Ο καθηγητής Μηνάς Τσικριτσής επιχειρεί να διαδώσει την πρώτη αποκρυπτογραφημένη γραφή των Ελλήνων που αναπτύχθηκε στη Μινωϊκή Κρήτη, την Γραμμική Γραφή Β’, φτιάχνοντας μάλιστα και σχετικό λογισμικό.
Ο κ. Τσικριτσής, που ζει κι εργάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, ασχολείται εδώ και 20 χρόνια με τη μαγεία των αρχαίων γραφών. Τόσο πολύ λατρεύει την ενασχόληση με τα αρχαία που αποφάσισε να διαδώσει την Γραμμική Β’ στο χώρο του τουρισμού. Έφτιαξε μάλιστα μαζί με το φίλο του, τον πλαστικό χειρουργό Ανδρέα Μανιό, ένα λογισμικό που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πληκτρολογούν ένα όνομα και αυτομάτως να “μεταφράζεται” στη Γραμμική Β’.
Ήρθε μάλιστα σε επαφή με τον πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Ανδρέα Μεταξά, κι αποφασίστηκε να γίνουν επιμορφωτικά σεμινάρια, λίγων ωρών, σε όσους ξενοδόχους το επιθυμούν προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έρθουν σε επαφή με τη Γραμμική Β’ και αυτή να αξιοποιηθεί ως «εργαλείο» για την τουριστική προβολή του νησιού!
«Έχουμε θησαυρούς που δεν έχουμε αξιοποιήσει» είπε στο MadeinCreta ο κ. Τσικριτσής, «άλλοι λαοί όπως στην Αίγυπτο ακόμα και τις ταμπέλες τους, τις έχουν στην αρχαία γραφή τους».
Όποιος έχει επισκεφθεί την Αίγυπτο αποκλείεται να μην έχει επιστρέψει με ένα κόσμημα το οποίο θα φέρει το όνομά του στα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και με τη Γραμμική Β’, για αρχή στα ξενοδοχεία ή σε οποιονδήποτε κλάδο ασχολείται με το τουριστικό προϊόν. Σταδιακά θα αρχίσει να διαδίδεται μια γραφή που χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή περίοδο από το 17ο ως τον 13ο αι. π.Χ.
“Είναι πολύ σημαντικό οι Κρήτες να μάθουν, να έχουν σχέση, με την πρώτη τους γραφή. Η γραφή είναι ένα στοιχείο που διασώζει τον πολιτισμό και την ιστορία. Να μπορέσουν αυτό να το δείξουν και στον ξένο επισκέπτη. Αν ο ξένος που έρχεται στο νησί, πάει στη ρεσεψιόν και του δώσουν το όνομά του γραμμένο στη Γραμμική Β, δεν θα το πετάξει ποτέ” καταλήγει ο καθηγητής.