Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, συνεδρίασε σήμερα με στόχο την αναζήτηση κοινής φόρμουλας για περιορισμό ή άρση των ωφελημάτων κρατικών αξιωματούχων, που αφορά στην παραχώρηση πολυτελών και υπηρεσιακών οχημάτων αναθέτοντας παράλληλα σε αρμόδια κυβερνητικά τμήματα την κατάρτιση πρότασης για τις επιπτώσεις που θα έχει η προτεινόμενη περιστολή.
Για το θέμα έχουν κατατεθεί έξι προτάσεις νόμου και όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, υπάρχει κοινή προσέγγιση, η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία, ώστε να περιοριστεί ο κατάλογος των αξιωματούχων που δικαιούνται αυτοκίνητο, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις που θα συμφωνηθούν.
Είπε επίσης ότι θα εξεταστεί το κατά πόσο οι διατάξεις θα αφορούν μόνο νυν ή και τέως αξιωματούχους.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι για τις πιθανές εξαιρέσεις, ζητήθηκε από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και τις Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες να ετοιμάσουν πρόταση με περιοριστικά κριτήρια, βάσει των κυβικών ή των ρύπων, ώστε να περιοριστεί το κόστος του ωφελήματος για το κράτος.
Συμπλήρωσε ότι ζητήθηκε ένας πιο ολοκληρωμένος κατάλογος με τα πρόσωπα που απολαμβάνουν του ωφελήματος, καθώς ο κατάλογος που παρουσιάστηκε σε προηγούμενη συνεδρία, με 51 κρατικούς αξιωματούχους, δεν περιλαμβάνει την τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατό ή την Αστυνομία.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Επιτροπή δεν κατέληξε στα κριτήρια, αλλά θα συνεχίσει τη συζήτηση.
Οι έξι προτάσεις νόμου αφορούν την πλήρη κατάργηση της παροχής υπηρεσιακού οχήματος, οδηγού και γραμματέας σε Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και Προέδρους της Βουλής, περιορισμούς στο μοντέλο του αυτοκινήτου, εισήγηση για τον προϋπολογισμό, κατάργηση του δικαιώματος για συγκεκριμένες περιπτώσεις, απαγόρευση παροχής υπηρεσιακού αυτοκίνητο σε οποιονδήποτε αξιωματούχο, καθώς και περιορισμό στα κυβικά.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεόφυτου, μιλώντας εντός της επιτροπής, είπε ότι η όποια απόφαση για ευαίσθητα ζήτημα, δεν πρέπει να ειδωθεί ως αλλαγή πολιτικής που αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα πρέπει να ισχύουν εφεξής και όχι αναδρομικά. Διαφορετικά, διερωτήθηκε αν θα πρέπει να πάρουμε πίσω και τα αυτοκίνητα του Γλαύκου Κληρίδη και του Γιώργου Βασιλείου.
Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου, είπε ότι αυτή αφορά στην παραχώρηση αυτοκινήτου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Υπουργούς και τον Υφυπουργό παρά τω Πρόεδρο, καθώς και τρεις αξιωματούχους, το Γενικό Εισαγγελέα, τη Γενική Λογίστρια και τη Γενική Ελέγκτρια.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου τάχθηκε υπέρ του περιορισμού του καταλόγου των αξιωματούχων που κάνουν χρήση του ωφελήματος και είπε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συζητήσει τις διάφορες πρόνοιες, όπως τη μείωση των κυβικών και άλλα τεχνικά θέματα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, εξηγώντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε, είπε ότι δεν στοχοποιείται με αυτή ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπλήρωσε όμως ότι η αναδρομική ισχύ είναι αίτημα της κοινωνίας.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι υπάρχει βούληση να τροποποιηθούν τα ωφελήματα και είπε ότι η αναδρομική ισχύ και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την άρση ή ακύρωση των ωφελημάτων είναι θέμα άλλης πολιτικής συζήτησης.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη χαρά του, καθώς ανέφερε ότι οι προτάσεις της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων συγκλίνουν όλο και περισσότερο με τις θέσεις του Κινήματος για κατάργηση των προνομίων των πρώην αξιωματούχων. Ανέφερε τέλος ότι αυτό αποτελεί μια πολιτική νίκη για τους Οικολόγους.