Για 10η φορά διεκόπη σήμερα η Δίκη Μιχαηλίδη στο Τριμελές Κακουργιοδικείο της Αθήνας, από τις 2 Μαϊου που άρχισε τυπικά, και μόλις χθες, 24 Ιουλίου, φάνηκε να μπαίνει σε διαδικασία επιδίκασης με τη δήλωση παράστασης εκ μέρους της Πολιτικής Αγωγής.
Τούτη τη φορά η διακοπή αποφασίστηκε έπειτα από την απόρριψη του αιτήματος του 3ου και της 4ης εκ των 5 κατηγορουμένων, Αναστασίου και Μαρίας Σοφού, για «μικρή αναβολή ή και διακοπή» έως το Σεπτέμβρη επειδή ο πρώτος, πρώην νομικός σύμβουλος του Κράτους, πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), και καρκίνο, «νοιώθει πολύ εξαντλημένος, και έπρεπε από την περασμένη εβδομάδα να είχε μπει στο νοσοκομείο για θεραπεία», είπε η σύζυγός του.
Μετά από 10λεπτη διακοπή, και ενώ η Εισαγγελέας πρότεινε να γίνει αποδεκτό το αίτημα του κατηγορουμένου, οι 3 δικαστίνες με ψήφους 2-1, δηλαδή κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, το απέρριψαν και όρισαν νέα δικάσιμο για αύριο το πρωί.
Δημιουργήθηκε κατόπιν αυτού και πάλι αναστάτωση στην αίθουσα καθώς δεν συνηθίζεται να γίνονται δίκες τα Σάββατα, παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως να λήγει ο χρόνος της προφυλάκισης, ή η δίκη να είναι σε κρίσιμο σημείο και πρέπει να συνεχιστεί.
Μετά από τη χθεσινή ανάγνωση της δήλωσης παράστασης της Πολιτικής Αγωγής από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Ελληνικού Δημοσίου Διονύσιο Κολοβού, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η πολύκροτη αυτή δίκη θα συνεχιζόταν κανονικά πλέον.
Μάλιστα σήμερα στο δικαστήριο προσήλθε για 2η μόλις φορά ο βασικότερος ίσως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, Νίκος Ζήγρας.
Πρόκειται για τον πρώτο εξάδελφο του πρώην Υπουργού Άμυνας της Ελλάδος Άκη Τσοχατζόπουλου, με τον οποίο κατά την επίμαχη περίοδο 1999-2001 της αγοράς οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα φέρεται να είχαν συνεργαστεί στενά. Ακολούθως, ο Ζήγρας διεχώρισε τη θέση του από τον Τσοχατζόπουλο, και είναι εκείνος ο οποίος έδωσε και στους ανακριτές στοιχεία που τώρα αποτελούν και μέρος της δικογραφίας στην «υπόθεση Μιχαηλίδη», όπως λέγεται.
Η απόφαση της δικαστού για διακοπή της δίκης και συνέχισής της αύριο, εξόργισε πάλι τους συνηγόρους υπεράσπισης του Ντίνου και του Μιχάλη Μιχαηλίδη, που θεωρούν ότι «έχει υπερβεί τα όρια δίκαιης εκτέλεσης του καθήκοντός της» και την εγκαλούν για εμπαθή και ανάρμοστη συμπεριφορά.
Η άποψή τους υιοθετείται από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), όχι αναγκαστικά όμως από όλους τους δικηγόρους-μέλη του, ο οποίος σε έκτακτη ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, www.dsa.gr, αποφάσισε να απέχουν τα μέλη του «από τις συνεδριάσεις του Εφετείου στις συνθέσεις των ποίων συμμετέχει η δικαστική λειτουργός κ. Μαρία Λεπενιώτη», που προεδρεύει στη δίκη Μιχαηλίδη.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης όλων των κατηγορουμένων, εκτός εκείνου του ζεύγους Σοφού, απέχουν από την υπεράσπιση των πελατών τους λόγω πρωθύστερης απόφασης του ΔΣΑ, που θεωρεί ότι μια δίκη δεν μπορεί να διακόπτεται συνεχώς, και ότι μετά την 2η διακοπή πρέπει να πάει σε αναβολή.
Η έδρα στο Τριμελές Κακουργιοδικείο, όπως και οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής και των μαρτύρων κατηγορίας, δεν έχει αποδεχτεί αυτήν την απόφαση (κάποιος συνήγορος, μάλιστα, τη χαρακτήρισε «αστεία και ξεπερασμένη»), και γι’ αυτό έχει προχωρήσει στο διορισμό δικηγόρων αυτεπάγγελτα.
Μέχρι στιγμής, οι δύο δικηγόροι που διορίστηκαν να υπερασπιστούν τον κατηγορούμενο Μιχάλη Μιχαηλίδη, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ζήτησε να εξαιρεθεί, όπως και έγινε. Στην αρχή είχαν αποδειχθεί το διορισμό αλλά στη συνέχεια, όπως δήλωσαν στο δικαστήριο, δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις ή απλώς άλλαξαν γνώμη.
Η σημερινή εξέλιξη με την απόφαση της δικαστού να συνεχίσει την δίκη, έστω και Σαββατοκύριακο, ακόμα και χωρίς δικηγόρο για έναν εκ των κατηγορουμένων, που κατά μερικούς ερμηνεύεται ως «επίδειξη ισχύος» εκ μέρους της, κάτι που θεωρούν «πέρα ως πέρα απαράδεκτο για δικαστή», και κατ’ άλλους «αποφασιστικότητα να μην ενδώσει στα τερτίπια μερικών δικηγόρων και του συνδικαλιστικού τους οργάνου, και να προχωρήσει με τη δίκη».
Πάντως, από το περιβάλλον Μιχαηλίδη εκείνο που λεγόταν χθες είναι ότι επιθυμούν «την ταχύτερη δυνατόν διεξαγωγή της δίκης, χωρίς καθυστέρηση για οποιοδήποτε πρόσχημα», και ταυτόχρονα εκφράζουν απογοήτευση «για την παρατηρούμενη καθυστέρηση».