- ” Ήταν ένας επενδυτής-τραπεζίτης που δεν βοήθησε στη σταθεροποίηση της τράπεζας”
Η αποχώρηση του Διευθύνοντα Σύμβουλου της Τράπεζας Κύπρου Τζο Χούρικαν, δεν είναι το τέλος του κόσμου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι κατά την άποψη του, ο κ. Χούρικαν δεν βοήθησε στη σταθεροποίηση της τράπεζας.
Σχολιάζοντας την αποχώρηση Χούρικαν, ο κ.Παπαδόπουλος είπε πως αν και δεν γνωρίζει τους λόγους που αποχώρησε, θεωρεί πως αυτό «δεν είναι το τέλος του κόσμου» και η τράπεζα μπορεί να τον αντικαταστήσει με έναν νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο που θα συνεχίσει την προσπάθεια επαναφοράς της αξιοπιστίας της, ώστε να οδηγηθεί σε πορεία σταθερότητας.
«Ο κ.Χούρικαν, κατά τη δική μου προσωπική εκτίμηση, ήταν ένας επενδυτής-τραπεζίτης που δεν βοήθησε στη σταθεροποίηση της τράπεζας, απλά συνέβαλε στο να προσελκύσει συγκεκριμένους ξένους επενδυτές στην τράπεζα και βοήθησε την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να ελέγξει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο θα προτιμούσε ο νέος Διευθύνοντας Σύμβουλος να ήταν Κύπριος, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «εμένα δεν μου πέφτει λόγος, γιατί αυτό θα το αποφασίσει η διοίκηση της τράπεζας», τονίζοντας πως «αυτή η διοίκηση πρέπει να ασκείται μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις που δυστυχώς δεν είναι αυτό που διαπιστώνουμε μέχρι σήμερα».
Αυτοί που καταψήφισαν το πλαίσιο αφερεγγυότητας ταυτίζονται με τις τράπεζες
Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για το πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι προς όφελος τους, αν συνειδητοποιήσουν το απλό γεγονός ότι «αυτοί που το καταψήφισαν συμφωνούν και ταυτίζονται με τις τράπεζες που δεν ήθελαν να ψηφιστεί», δήλωσε εξάλλου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Εμείς, υπογράμμισε, τα βάλαμε με τις τράπεζες, ψηφίσαμε το πλαίσιο, επειδή αυτό το πλαίσιο προστατεύει τον κόσμο και διερωτήθηκε «ποιους έχουν προστατεύσει αυτοί που ψήφισαν τον νόμο των εκποιήσεων αλλά δεν ψήφισαν τον νόμο της προστασίας;».
“Εμείς προστατεύσαμε την κύρια κατοικία, την επαγγελματική στέγη, προστατεύσαμε τους εγγυητές που αυτή τη στιγμή θα απαλλάσσονται από δάνεια και υποχρεώσεις, προστατεύσαμε τους δανειολήπτες επειδή θα μπορούν να οδηγούν τις τράπεζες στο δικαστήριο και να τις εξαναγκάζουν να αναδιαρθρώνουν τα δάνεια τους, προστατεύσαμε τους πτωχεύσαντες”, είπε ο κ.Παπαδόπουλος.
Υπέδειξε ακόμη πως «αυτά είναι πραγματικά οφέλη που εμείς τα έχουμε κερδίσει μέσα από τις διεκδικήσεις μας, τις τροπολογίες μας» και πρόσθεσε ότι «έχουμε συνδιαμορφώσει με άλλες πολιτικές δυνάμεις ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών και ελπίζουμε ακριβώς ότι αυτό το πλαίσιο θα μπορέσει να βοηθήσει τους δανειολήπτες να τα βάλουν με τις τράπεζες με ίσους όρους».
Παράλληλα, επανέλαβε πως το πλαίσιο αφερεγγυότητας δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και πως θα πρέπει να ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, αφού «χωρίς μέτρα ανάπτυξης και χωρίς την επιστροφή των κεφαλαίων που κλάπηκαν από εμάς τον Μάρτιο του 2013 δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις τρύπες των τραπεζών».
Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ έγιναν στο περιθώριο ομιλίας του σε μαθητές του Καλογεροπούλειου Γυμνασίου στη Λεμεσό για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, ο οποίος όπως ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος, είναι υπαρκτός και βασανίζει χιλιάδες παιδιά καθημερινά.
Το ΔΗΚΟ, είπε, έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να καταλάβουν οι πάντες ότι αυτό το πρόβλημα υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει ενόσω σιωπούμε.
«Τα παιδιά πρέπει να πάρουν το μήνυμα και ελπίζουμε να τους μεταφέρουμε το μήνυμα ότι πρέπει να μιλάνε, να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά στους γονείς τους, στους καθηγητές τους, γιατί η σιωπή, δυστυχώς, βοηθά εκείνους που ασκούν τον σχολικό εκφοβισμό», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Νικόλας Παπαδόπουλος.