Όπως δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου η επιτροπή εξετάζει καταγγελίες για χειραγώγηση της τιμής της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου.
«Όσον αφορά την ένταξη της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο είχαμε κάποιες καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που μπορεί να θεωρηθούν ότι υπήρχε χειραγώγηση της τιμής διότι είχαν εισαχθεί εντολές πολύ χαμηλές σε σχέση με την πραγματική τιμή» σημείωσε η κ. Καλογήρου, εξηγώντας ότι το θέμα ερευνάται και πολύ σύντομα θα υπάρχει κατάληξη σε κάποια συμπεράσματα.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συναντήθηκε σήμερα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά με τον προϋπολογισμό της Επιτροπής για το 2015, προϋπολογισμός που μεταξύ άλλων προνοεί και το άνοιγμα εφτά συνολικά νέων θέσεων εργασίας.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνάντησης ενημερώθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το πως εξελίσσεται ο κύκλος εργασιών της Επιτροπής, ο οποίος, όπως είπε, έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο σε ό,τι αφορά τον εποπτικό ρόλο της Επιτροπής όσο και σε σχέση με τον αναπτυξιακό τομέα.
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο και πρόσθεσε πως για να μπορέσει ακριβώς να επιτελέσει αυτό της το έργο όσο πιο αποτελεσματικά προς όφελος της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να υπάρχει σωστή στελέχωση.
«Είναι με λύπη που διαπιστώνουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει κατορθωτό να στελεχωθεί όσο θα έπρεπε η Επιτροπή» δήλωσε και διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται έτσι ώστε να εγκριθεί ένας προϋπολογισμός, τέτοιος που να επιτρέπει την περαιτέρω στελέχωση της Επιτροπής για να καταστεί και στην πράξη, σιγά-σιγά η Επιτροπή, μια ανεξάρτητη εποπτική αρχή η οποία δεν θα έχει εξαρτήσεις από κανένα.
«Θέλουμε να εκφράσουμε λοιπόν τη στήριξη μας στο ρόλο που διαδραματίζει η Επιτροπή και να δηλώσουμε ότι θα στηρίξουμε τις προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση του να έχει ολοένα και περισσότερη και οικονομική ανεξαρτησία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ρόλου της» ανέφερε.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2015 είναι σημαντικός καθώς για πρώτη φορά προνοεί νέες θέσεις εργασίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό ως έχει καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των εποπτευόμενων της Επιτροπής περίπου στους 500 και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της Επιτροπής με επιπλέον προσωπικό έτσι ώστε να ασκήσει αποτελεσματικά την εποπτεία αλλά και να προωθήσει την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς.
«Μόνο έτσι μέσα στο πλαίσιο άσκησης αποτελεσματικής εποπτείας τους χρηματοοικονομικού τομέα θα μπορέσει να ανακτηθεί και η εμπιστοσύνη τους επενδυτικού κοινού στις αγορές» εξήγησε.
Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Καλογήρου διευκρίνισε ότι ο προϋπολογισμός για το 2015 προνοεί την πλήρωση εφτά νέων θέσεων. «Είναι λίγες αλλά ας αρχίσουμε με αυτές» είπε, προσθέτοντας πως θα προωθηθούν και κάποιες άλλες διευθετήσεις, όπως η ανάθεση εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες αλλά και η μεταφορά προσωπικού από άλλους κρατικούς ή ημικρατικούς οργανισμούς, όπως το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
Σε ερώτηση κατά πόσο εντοπίστηκαν τον τελευταίο καιρό κάποια φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών των μετοχών, διάστημα κατά το οποίο επανήλθε στο Χρηματιστήριο και η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι υπήρξαν κάποιες καταγγελίες στην Επιτροπή σχετικά με χειραγώγηση της τιμής της Τράπεζας Κύπρου με την έννοια ότι εισήχθηκαν εντολές σε τιμή πολύ χαμηλή σε σχέση με την πραγματική τιμή, και πρόσθεσε ότι το όλο θέμα ερευνάται από την Επιτροπή και πολύ σύντομα θα υπάρξει κατάληξη σε συμπεράσματα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για τον τραπεζικό τομέα η Πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι περί τα μέσα του 2015 να ολοκληρωθούν οι έρευνες που αφορούν τον τραπεζικό τομέα. Πρόσθεσε πως υπάρχουν αρκετά θέματα τα οποία βρίσκονται υπό διερεύνηση και πως στο παρόν στάδιο γίνονται κλήσεις σε παραστάσεις και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.
Για το ίδιο θέμα και ερωτηθείς τι αναμένει το ΑΚΕΛ από την ολοκλήρωση των εν λόγω ερευνών, ο κ. Κυπριανού αφού ανέφερε ότι χρειάζεται συγκεκριμένη τεχνογνωσία για να διεξαχθούν αυτές οι έρευνες κατά τρόπο που να καταλήξουν σε αντικειμενικά αποτελέσματα, είπε ότι υπό αυτή την έννοια, το ΑΚΕΛ δεν θεωρεί ότι υπάρχει καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση αυτών των ζητημάτων καθώς «είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και να είναι όσο πιο αντικειμενική η διερεύνηση».
«Επείγει βέβαια και κατανοώ ότι ο κυπριακός λαός να ξέρει τι ακριβώς έγινε έτσι ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι αυτό που αναμένει το ΑΚΕΛ είναι να γίνει μια αντικειμενική διερεύνηση και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.
«Όχι να επιχειρηθεί συγκάλυψη των οποιονδήποτε ευθυνών και φορτωθούν ευθύνες αλλού» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση κατά πόσο έχουν δοθεί οδηγίες στην Επιτροπή σχετικά με τη διεξαγωγή έρευνας για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και τη ζημιά που υπέστησαν οι μικρομέτοχοι της εταιρείας η κ. Καλογήρου εξήγησε πως παρόλο που οι Κυπριακές Αερογραμμές ήταν εταιρεία εισηγμένη στο ΧΑΚ, εντούτοις το 95% ανήκε στο κράτος και ως εκ τούτου η εταιρεία «δεν ήταν συστημική προς πολλούς μετόχους».
«Την είχαμε αναστείλει από τον καιρό που σταμάτησε να δίνει ενημέρωση με βάση τις νομοθεσίες μας προς τους επενδυτές και την είχαμε διαγράψει πρόσφατα πριν το κλείσιμο της εταιρείας. Είχε ανασταλεί μπορεί και δύο χρόνια. Άρα δεν υπήρχε κάτι που θα επηρέαζε την τιμή της μετοχής ή κάποιοι έχασαν επειδή διενεργούσαν πράξεις στο Χρηματιστήριο» δήλωσε, αναφέροντας ωστόσο πως αν υπάρξουν καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για οποιαδήποτε θέματα αφορούν τις ΚΑ, τότε θα μπουν στη σειρά αναμονής προς διερεύνηση μαζί με άλλες υποθέσεις που υπάρχουν και αφορούν εισηγμένες εταιρείες.
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να εγγράψει το θέμα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για συζήτηση και εις βάθος διερεύνηση. «Πρέπει να πάμε πίσω στο χρόνο, από τότε που ξεκίνησαν τα μεγάλα προβλήματα της εταιρείας και να γίνει μια αντικειμενική διερεύνηση έτσι ώστε να ξέρουν και οι Βουλευτές αλλά και ο κυπριακός λαός ποιες είναι εκείνες οι αποφάσεις που έχουν οδηγήσει στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα» είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «υπάρχουν τεκμήρια αντικειμενικά όπως η έκθεση από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για αποφάσεις που είχαν ληφθεί στο παρελθόν και που προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στην εταιρεία».