Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Αύριο, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, ώστε να εξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με την παρουσία του ιού Έμπολα στην Ευρώπης, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κρούσμα του ιού Έμπολα.
Ο κ. Βορίδης απαντώντας σε ερώτηση για την επιδημία Έμπολα σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, εξήγησε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα του ιού Έμπολα. Συμμορφωθήκαμε με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».
Αναφερόμενος στα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «πρόκειται για ταξιδιωτικές οδηγίες που βρίσκονται σε όλα τα σημεία εξόδου και εισόδου από τη χώρα, υπάρχουν οδηγίες γι’ αυτούς που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου».
Για τον τρόπο αντίδρασης σε ενδεχόμενο κρούσμα τόνισε ότι «έχουμε ορίσει νοσοκομείο αναφοράς, αν υπάρξει ύποπτο κρούσμα. Έχει προσδιοριστεί το κτίριο που έχει το κατάλληλο προσωπικό, τον κατάλληλο ρουχισμό και υπάρχει και το κατάλληλο εργαστήριο που θα κάνει την ανάλυση που χρειάζεται για να πιστοποιηθεί ότι πρόκειται για τον Έμπολα».
Πρόκειται για ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και μπορεί να περιθάλψει υπόπτα κρούσματα Έμπολα, καθώς βρίσκεται σε ξεχωριστό κτίριο.Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είχε ήδη γίνει από τα μέσα του καλοκαιριού
Ευρεία σύσκεψη παραγόντων στο υπουργείο
Εν τω μεταξύ, με τη συμμετοχή επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιείται αύριο, Παρασκευή, ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, πιθανόν παρουσία του υπουργού Υγείας ώστε να εξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με την παρουσία του ιού Έμπολα στην Ευρώπη.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό σήμερα, το υπουργείο Υγείας το προσεχές δεκαήμερο θα πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστημονες εκτιμούν ότι θα πρέπε να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των ταξιδιωτών και των γιατρών, ώστε να αποτραπεί συμβάν αντίστοιχο με εκείνο της Ισπανίας, όπου ασθενής-φορέας του ιού Έμπολα περιφερόταν επί μέρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο χωρίς διάγνωση.