Σε 10 μέρες περίπου θα ολοκληρωθούν οι εκταφές των ηρώων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, που διενεργούνται στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, ανέφερε ο Σύμβουλος για τους Αγνοούμενους, Ξενοφών Καλλής.
Μετά από την ενημέρωση που έκανε στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στον Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων Φώτη Φωτίου, για τη διαδικασία των εκταφών, ο κ. Καλλή είπε πως δεν αντιμετωπίζεται κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα και ότι υπάρχουν οι συνήθεις δυσκολίες, που αντιμετωπίζονται από τους ανθρωπολόγους.
“Ευελπιστούμε”, είπε, “ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και ότι σε περίπου δέκα μέρες θα ολοκληρώσουμε την εκταφή των λειψάνων και μετά θα προχωρήσουμε στις ανθρωπολογικές εξετάσεις τις γενετικές, οι οποίες θα γίνουν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου”.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε από την πλευρά του πως “είναι χρέος της πολιτείας, έστω και 41 χρόνια μετά το έγκλημα και την προδοσία, να παραδώσει τα οστά ταυτοποιημένα στους συγγενείς των ηρωικών νεκρών του πραξικοπήματος, για να τελεστούν οι κηδείες τους, με τις αρμόζουσες τιμές και σύμφωνα με τις παραδόσεις της Εκκλησίας μας”.
“Με δέος και βαθύτατο σεβασμό επισκέφτηκα σήμερα του σεπτούς τάφους των ηρωικών νεκρών του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και ενημερώθηκα από τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα ,Φώτη Φωτίου, αλλά και τον Σύμβουλο για του Αγνοούμενους, Ξενοφών Καλλή, για τη διαδικασία εκταφών και ταυτοποίησης των οστών των ηρώων του προδοτικού πραξικοπήματος”, είπε.
Πρόσθεσε ότι “η προσφορά αυτών ηρώων για τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας αποτελεί και σήμερα καθοδηγητική πυξίδα στον αγώνα, που δεν έχει ολοκληρωθεί, για απελευθέρωση της πατρίδας μας”.
Ερωτηθείς αν τώρα που έχει αλλάξει η ηγεσία των κατεχομένων θα γίνει μια νέα προσπάθεια, ώστε να διενεργηθούν εκταφές σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα, ο κ. Φωτίου είπε: “Προσπάθειες πάντοτε κάνουμε. Τα προβλήματα είναι γνωστά και νομίζω, αν η αλλαγή στην τουρκοκυπριακή ηγεσία θα φέρει θετικές εξελίξεις -και αυτό θα το δούμε- ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί είναι και το θέμα των αγνοουμένων”.
Είπε ότι “δεν επιτρέπεται μετά από 41 χρόνια να απαγορεύονται οι εκταφές σε συγκεκριμένες περιοχές, τις ούτω καλούμενες στρατιωτικές ζώνες για την Τουρκία εκεί που ξέρουμε και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων”, για να προσθέσει πως “δεν επιτρέπεται μετά από 41 χρόνια να μη γνωρίζουμε, που έχουν μετακινηθεί τα οστά των Ασσιωτών”.
“Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία αξίζει να συζητηθούν και τώρα, αλλά επιτέλους νομίζω ότι για ένα τέτοιο ανθρωπιστικό θέμα θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Νομίζω θα είναι η Τουρκία που θα πρέπει να πεισθεί και να πιεστεί να δώσει αυτή την πληροφόρηση”, κατέληξε.