο, για το οποίο οι τοπικές Αρχές υποχρεωτικά θα πρέπει να διαμορφώσουν το ποσοστό φορολόγησης από 1,5 τοις χιλίοις σε 0,22 τοις χιλίοις, για να συνάδει με τις τιμές του 2013.

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, Γιάννος Λαμάρης, είπε πως “μια πρώτη άποψη είναι ότι δεν τεκμηριώθηκε η διαδικασία, μέσα από την οποία έχουν επικαιροποιηθεί οι αξίες”, για να προσθέσει πως “δεν υπήρξαν πειστικές απαντήσεις από πλευράς Κτηματολογίου και άλλων, για τον τρόπο που έγινε”.

“Ένα παράδειγμα είναι ότι οι επιτόπου επισκέψεις αφορούσαν την εξωτερική όψη των αξιών, δηλαδή μια πολυκατοικία ή μια μονοκατοικία επιθεωρήθηκε εξωτερικά και υπολογίστηκε με άλλες διαδικασίες και από άλλα αρχεία, για να βγει η αξία. Είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει προβληματισμού, για το πόσες ενστάσεις θα υπάρξουν τελικά, για την αξία που θα πάρει ο κάθε ένας από μας”, είπε.

Όπως είπε ο κ. Λαμάρης “έχουμε προσπαθήσει να διερευνήσουμε κατά πόσο θα ήταν εφικτό να ενημερωθούν γραπτώς οι πολίτες που έχουν δηλωμένες διευθύνσεις για την αξία της περιουσίας τους και όσοι δεν είχαν δηλωμένες διευθύνσεις, που είναι η μειοψηφία, να πηγαίνουν με τη διαδικασία που προτείνεται για όλους, της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πολίτη με το Κτηματολόγιο ή της πρόσβασης στο διαδίκτυο, που θα αναρτηθούν οι αξίες”.

Ωστόσο, είπε πως δεν είναι έτοιμο το Κτηματολόγιο να κάνει κάτι τέτοιο, ούτε να δεχθεί ηλεκτρονικά ενστάσεις.

“Δημιουργούνται πάρα πολλά ζητήματα”, ανέφερε, “σε σχέση με το τι θα πληρώνει ο πολίτης. Λιγότερα ή περισσότερα από ότι πλήρωνε μέχρι σήμερα; Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις π.χ. το τέλος που προτείνεται για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας που εισπράττουν οι Δήμοι πήγε στο 0,22 τοις χιλίοις από 1,5 τοις χιλίοις που ήταν. Η αίσθηση είναι ότι αυξάνεται κατά 6,5 φορές αυτή η αξία. Είναι ερωτήματα που μας απασχολούν και ο χρόνος είναι περιορισμένος”.

Πρόσθεσε πως έχει καλέσει τα κόμματα να προβληματιστούν κατά πόσο θα προχωρήσουν την άλλη Πέμπτη στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ σημείωσε πως εκκρεμεί και το νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση στην Επιτροπή Οικονομικών, και αφορά τους συντελεστές φορολογίες.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, χαιρέτισε το γεγονός ότι «η μικρο-ιδιοκτησία δεν θα φορολογείται», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «όμως, η πάγια μας τοποθέτηση και πρόταση για στοχευμένη φορολόγηση της ιδιοκτησίας κατά τρόπο που να παράγει όχι μόνο έσοδα για το κράτος αλλά και να αποτελεί κίνητρο για ανάπτυξη και δη πράσινη ανάπτυξη δεν υλοποιείται από την παρούσα κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες της».

«Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ της ιδιοκτησίας που χρησιμοποιείται με έναν άλφα σκοπό και μιας ιδιοκτησίας που χρησιμοποιείται με ένα βήτα σκοπό, αναπτυξιακό και μάλιστα βιώσιμα αναπτυξιακό. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι και στο νέο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται τέτοιες καινοτόμες και προοδευτικές σκέψεις που βοηθούν στην ανάπτυξη και όχι μόνο στην είσπραξη εσόδων για το κράτος», είπε.

Εξέφρασε, επίσης, προβληματισμό για το βαθμό αύξησης των δημοτικών φορολογιών για την ακίνητη ιδιοκτησία με βάση τη νέα εκτίμηση της αξίας των περιουσιών.

«Οι πρόνοιες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο που αφορούν τη δημοτική φορολογία για την ακίνητη ιδιοκτησία είναι τέτοιες που προκαλούν εύλογες ανησυχίες ότι μπορεί μεν να μειωθεί η φορολογία για την ακίνητη ιδιοκτησία αλλά να αυξηθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό σε ότι αφορά τους δήμους», κατέληξε.