Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, ζητεί να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατό συντομότερα το ποσό των ιδίων κεφαλαίων που θα απολέσουν οι Κυπριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) λόγω του «κουρέματος», αλλά και να απελευθερωθούν τα κεφάλαια, κάτω των 100.000 ευρώ, των πελατών των ΚΕΠΕΥ τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα σε συλλογικούς λογαριασμούς στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς τις ΚΕΠΕΥ και προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και σημειώνει ότι το 18% των συνολικών κεφαλαίων των ΚΕΠΕΥ, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ, παραμένει εγκλωβισμένο στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
Ταυτόχρονα, η κ. Καλογήρου καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς σε συντονισμένη και συνεχόμενη προσπάθεια, υπό την καθοδήγηση του CIPA, για να περάσουν στο εξωτερικό τα κατάλληλα μηνύματα που θα έχουν αποτέλεσμα να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και γενικότερα στην κυπριακή οικονομία.
Σε δηλώσεις της η κ. Καλογήρου είπε ότι μετά την απόφαση του Eurogroup και τους συνεπακόλουθους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, από τις 137 αδειοδοτημένες ΚΕΠΕΥ που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο, περίπου 45 έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις, καθώς οι ΚΕΠΕΥ διατηρούσαν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα το 18% (περίπου 257 εκατομμύρια ευρώ) των συνολικών κεφαλαίων τους, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ, (608 εκ. ευρώ ίδια κεφάλαια και 791 εκ. ευρώ χρήματα πελατών). Το 44% των 257 εκ. ευρώ βρισκόταν στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.
Δεν είναι αρκετά μεγάλες οι επιπτώσεις στις ΚΕΠΕΥ, διότι είχαν κατατεθειμένα στο εξωτερικό το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους, ανέφερε, σημειώνοντας, όμως, ότι από τα κεφαλαία που έχουν εγκλωβιστεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ένα μεγάλο ποσοστό (44%) βρίσκεται στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.
Σε σχέση με το συνολικό ποσό του 1,3 δισ. ευρώ, η κ. Καλογήρου είπε ότι από αυτό το ποσό βρίσκεται στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα το 22% ή περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν χρήματα πελατών και το 14% ή περίπου 87 εκ. ευρώ που αφορούν ίδια κεφάλαια των ΚΕΠΕΥ.
Τα μεγάλα αυτά ποσά καταδεικνύουν τη σημαντικότητα των ΚΕΠΕΥ και τη μεγάλη σημασία που έχουν αυτές οι εταιρείες για την κυπριακή οικονομία, επισήμανε.
Όσον αφορά τον αριθμό των ΚΕΠΕΥ, των οποίων έχουν επηρεαστεί τα ίδια κεφάλαια, η κ. Καλογήρου είπε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2013, “φαίνεται ότι από τις 137 αδειοδοτημένες ΚΕΠΕΥ, έχει επηρεαστεί η κεφαλαιακή επάρκεια μόλις τριών εταιρειών”, με αποτέλεσμα ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων τους να έχει υποχωρήσει κάτω από το 8%.
Ανέφερε ότι η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καταβάλλει προσπάθειες να βοηθήσει τις ΚΕΠΕΥ να πάρουν από τα χρήματα τους που είναι εγκλωβισμένα στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, τουλάχιστον τις πρώτες 100.000 ευρώ, ενώ γίνεται προσπάθεια, όπως είπε, να αποδεσμευθούν χρήματα πελατών τα οποία διατηρούνται σε συλλογικούς λογαριασμούς από τις ΚΕΠΕΥ.
“Αυτό το θέμα είναι σε εξέλιξη και δεν έχει ακόμη διεκπεραιωθεί”, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται “σε συνεχή επικοινωνία με την ΚΤ για να επιλυθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα το θέμα”.
Το θέμα, συνέχισε, πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα διότι κάθε μέρα που περνά πλήττεται περαιτέρω η αξιοπιστία των ΚΕΠΕΥ προς τους πελάτες τους, ενώ παράλληλα επειδή αυτές οι εταιρείες είναι εποπτευόμενες από την Επιτροπή, δεν μπορείς να γνωρίζεις τις ακριβείς επιπτώσεις που θα έχουν αυτά τα θέματα στα ίδια κεφάλαια τους, πρόσθεσε.