*Λευτέρης Χριστοφόρου
Το τι αποφασίζεται ή το τι συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας αφορά όλους και επηρεάζει τη ζωή όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Έτσι αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην ΕΕ, να παρεμβαίνουμε στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών και το σημαντικότερο να προλαβαίνουμε πιθανές αρνητικές προσεγγίσεις τόσο για τον κοινωνικοοικονομικό τομέα όσο και για το εθνικό μας θέμα.
Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα τόσο σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιούνται έντονες διεργασίες προς την κατεύθυνση πλήρους αλλαγής του φορολογικού συστήματος που υφίσταται σήμερα στην ΕΕ και στις χώρες-μέλη.
Διαπιστώνω ότι πέραν της φτιασιδωμένης ρητορικής που αναπτύσσουν τόσο ευρωβουλευτές όσο και Ευρωπαίοι επίτροποι, ότι τάχατες στοχεύουν στη διαφάνεια και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ο πραγματικός τους στόχος είναι ένας και μοναδικός: να πλήξουν χώρες όπως η Κύπρος, που είναι χώρα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αποσκοπώντας στην εξυπηρέτηση των εθνικών τους συμφερόντων.
Αυτό δεν πρέπει να περάσει με τίποτε. Είναι ανήθικες και απαράδεκτες αυτές οι μεθοδεύσεις, είναι ανέντιμες, ιδιοτελείς και καταστρατηγούν βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ. Με παρρησία κατήγγειλα και αποκάλυψα αυτές τις προκλητικές μεθοδεύσεις, τόσο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου όσο και στις επιτροπές.
Φυσικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, γνωρίζοντας ότι η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή σε όλες τις χώρες-μέλη πρέπει να τύχει ομοφωνίας, κινούνται έξυπνα και υποκριτικά παραπλεύρως θέτοντας ως πρώτο θέμα τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών στην πηγή τους, ως πρώτο βήμα. Επίσης γίνεται επίκληση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Για όλα αυτά τα επιχειρήματά μας είναι ακαταμάχητα και αδιαμφισβήτητα και τα προβάλλουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Έτσι μεταξύ άλλων υποστηρίζουμε ότι:
1. Συμφωνούμε με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαπάτης, στην επίτευξη διαφάνειας, αλλά αυτό δεν συνδέεται και δεν έχει καμία σχέση με τη δυνατότητα των χωρών να καθορίζουν ελεύθερα τη φορολογική τους πολιτική.
2. Ο καθορισμός ελεύθερα φορολογικών συντελεστών από τις χώρες-μέλη είναι στοιχείο της ελεύθερης οικονομίας, αποτελεί βάση του υγιούς ανταγωνισμού και βοηθά τις χώρες να αναπτύξουν τις δικές τους οικονομικές πολιτικές.
3. Εάν τελικά επικρατήσουν οι φορολογικές προσεγγίσεις της ΕΕ, το μόνο που θα κατορθώσουν είναι να διώξουν τις ξένες εταιρείες εκτός ΕΕ, να καταστρέψουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να οδηγήσουν χώρες με ανεπτυγμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στο να απολέσουν σημαντικά εισοδήματα όπως και θέσεις εργασίας.
4. Δεν σημαίνει ότι όποια χώρα εφαρμόζει, για δικούς της λόγους , δική της φορολογική πολιτική με ανταγωνιστικές φορολογίες, πλήττει τα θέματα διαφάνειας και δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο αφού όλα γίνονται με διαφάνεια και δημόσια. Τουναντίον, ο ελεύθερος καθορισμός φορολογικών συντελεστών υποβοηθά ως εργαλείο ανάπτυξης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Έχοντας ισχυρό οπλοστάσιο απέναντι στις άστοχες φορολογικές απόψεις της Ε.Ε, στο τέλος θα πλήξουν και την ίδια την Ε.Ε., πιστεύουμε ότι με συντονισμένη προσπάθεια όλων και αξιοποίηση συνεργασιών και άλλων χωρών, τελικά θα επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις και δεν θα υπάρξει νέα αναταραχή στην Ε.Ε.
*Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ.- Ευρωβουλευτής