Η ΕΔΕΚ καλεί τη κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για ξεπούλημα της ΑΛΚ

Η ΕΔΕΚ κάλεσε εκ νέου την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για ξεπούλημα σε ιδιώτες της Αρχής Λιμένων , σημειώνοντας ότι θα τοποθετηθεί εναντίον οποιασδήποτε πρόθεσης ή απόφασης της Κυβέρνησης, εντός και εκτός Βουλής.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δέκτηκε το πρωί στα γραφεία του κόμματος το ΔΣ της Αρχής Λιμένων, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί η Αρχή με κόμματα για να καταδείξει, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ, τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει ιδιωτικοποίησή της.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι το μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν οι φόβοι που υπάρχουν για πρόθεση ιδιωτικοποίησης της Αρχής υπό το φως των προνοιών του μνημονίου, σημειώνοντας ότι είναι σαφής η θέση της ΕΔΕΚ πως η Αρχή Λιμένων είναι ένας κερδοφόρος οργανισμός δημοσίου δικαίου που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και αποτελεί και ένα φυσικό μονοπώλιο.

“Υπογραμμίζω με πολλή έμφαση ότι η Αρχή Λιμένων διαχειρίζεται ένα ζωτικό τομέα της οικονομίας που συνδέεται με την εθνική ασφάλεια της χώρας, όχι μιας οποιασδήποτε χώρας, αλλά της Κυπριακής Δημοκρατίας της οποίας το 37% των εδαφών της κατέχεται από ξένη χώρα και συνεπώς τα λιμάνια είναι κρίσιμης, θεμελιακής σημασίας για την υπεράσπιση και διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων”, σημείωσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι το `κρυστάλλινο μήνυμα` που θέλει να δώσει ειναι ότι “θα τοποθετηθούμε εναντίον οποιασδήποτε πρόθεσης ή απόπειρας ιδιωτικοποίησης της Αρχής Λιμένων εντός και εκτός Βουλής”.

Κάλεσε την Κυβέρνηση να κατανοήσει, όπως είπε, ότι η Αρχή ούτως ή άλλως δεν είναι ένας οποιοσδήποτε ημικρατικός οργανισμός, είναι ένας οργανισμός δημοσίου δικαίου που διαχειρίζεται τα λιμάνια τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν την γεωγραφική θέση της Κύπρου για τους θαλάσσιους δρόμους της ευρύτερης περιοχής και με την προοπτική αξιοποίησης του φυσικού αερίου θα έχουν επιπλέον συγκριτικά πλεονεκτήματα.

“Συνεπώς θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οποιεσδήποτε σκέψεις είναι δυνατό να υπάρχουν για ξεπούλημα αυτού του φυσικού μονοπωλίου σε ιδιώτες”, συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι υπάρχουν περιθώρια για αναμόρφωση του καθεστώτος λειτουργίας των ημικρατικών, περιλαμβανομένης της Αρχής Λιμένων και να τερματιστούν και οι οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες υπάρχουν που εμποδίζουν την ανάπτυξη αυτών των οργανισμών.

Είπε ακόμη ότι ευρύτερα για τους ημικρατικούς, χωρίς να αναφέρεται κατ’ ανάγκη στην Αρχή Λιμένων που έχει τις ιδιομορφίες της, “υποστηρίζουμε μερική μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών με διατήρηση της πλειοψηφίας και συνεπώς του ελέγχου από το κράτος”.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΛΚ Χρύσης Πρέντζας δήλωσε ότι η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών , ” για να καταδείξουμε τους λόγους για τους οποίους η Αρχή Λιμένων δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί αλλά παράλληλα να αναδείξουμε τις προοπτικές που υπάρχουν ενόψει και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων”.

Είπε ότι η Τρόικα επικαλείται τρεις λόγους για την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, πρώτος είναι η οικονομική τους αποδοτικότητα και η ΑΛΚ είναι κερδοφόρος, δεύτερος είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η Αρχή είναι φυσικό μονοπώλιο και σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης θα μεταφερθεί το μονοπώλιο αυτό σε ιδιώτες και τρίτος λόγος είναι η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

“Εδώ η Αρχή Λιμένων μπορεί να γίνει ένας ανεξάντλητος και συνεχής αιμοδότης ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να εξυπηρετήσει αυτό το χρέος , σίγουρα και στην Αρχή Λιμένων πρέπει να ληφθούν μέτρα για ορθολογιστική ανασυγκρότηση, για εκσυγχρονισμό, για θεσμικές αλλαγές στην νομοθεσία και περισσότερο δημοσιονομικό έλεγχο με στόχο το κοινωνικό όφελος”, είπε.

Ο κ. Πρέντζας είπε ότι τίθενται θέματα εθνικής ασφάλειας και ήδη η ΑΛΚ λειτουργεί σε ένα μοντέλο το οποίο κρίνεται επιτυχημένο και υπάρχουν ψηλών προδιαγραφών υπηρεσίας και εργασιακή ηρεμία “που καθιστά την λιμενική βιομηχανική του τόπου ως την πιο αξιόπιστο στον ευρωπαϊκό χώρο”.