Το ενδεχόμενο να ανασταλεί εκ νέου μέχρι τα μέσα Μαΐου η εφαρμογή του άρθρου 16Α του νόμου περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων του 1997-2015, που αφορά την απαγόρευση πώλησης δανείων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν είναι αδειοδοτημένα στη Δημοκρατία, θα εξετάσει η Βουλή έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στην Κεντρική Τράπεζα να παρουσιάσει τη δική της εισήγηση επί του θέματος.
Αυτό δήλωσε, ύστερα από τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία εξετάστηκε τόσο η κυβερνητική εισήγηση για να καταργηθεί το άρθρο 16Α που απαγορεύει την πώληση δανείων όσο και οι προτάσεις νόμου των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Η Βουλή έχει αναστείλει την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου μέχρι τις 19 Μαρτίου του 2015.
Σε σχέση με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι προϋποθέτει πως θα απαγορεύεται η πώληση δανείων, αλλά θα επιτρέπονται οι συνήθεις εργασίες των τραπεζών, ενώ σε σχέση με την πρόταση του ΑΚΕΛ, είπε ότι αυτή αφορά στο “να περιοριστεί η απαγόρευση σε δάνεια κάτω από συγκεκριμένα ποσά για συγκεκριμένες κατηγορίες”.
Άποψη της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, είναι ότι ενδεχομένως να προκύπτει και θέμα συνταγματικότητας για το συγκεκριμένο άρθρο, αφού η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί θέμα άνισης μεταχείρισης μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι αδειοδοτημένα στη Δημοκρατία και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη Δημοκρατία, αφού όπως αναφέρεται στο άρθρο αυτό, Αδειοδοτημένο Πιστωτικό Ίδρυμα (ΑΠΙ) που συστάθηκε στη Δημοκρατία μπορεί να εκχωρεί ή να διαθέτει το σύνολο ή μέρος του δανειακού του χαρτοφυλακίου μόνο σε άλλο ΑΠΙ αδειοδοτημένο στη Δημοκρατία.
Αναφέρει, επίσης, ότι είναι αντίθετο με την αρχή της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων της ΕΕ αφού δημιουργεί θέμα προνομιακής μεταχείρισης των αδειοδοτημένων στη Δημοκρατία ΑΠΙ έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων αδειοδοτημένων από τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών μελών.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “με ένα ιδιαίτερα περίεργο τρόπο η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) αντί να επανέλθουν όπως τους ζητήσαμε και μας είχαν υποσχεθεί με δικό τους νομοσχέδιο για να διευθετηθεί το ζήτημα, κατάθεσαν στην Βουλή μια απόλυτη διαγραφή της σχετικής διάταξης που απαγορεύει την πώληση δανείων”.
Άρα επιθυμούν να επιτραπεί η πώλησης δανείων, πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “σήμερα ακούσαμε νομική επιχειρηματολογία για τους λόγους που η εκτελεστική εξουσία θεωρεί πως οι δικές μας προτάσεις πάσχουν συνταγματικά ή παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.
“Αυτό όμως που δεν μας εξήγησε σήμερα η Νομική Υπηρεσία είναι πως οι υφιστάμενες διατάξεις του νόμου που περιλαμβάνουν περίπου τα ίδια πράγματα ή και εισηγήσεις της ΚΤ που προνοούν ένα περίπου τα ίδια πράγματα δεν πάσχουν, αλλά πάσχουν οι εισηγήσεις της Βουλής”.
Πρόσθεσε ότι διαπιστώνει με ιδιαίτερο προβληματισμό πως “πάγια τακτική και προσέγγιση της Νομικής Υπηρεσίας είναι να θεωρεί όποιες προτάσεις έρθουν στη Βουλή κατά τεκμήριο είναι πάντα αντισυνταγματικές, ενώ παρόμοιες προτάσεις που έρχονται από την Κυβέρνηση δεν είναι αντισυνταγματικές”.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, μια τέτοια μονόπλευρη προσέγγιση σε αυτά τα πολύ σοβαρά και ευαίσθητα ζητήματα δεν βοηθούν στο να κτιστεί η αξιοπιστία της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία θα μας βοηθήσει να υπερασπιστούμε τις όποιες διατάξεις θα κληθούμε να ψηφίσουμε στο μέλλον και θα ρυθμίζουν αυτά τα πολύπλοκα ζητήματα.
Κληθείς να πει κατά πόσον θα αποφασιστεί νέα αναστολή του άρθρου 16Α του νόμου περί Εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων που απαγορεύει την πώληση δανείων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουμε γιατί και η ίδια η ΚΤ μας έχει ζητήσει χρόνο για να παρουσιάσει τη δική της εισήγησης στη Βουλή”, προσθέτοντας ότι μας έχει λεχθεί πως ενδεχομένως θα πρέπει να επανέλθουμε εντός Μαΐου για να επανεξετάσουμε το συγκεκριμένο θέμα με βάση τις εισηγήσεις που θα ετοιμάσει και παρουσιάσει η ΚΤ.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε προκλητική τη στάση της Κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά, όπως είπε, “θέλει να κρατήσει ανοικτή την πόρτα των μαζικών πωλήσεων δανείων δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί πλέον πέρα πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από τουρκικά επενδυτικά ταμεία και ταμεία που εμπορεύονται δάνεια να αγοράσουν κυπριακά δάνεια που έχουν σχέση με κατοικίες και περιουσίες”.
Ανέφερε ότι το Κίνημα κατέθεσε τις πληροφορίες του για το ενδιαφέρον τουρκικών επενδυτικών ταμείων και πήρε απάντηση από την Κεντρική Τράπεζα και πρόσθεσε ότι “υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν γιατί δεν είναι διασταυρωμένες”.