Η έλευση της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στην Αθήνα, αμέσως μετά την επίσκεψη της στην Αγκυρα σημαδεύτηκε από ένα κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων, τόσο ρητορικών όσο και μέσω νέας επιστολής σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ με τις αναθεωρητικές θέσεις της γείτονες για τα νησιά. Ούσα λίγους μήνες στο νέο της πόστο, η κ. Κολονά είχε την ευκαιρία να καταλάβει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει σε αυτή τη δύσκολη γωνιά της Μεσογείου και του Νοτιοανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ, στέλνοντας παράλληλα ξεκάθαρα μηνύματα στην Άγκυρα. Και όλα αυτά, βεβαίως, λίγες μέρες πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι για τη συνάντησή του με τον Εμμανουέλ Μακρόν την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παραμονή της στο υπουργείο Εξωτερικών και όταν έσβησαν οι κάμερες στη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια, ο Έλληνας υπουργός έδειξε στη Γαλλίδα ομόλογό του τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας που αποτυπώνει τις τουρκικές αναθεωρητικές θέσεις και βαφτίζει τουρκικό το μισό Αιγαίο, ως και την Κρήτη. Στη δεύτερη συνάντησή του μέσα σε λίγους μήνες με την κ. Κολονά, ο κ. Δένδιας είχε στον φάκελό του τα πειστήρια του τουρκικού αναθεωρητισμού, ο οποίος δεν έχει κανένα «πέρασμα» στο Παρίσι.
Η ίδια η κ. Κολονά, δε, η οποία ερχόταν από την Άγκυρα και τη συνάντησή της εκεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι «ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε», προσθέτοντας πως βεβαίως η Γαλλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση. «Το είπα χθες στην Άγκυρα και το επανέλαβα και σήμερα» προσέθεσε και σημείωσε ότι κανείς δεν θέλει να υπάρξει περαιτέρω όξυνση, κλιμάκωση και ότι «όλοι θα πρέπει να επιδείξουν συγκράτηση». Υπογράμμισε, δε, ότι βάσει της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας υπάρχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης, όσο και αν όλοι εργάζονται για να μην υπάρξει μια τέτοιου τύπου όξυνση.
Νταηλίκια
Ο Νίκος Δένδιας, παράλληλα, έσπευσε να κάνει μια δήλωση που θα…παίξει πολύ στην Τουρκία, μιας και μίλησε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι γείτονες. «Εμείς μιλάμε με καθαρές κουβέντες και λέμε ότι οι πράξεις και οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι παραδεκτές, είναι ανήκουστες, είναι καταδικαστέες, αλλά ούτε πτοούμαστε, ούτε φοβόμαστε.Έχουμε αντιμετωπίσει στην πολύ μακρά ιστορία μας πολύ πιο σοβαρές απειλές. Και θέλω να είμαι σαφής απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Και χρησιμοποιώ μια λέξη τουρκικής προέλευσης για να είναι απολύτως κατανοητή», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί σε αυτό το μπρα ντε φερ ρητορικών απειλών.
Για τα τεκταινόμενα στην περιοχή η κ. Κολονά είχε ακούσει και από τον Κυριακή Μητσοτάκη στη δική τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου που προηγήθηκε της άφιξής της στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα Κολονά για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Επιχείρηση συμψηφισμού
Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο απολύτως απρόκλητων ρητορικών απειλών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Τον τόνο δίνει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέρα παρά μέρα επαναλαμβάνει τη φράση που αναφέρεται στην απόβαση στην Κύπρο «Θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ…», ενώ χθες άλλαξε πίστα, λέγοντας από τη Βοσνία ότι, αν τελειώσει η τουρκική υπομονή, «θα γίνουν τα απαραίτητα».
Ο τουρκικός τσαμπουκάς προφανώς έχει και εσωτερικά χαρακτηριστικά, με δεδομένο ότι η γειτονική χώρα έχει μπει σε μακρά προεκλογική περίοδο. Η μόνιμη επίκληση του επιχειρήματος ότι τουρκικά μαχητικά «λοκαρίστηκαν» από τους ελληνικούς S-300, πάντως, το οποίο επανέφερε και ο Ταγίπ Ερντογάν χθες, δείχνει ότι η Άγκυρα προσπαθεί να στείλει το μήνυμα, κυρίως στην Ουάσιγκτον, ότι και η Ελλάδα…τα ίδια κάνει, με φόντο τη δική της προμήθεια των ρωσικών S-400.
Τα ίδια επιχειρήματα για τους S-300 αναμασά και ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος έστειλε επιστολές στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, όπου απαριθμεί τα βήματα της «ελληνικής προκλητικότητας». Επιστολή που, αναπόδραστα, προκαλεί και την ελληνική αντίδραση, με τον κ. Δένδια να έχει ενημερώσει για τα τουρκικά «νταηλίκια» την Ευρώπη, την Ουάσιγκτον, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.