Στην επόμενη συνεδρία της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη της συνεδρία, μετά τις βουλευτικές εκλογές, υπό τη νέα της σύνθεση, με θέμα τη λειτουργία των θεσμών στην Κύπρο, θα συζητήσει το θέμα των γνωστών εγγράφων “Panama Papers”.
Στη συνεδρία παρέστη για λίγο ο Πρόεδρος της Βουλής και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος τόνισε ότι η συναντίληψη και η συναίνεση βοήθησε να αγγίξουμε αιχμηρές πτυχές της έρευνας για την οικονομία που μπορεί να ήταν πολιτικά προβληματικές για τα μέλη της Επιτροπής όμως τόλμησαν να πουν εκείνο το οποίο θεωρούσαν σωστό, κόντρα πολλές φορές με το γενικότερο να θίγεται η εικόνα του κόμματος τους”, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί.
Ο κ. Συλλούρης κάλεσε τους βουλευτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η ονομασία της Επιτροπής σε Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και εξέφρασε την ετοιμότητα του να συναντάται με την Επιτροπή ως απλός μέλος της, όποτε η ίδια η Επιτροπή το χρειάζεται.
Στη συνεδρία παρέστη ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος τόνισε πως χρειάζονται αλλαγές όλοι οι θεσμοί και ότι οι αλλαγές είναι μια συνεχή διεργασία.
Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του κεντρικού κράτους, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο ρόλος της εκτελεστικής εξουσίας είναι να κάνει ένα σύστημα που να αποτρέπει όσο το δυνατό γίνεται τη διαφθορά και να γίνεται χρηστή διοίκηση, προσθέτοντας ότι τα νομοσχέδια που έχουν “κατατεθεί μέχρι σήμερα βελτιώνουν την χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια”.
Σε σχέση με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι πως θα προχωρήσει αυτός ο θεσμός από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτός που θα τρέχει αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι σε όλες τις άλλες χώρες υπάρχει Υπουργείο Οικονομίας ή Ανάπτυξης.
Ανέφερε ότι δεν μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών να χειρίζεται θέματα μακροοικονομίας, χρηματοδότησης τους χρέους και να τρέχει θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και δημόσιας διοίκησης και πρόσθεσε ότι θα έρθουν νομοσχέδια που θα προτείνουν πως θα καλυφθεί αυτό το κενό που υπάρχει.
Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί και ο τουρισμός να είναι ορφανός και σημείωσε ότι όλα αυτά έχουν σχέση τόσο με την χρηστή διοίκηση όσο και με την επάρκεια του κράτους.
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι πάρα πολλοί θεσμοί όπως η Νομική Υπηρεσία του κράτους και ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή, διεξάγουν σε συνεργασία μαζί μας μελέτες για να διαρθρώσουν τα τμήματα τους, προσθέτοντας ότι οι δύο αυτοί θεσμοί έχουν ενισχυθεί με ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους
Ανέφερε, ωστόσο, ότι οι δύο αυτοί θεσμοί “χρειάζονται και δομικές αλλαγές, τις οποίες συζητούμε μαζί τους και θα προσπαθήσουμε όταν έχουμε τα αποτελέσματα των μελετών να τα εφαρμόσουμε”.
Ειδικότερα, αναφορικά με το θεσμό της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, ο κ. Πετρίδης είπε ότι “σεβόμενοι την ανεξαρτησία του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα με δικούς του όρους διεξάγεται μια μελέτη ριζική αναδιάρθρωση της Νομικής Υπηρεσίας βάσει των αναγκών που ο ίδιος έχει καθορίσει”, σε συνεργασία με Ιρλανδούς εμπειρογνώμονες.
Όσον αφορά την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο κ. Πετρίδης είπε ότι έγινε μελέτη και έχουν υποβληθεί κάποιες εισηγήσεις στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και μελετούνται, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με τον Γενικό Ελεγκτή ο οποίος θέλει ένα πιο εξειδικευμένο Σώμα εγκεκριμένων λογιστών αλλά και μηχανικών που να μπορούν να διεξάγουν μελέτες επί τεχνικών όρων”.
Σε σχέση με την Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι γίνεται προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης της με πιο σύγχρονο πρότυπα, προσθέτοντας ότι θα οδηγηθεί “σε ένα λιγότερο βασιλικό σύστημα”.
Αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενδυνάμωση της Βουλής, λέγοντας ότι χρειάζεται επιστημονική στήριξη για την επεξεργασία προτάσεων νόμου ή και μελέτες επιπτώσεων για το τί σημαίνουν οι προτάσεις νόμου.
Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το θέμα συζητείται για χρόνια και προσπαθούν να βρεθούν συναινέσεις, προσθέτοντας ότι είναι ένας θεσμός που επηρεάζει τον φορολογούμενο, την επάρκεια των υπηρεσιών και τα πάντα.
Ανέφερε ότι υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.