Η οριστική επιβεβαίωση από μέρους του Λευκού Οίκου που «σφραγίστηκε» και με το χθεσινό τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντον Μπλίνκεν, «ξεκλείδωσε» το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον για τις 16 Μαΐου. Μετά από έντονες διεργασίες, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία που άλλαξε τις προτεραιότητες, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το δεύτερο ταξίδι στη διάρκεια της θητείας του στην Ουάσιγκτον, καθώς είχε συναντηθεί και με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι συνιστά επισφράγιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που σε αυτή τη φάση είναι στο ιστορικά υψηλότερο σημείο της. Με την προεργασία όλων των προηγούμενων ετών, η Ελλάδα θεωρείται αυτή την ώρα ένας από τους πιο «ασφαλείς» συμμάχους των ΗΠΑ σε μια περιοχή με αναταράξεις, ενώ η ενεργός εμπλοκή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, με την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Ουκρανίας, αλλά και την αποστολή αμυντικού υλικού στο Κιέβο, έστειλε τα σωστά μηνύματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Το πρόγραμμα
Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μετά από καιρό στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη και μάλιστα αναμένεται να μείνει αρκετές μέρες, επισκεπτόμενος αρκετές πολιτείες. Η αρχή θα γίνει, όπως προαναφέρθηκε, από τον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα περιμένει τον πρωθυπουργό και θα έχουν την καθιερωμένη συζήτηση μπροστά στο τζάκι, στο οβάλ γραφείο. Εν συνεχεία, οι κάμερες θα αποχωρήσουν και οι δυο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν κατ’ ιδίαν, για πρώτη φορά δια ζώσης όσο ο κ. Μπάιντεν είναι πρόεδρος, αν και είχαν γνωριστεί στην επίσκεψη του νυν προέδρου τον Ιούνιο του 2017 στα γραφεία της ΝΔ. Αμέσως μετά ακολουθεί η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών και σίγουρα στην αποστολή θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, ενώ διερευνάται η πιθανότητα διεύρυνσης της ελληνικής αποστολής με ακόμα 1-2 υπουργούς σε χαρτοφυλάκια αιχμής.
Αμέσως μετά και με την ευκαιρία του εορτασμού των 201 ετών από την ελληνική επανάσταση, θα υπάρξει μια διευρυμένη εκδήλωση με τη συμμετοχή και της Ομογένειας, καθώς ο κ. Μπάιντεν έχει σημαντικές αναφορές στο ελληνικό λόμπι, ενώ και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος εκείνες τις μέρες θα έχει μόλις αναλάβει καθήκοντα, είναι Ελληνοαμερικάνος και στενός φίλος του κ. Μπάιντεν. Τέλος, στον Λευκό Οίκο θα υπάρξει και δείπνο.
Θεωρείται άκρως πιθανό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει περαιτέρω επαφές στην Ουάσιγκτον, τόσο με παράγοντες της Ομογένειας, όσο και με επιδραστικούς Αμερικανούς αξιωματούχους της Γερουσίας. Μένει, δε, να φανεί, αν αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα πάει και στη Νέα Υόρκη, κάτι που ακόμα δεν έχει κλείσει, μιας και το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωσιν.
Σίγουρο, πάντως, θεωρείται ότι θα είναι στο Σικάγο στις 22 Μαΐου, όπου θα εορταστεί η εθνική μας επέτειος, ενώ στις 23 Μαΐου θα είναι ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Boston College, όπου θα του απονεμηθεί και τιμητικούς τίτλους.
Ουκρανία, ΝΑΤΟ, ΝΑ Μεσόγειος
Η πραγματοποίηση του ταξιδιού τον Μάιο είχε διαφανεί από τις αρχές του Απριλίου, καθώς ήταν δεδομένη και η βούληση της αμερικανικής πλευράς να γίνει η διμερής συνάντηση των δύο ηγετών.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην Ουκρανία θα απασχολήσει τη συζήτηση, αν και μένει να φανούν ποια θα είναι τα δεδομένα την περίοδο πραγματοποίησης της συνάντησης. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ είναι στη γραμμή της ανοιχτής και έμπρακτης στήριξης της Ουκρανίας, με οικονομικούς και στρατιωτικούς όρους και ζητά και από τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να πράξουν το ίδιο, στον βαθμό που μπορούν. Η Αθήνα, πάντως, ως τώρα μένει στο ότι έχει στείλει αμυντικό εξοπλισμό που δεν ήταν απαραίτητος για την ελληνική άμυνα. Σε κάθε περίπτωση, με τη στάση της στο Ουκρανικό η Αθήνα έστειλε το μήνυμα ποιος είναι αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τη στιγμή που η Τουρκία δεν εφήρμοσε ούτε καν κυρώσεις στη Ρωσία, έστω και αν οι ΗΠΑ επέλεξαν να κάνουν…τα στραβά μάτια, μήπως και η τουρκική διαμεσολαβητική προσπάθεια αποδώσει καρπούς.
Από εκεί και πέρα, στο τραπέζι θα βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά όχι με τους κλασικούς όρους, αν και ο κ. Μπάιντεν είναι άριστος γνώστης της περιοχής. Αυτή τη στιγμή, με την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τη θέση της στους νατοϊκούς σχεδιασμούς, Ιούδα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη είναι σταθμοί-αιχμής για τις ΗΠΑ. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά αμερικανικών F-35 που θα «απογειώσουν» την Πολεμική μας Αεροπορία, παρά το «αλμυρό» κόστος, ενώ ολοκληρώνεται προοδευτικά η αναβάθμιση των F-16 μας, την ώρα που η Τουρκία ακόμα προσπαθεί να ξεμπλοκάρει την προμήθεια F-16 από τη Γερουσία και μοιάζει να έχει χάσει το «τρένο» των F-35 λόγω των S-400.
Τα ενεργειακά projects
Παράλληλα, η κατάσταση στην Ουκρανία αλλάζει άρδην και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Η Ελλάδα, άλλωστε, θέλει να λειτουργήσει ως κόμβος εισαγωγής εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην Ευρώπη και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο για το ζήτημα. Η «ενεργειακή ασφάλεια», μάλιστα αναφέρεται και στη δήλωση της εκπροσώπου του Λευκοί Οίκου Τζεν Ψάκι, με την οποία ανακοινώθηκε η συνάντηση.
Οι ΗΠΑ μπορεί να μην «τρελαίνονται» για τον αγωγό EastMed, με τη λογική ότι είναι κοστοβόρος και «βαρύς», από την άλλη, όμως, αποδίδουν ιδιαίτερη συνεργασία στην ηλεκτρική διασύνδεση που εξυπηρετείται μέσω του EuroAsia Interconnector που ξεκινά από το Ισραήλ και φτάνει στην Ελλάδα. Παράλληλα, με τα νέα δεδομένα στην Ουκρανία, ο ρόλος του LNG αναβαθμίζεται και οι ΗΠΑ αποτελούν βασικό εξαγωγέα, ενώ και η Ελλάδα αναβαθμίζει τις υποδομές της, όπως είπε ο πρωθυπουργός την Τρίτη από τη Ρεβυθούσα, ενώ παράλληλα δρομολογούνται ιδιωτικές μονάδες FSRU. Μάλιστα, στις 3 Μαΐου ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στην Αλεξανδρούπολη για μια τέτοια μονάδα.