Αναστάτωση επικρατεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την ανακοίνωση ότι ο παθογόνος μύκητας που προκαλεί τον “καρκίνο” της πατάτας βρίσκεται στην Ελλάδα. Ο επικίνδυνος μύκητας εμφανίστηκε στο Περιθώριο του κάτω Νευροκοπίου, της Δράμας, περιοχή διάσημη για την καλλιέργεια του αμυλούχου λαχανικού και πιθανότατα εισήχθη στη χώρα μας από την Τουρκία.
Από τις αρχές του χρόνου το αγρόκτημα 2000 στρεμμάτων στο Νευροκόπι, όπου εντοπίστηκε ο εν λόγω μύκητας βρίσκεται σε καραντίνα και στο εξής οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να μην κάνουν σπορά πατάτας για τα επόμενα 30 χρόνια. Επακόλουθο αυτής της κατάστασης ήταν οι αντιδράσεις των ανθρώπων που κυριολεκτικά ζουν μέσα από την παραγωγή της πατάτας και οι οποίοι μάταια διεκδικούν αποζημιώσεις καθώς δεν τις δικαιούνται, σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου επισκέφθηκαν την περιοχή και προσπάθησαν κατόπιν συζητήσεων με τους κατοίκους να βρουν μια λύση σ’ αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα.
Η εμφάνιση του συγκεκριμένου μύκητα έγινε αντιληπτή για πρώτη φορά την περίοδο συγκομιδής της παραγωγής του 2011 σε δύο αγρούς 35 και 6 στρεμμάτων στο Περιθώριο. Τότε είχε γίνει σπορά με μη πιστοποημένο σπόρο, ο οποίος ήταν φορέας του επικίνδυνου μύκητα εδάφους synchitrium endobioticum.
Ο μύκητας έχει εντοπιστεί στην Τουρκία όμως είναι ξακουστός και σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Η Ιωάννα Σαρίγκολη, προϊσταμένη του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας μας ενημέρωσε ότι:
«Ο παθότυπος του μύκητα είναι ιδιαίτερα επιθετικός και ανθεκτικός, ενώ δεν αντιμετωπίζεται ούτε με χημικά ή παστερίωση. Παραμένει στο χώμα για δεκάδες χρόνια και αντέχει στις πιο ακραίες θερμοκρασίες».
Σχετικά με τις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα γνωστοποιήθηκε ότι οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα είτε να κάνουν παραγωγή άλλων προϊόντων αφού η ασθένεια προσβάλλει μόνο την πατάτα ή να γίνει σπορά ανθεκτικών ποικιλιών πατάτας από το εξωτερικό. Σε λίγο καιρό θα γίνουν κάποιες πειραματικές καλλιέργειες ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να δουλέψουν με σιγουριά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσουν δεξαμενές απολύμανσης, για να μην μεταφέρεται το μολυσμένο χώμα και σε άλλες περιοχές. Αν και είναι τόσο απαραίτητο, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί καθώς δεν υπάρχουν χρήματα.
Τέλος, να ενημερώσουμε ότι η ασθένεια προσβάλλει μόνο τον σπόρο της πατάτας και δεν ελλοχεύει κανέναν απολύτως κίνδυνο για τους ανθρώπους.