Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί οδύνη, φρίκη και καταστροφή στο λαό της Ουκρανίας, απώλειες ζωών σε χιλιάδες Ρώσσους στρατιώτες και οικονομικές επιπτώσεις στους λαούς της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα.
Για ένα και πλέον χρόνο καμιά σοβαρή και ουσιαστική ειρηνευτική πρωτοβουλία δεν αναλήφθηκε από κανένα διεθνή περιφερειακό ή άλλο στρατιωτικό οργανισμό ή κράτος . Αντίθετα οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. στηρίζουν εξοπλιστικά και οικονομικά τη κυβέρνηση της Ουκρανίας. Η βοήθεια προς την Ουκρανία από τη Δύση είναι πρωτόγνωρη και πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων . Οι συνεχείς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. δεν δείχνουν να επιφέρουν αλλαγή στη στάση της Μόσχας . Η αντίσταση των Ουκρανών έναντι της επίθεσης των Ρώσσων αποδεικνύεται ισχυρή. Κάτω από αυτά τα δεδομένα κανένας δεν γνωρίζει την έκβαση αυτού του πολέμου.
Η πρωτοβουλία της Λ.Δ. Κίνας με αφορμή την πρώτη επέτειο της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Ουκρανικό φαίνεται να είναι η πλέον σοβαρή και αξιόπιστη. Πριν ακόμα να τεθεί στις αντιμαχόμενες πλευρές για συζήτηση έγινε προσπάθεια εξοβελισμού από τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Η Λ.Δ της Κίνας ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία για τον σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου αφού δεν έχει στο ιστορικό της αποικιακές ή νεοαποικιακές επεμβάσεις σε βάρος άλλων χωρών. Σήμερα η Λ Δ της Κίνας λαμβάνοντας υπόψη και την ισχυρή οικονομική δύναμη που διαθέτει, είναι μια χώρα που μπορεί να εγγυηθεί ένα πλαίσιο σταθερότητας και ειρήνης . Οι κατηγορίες που εκτοξεύονται από το ΝΑΤΟ και άλλους για αποστολή εξοπλισμού στη Ρωσία από πλευράς Κίνας γίνεται για να θολώσουν τα νερά , προφανώς επειδή αντιλαμβάνονται ότι πλέον δεν διαθέτουν το ηγεμονικό ρόλο στο κόσμο.
Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν αποδυκνύεται.
Η Λ Δ της Κίνας έλαβε το 2022 τη ονομαζόμενη Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας . Διπλωματική επιτυχία σε αυτό το πλαίσιο είναι και η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για επανέναρξη διπλωματικών σχέσεων στις 10 του Μάρτη 2023 .
Η πρωτοβουλία αυτή της Κίνας όπως και η πρόταση για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Ουκρανικό μέσα σε αυτό τον πολύ ταραγμένο κόσμο θα έπρεπε να χαιρετιστεί από όλα τα φιλειρηνικά κράτη. Τη μέρα που η ΛΔ της Κίνας κατάθετε τη ειρηνευτική της πρόταση οι ηγεσίες των ΗΠΑ και ΕΕ έστελναν μηνύματα για τη ανάγκη να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.
Η πρόταση της Κίνας περιέχει 12 σημεία τα οποία αν στηριχθούν μπορούν να οδηγήσουν σε πολιτική συμφωνία . Ανάμεσα στις προτάσεις είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας , ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της κάθε χώρας .Η πρόταση επικεντρώνεται στη κατάπαυση του πυρός και τον ειρηνευτικό διάλογο για τη επίλυση του προβλήματος . Τα πιο πάνω συνδυάζονται με μια σειρά από άμεσα μέτρα που αφορούν τη διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας , τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αμάχων και των αιχμαλώτων , τη διευκόλυνση της εξαγωγής σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και συνολικότερα των εφοδιαστικών αλυσίδων .
Η θετική διάθεση του Ζελένσκι για συζήτηση δημιουργεί μια θετική προοπτική. Εάν η πρόθεση του είναι ειλικρινής τότε μπορεί να διαφανεί φως στη άκρη της σήραγγας πρώτα και πάνω από όλα προς όφελος του Ουκρανικού λαού και κατ’ επέκταση της Ουκρανίας αλλα και της ίδιας της υπόθεσης για Ειρήνη και ομαλότητα στην περιοχή, το ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον.
Νίκος Ιωάννου
Μέλος Π.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ