«Εμβάθυνση των σχέσεων» Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας συζήτησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Δένδιας, κατά τις επαφές του στα κοινά Επιχειρησιακά Κέντρα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ και της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης (NYPD).
Μιλώντας στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη με Αμερικανούς αξιωματούχος.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τρόποι μεταφοράς στην χώρα μας τεχνογνωσίας, μέσα στα πλαίσια του στόχου για να υπάρξει «ριζική αναδιάρθρωση της ελληνικής αστυνομίας».
«Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας μάς ενδιαφέρει πάρα πολύ, το έχουμε μελετήσει και επιχειρούμε να το εφαρμόσουμε» δήλωσε ο κ. Δένδιας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στην Ανεξάρτητη Υπηρεσία Ασύλου, στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών και στη συνολική κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει «συγκεκριμένα αποτελέσματα» και «αποκόμισε κολακευτικά λόγια» από τους εταίρους μας, όπως τόνισε, σημειώνοντας ότι τον τελευταίο καιρό έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους τριάντα χιλιάδες μετανάστες.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τα αρνητικά στοιχεία της Συνθήκης του Δουβλίνου, σημειώνοντας ότι «προτείνουμε ένα νέο μοντέλο» και «ως εταίροι και φίλοι να έχουμε όλοι μαζί τη δυνατότητα και την ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».
Επίσης, πρόσθεσε ότι «η χώρα μας έχει κάνει τεράστια προσπάθεια, τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους και η Ελλάδα έπαψε να είναι ξέφραγο αμπέλι».
Σε ερώτηση για την Χρυσή Αυγή, τα επεισόδια στην Μανωλάδα και ακραίες συμπεριφορές που «αμαυρώνουν την εικόνα» της χώρας, ο κ. Δένδιας είπε ότι αυτά που συνέβησαν στην Μανωλάδα «προσβάλλουν την ανθρώπινη οντότητα, η αστυνομία είχε αντιδράσει άμεσα» και ο ίδιος είχε επισκεφθεί την περιοχή.
«Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ξενοφοβική και ρατσιστική» τόνισε χαρακτηριστικά. Για την δράση της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ότι είναι ένα «απαράδεκτο φαινόμενο» και εξέφρασε την άποψη ότι το «απαράδεκτο αυτό μόρφωμα θα εξαφανιστεί όταν η Ελλάδα θα εξέλθει από την κρίση», σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνουν αρεστές αυτές οι ακραίες συμπεριφορές».