Σκηνικό απόλυτης εμπλοκής έχει διαμορφωθεί μετά την άκαρπη προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και τις εκθέσεις-βόμβα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που χαρακτηρίζουν μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος ακόμα και αν επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ επί μια δεκαετία, όπως ζητεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως βαλβίδα εκτόνωσης της κρίσης, μέσω παρασκηνιακών επαφών με τους δανειστές. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικά βήματα προόδου προτού οι επίμαχες εκθέσεις του ΔΝΤ συζητηθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου.
Η νέα καθυστέρηση καθιστά ακόμα πιο ασφυκτικό το ήδη πιεσμένο χρονοδιάγραμμα, που επιβάλλει την επίτευξη συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας θα πέσει θύμα των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Οι εκλογές σε Ολλανδία (15 Μαρτίου), Γαλλία (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) και Γερμανία (24 Σεπτεμβρίου) θα εκμηδενίσουν τις πιθανότητες πολιτικής λύσης στο αδιέξοδο, ενώ οι κάλπες στην Ολλανδία πιθανώς να οδηγήσουν στην έξοδο από την προεδρία του Eurogroup τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε χθες ότι «δεν βοηθάει να ξαναμπούμε σε περίοδο οικονομικής αστάθειας και σε στείρες συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, τη στιγμή που η Ελλάδα ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης». Εντούτοις, και η Κομισιόν συντάχθηκε προχθές με την απαίτηση να νομοθετηθούν προκαταβολικά πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018. Μόνος σύμμαχος της ελληνικής πλευράς ήταν ο απερχόμενος Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.