O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, δήλωσε ότι η Αμμόχωστος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κρίσιμη δοκιμασία για το κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η προτεραιότητα της Αμμοχώστου «είναι ίσως ο καταλύτης του χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος».
Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα πως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα βιώσουμε μια νέα πολιτική, η οποία με τη συμβολή της Τουρκίας θα οδηγεί στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, στην απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, θα επανενώνει το νησί και θα δίνει την ευκαιρία σε όλους τους νόμιμους κατοίκους να απολαύσουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είμαστε εδώ, για να διατρανώσουμε την ισχυρή απόφασή μας πως ποτέ δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την απελευθέρωση και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της. Ποτέ δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε τη λύση που θα μας οδηγήσει στην απαλλαγή από τα στρατεύματα κατοχής, θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των προσφύγων μας, αλλά και του συνόλου των νομίμων κατοίκων της κυπριακής γης».
Πρόσθεσε ότι «η Αμμόχωστος δοκιμάζεται για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες από τον παραλογισμό μιας προκλητικής εμμονής της τουρκικής πλευράς να την κρατεί αιχμάλωτη και απόμακρη από τη ζωή και τους κατοίκους της, ως ένα ιδιότυπο, αλλά ταυτόχρονα και πρωτοφανές έγκλημα πολέμου, προηγούμενο του οποίου δεν υπήρξε ποτέ σε ολόκληρη την οικουμένη. Και αυτό, παρότι η επιστροφή της είχε τεθεί ως θέμα προτεραιότητας, από την αρχή της κατάληψής της».
Σημείωσε επίσης ότι «η Αμμόχωστος συνιστά μία κρίσιμη δοκιμασία για όλους μας, αλλά πρωτίστως για την Τουρκία. Κατέχεται αποκλειστικά από τουρκικά στρατεύματα και μέσα από αυτό καταδεικνύονται τα στοιχεία της εισβολής και της κατοχής. Η περίπτωση της Αμμοχώστου θέτει την Τουρκία ενώπιον των βαρύτατων ευθυνών της και καταρρίπτει την ανυπόστατη επιχειρηματολογία ότι η εισβολή έγινε δήθεν για την προστασία των Τουρκοκυπρίων».
Αφού ανέφερε ότι η Αμμόχωστος «μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κρίσιμη δοκιμασία για το κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αφού η επιστροφή της διεκδικείται όχι μόνο από τους Ελληνοκύπριους, αλλά και από τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε «κάποιους εκ των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων που αρκούντως και θαρραλέα προβάλλουν αυτό που μπορεί να δημιουργήσει τις προοπτικές της ειρηνικής συμβίωσης. Τους ευχαριστώ και τους υπόσχομαι πως η δική μας προσπάθεια είναι η λύση να μην αφήσει ούτε νικητές ούτε ηττημένους, αλλά κάτοικους ευτυχισμένους, Ευρωπαίους πολίτες που θα μπορούν να ζουν μέσα σε μια πατρίδα που θα δημιουργεί τις προοπτικές της προκοπής και της ειρηνικής συμβίωσης».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «η τυχόν επιστροφή της Αμμοχώστου θα αποτελέσει ίσως το μεγαλύτερο κίνητρο ανάπτυξης για τους Ελληνοκύπριους, αλλά και για τους Τουρκοκύπριους, έτσι ώστε μέσα από την ειρήνη, μέσα από τη συνδημιουργία και την κοινή προσπάθεια, να δούμε και να ζήσουμε τα οφέλη από μια οριστική λύση του Κυπριακού».
Η προτεραιότητα της Αμμοχώστου δεν είναι ένα σύνθημα κενού περιεχομένου, συνέχισε, αλλά «είναι ίσως ο καταλύτης του χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος», κάτι που όπως είπε «αντιλαμβάνονται, ήδη, όλοι οι συνομιλητές μας, στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρώπη» με πιο πρόσφατες τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ενώ ακόμα και «στις ΗΠΑ τίθεται πλέον ως θέμα προτεραιότητας».
Είπε, επίσης, ότι αυτό το έχει βιώσει και όπου αλλού είχε την ευκαιρία να προβάλει «την αναγκαιότητα μέτρων ουσιαστικού περιεχομένου, με πρώτιστη την επιστροφή της Αμμοχώστου που θα δημιουργούσε πραγματικά μια νέα δυναμική στο διάλογο, που θα δημιουργούσε και θα αναπτέρωνε την ελπίδα ότι επιτέλους κάτι κινείται 40 χρόνια μετά, ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που διαμηνύει στους τρίτους».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα πως μετά τις σημερινές εκλογές στην Τουρκία «θα βιώσουμε μια νέα πολιτική, μια πολιτική που με τη συμβολή της Τουρκίας θα οδηγεί στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, θα οδηγεί στην απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, θα επανενώνει το νησί μας και θα δίνει την ευκαιρία σε όλους τους νόμιμους κατοίκους επιτέλους να απολαύουν τα ίδια με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες δικαιώματα».
Διαβεβαίωσε ακόμα τους Αμμοχωστιανούς ότι «δεν θα κουραστώ να μάχομαι για την Αμμόχωστο και να διεκδικώ την επιστροφή της, όπως και δεν θα πάψω να αγωνίζομαι με συμπαραστάτες το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και του λαού μας, για τον τερματισμό της κατοχής, για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας».
Αφού ανέφερε ότι γνωρίζει «τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντούμε και θα συναντήσουμε» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως «δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε την κατά προτεραιότητα επιστροφή της αγαπημένης πόλης του Ευαγόρα, όπως άλλωστε, υποδεικνύουν και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους διαβεβαίωσε πως «πρόθεση και επιθυμία μας είναι η λύση του Κυπριακού το συντομότερο, με τρόπο που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Τους κάλεσε μάλιστα «να γίνουν συνεργοί σε αυτή την προσπάθεια για την επανένωση και τη δημιουργία μιας πατρίδας, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Δεν βοηθούν τα στρατεύματα, αντίθετα βλάπτουν και τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας, παραβιάζουν τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας. Να εργαστούμε ώστε να πετύχουμε μια ευρωπαϊκή, ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα μπορεί να λειτουργήσει και να επιβιώσει σε συνθήκες σιγουριάς και ασφάλειας, ως ένα πραγματικά ευρωπαϊκό κράτος».
Την ίδια ώρα απευθυνόμενος προς την τουρκική ηγεσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως «είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας εποχής, μιας νέας σχέσης μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, αν η τελευταία συμβάλει στην άρση των κατοχικών δεδομένων, συμβάλλοντας έτσι στην περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη δεδηλωμένη θέση όχι μόνο της σημερινής αλλά και των εκάστοτε κυπριακών κυβερνήσεων «υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Απαραίτητη, βεβαίως, προϋπόθεση είναι η μεταβολή της τουρκικής στάσης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την ίδια ώρα και η εγκατάλειψη αναχρονιστικών και επικίνδυνων πολιτικών, που μέχρι τώρα δυστυχώς ακολουθούνται από την Αγκυρα».
Οσον αφορά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι « δημιουργεί νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα στον ευρύτερο χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και ανοίγει νέες προοπτικές για τη χώρα μας, τις οποίες δεν θα αφήσουμε αναξιοποίητες, διασφαλίζοντας από τη μια τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα οικονομικά και ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα».
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «η ενέργεια δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελεί πηγή διένεξης, αλλά ευκαιρία για ειρήνη και ευημερία όλων των νομίμων κατοίκων της πατρίδας μας και όχι μόνο. Οσοι θα ήθελαν και έχουν ανάγκη να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες της περιοχής, υπάρχει ο τρόπος, να αποφασίσουν ότι επιτέλους μέσα από την ειρήνη, μέσα από τη σταθερότητα της περιοχής που μπορεί να διασφαλιστεί με τη λύση του κυπριακού προβλήματος μπορεί και εκείνοι να ωφεληθούν».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του ανέφερε ακόμα ότι «δεν δικαιούμαστε και δεν δικαιούται κανείς να εθελοτυφλεί μπροστά στους κινδύνους. Δεν δικαιούμαστε να κωφεύουμε στο κάλεσμα των γενεών που σβήνουν στην προσφυγιά, διότι οι αρνητικές συνέπειες δεν είναι μόνο σε βάρος των Ελληνοκυπρίων, είναι και σε βάρος των Τουρκοκυπρίων που σταδιακά καθίστανται μειοψηφία».
Ταυτόχρονα, επανέλαβε «από αυτόν τον συμβολικό χώρο», όπως είπε, «ότι οι εμφύλιες συγκρούσεις οδηγούν σε μείζονες εθνικές καταστροφές και πως ο χρόνος, όταν αφήνεται ανεκμετάλλευτος, αναξιοποίητος δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τα καλώς νοούμενα εθνικά συμφέροντα».
Κάλεσε όλους να προχωρήσουν ενωμένοι «μαζί για την Αμμόχωστο, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας και ας αποτελέσει αυτό και την καλύτερη τιμή προς όσους θυσιάστηκαν γι’ αυτήν, προς όσους άφησαν τη ζωή τους μακριά από τη γη που τους γέννησε παίρνοντας μαζί τους τον πόνο της προσφυγιάς. Οφείλουμε να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα» γιατί όπως εξήγησε «μόνον έτσι θα επιτύχουμε το στόχο μας και θα απαλλάξουμε την πατρίδα μας από το άλγος της κατοχής» κάτι που αισθάνεται όχι μόνο ως δικό του χρέος και όραμα, αλλά ως χρέος και όραμα «του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας», αφού είναι «οφειλή προς την πατρίδα μας και τις επερχόμενες γενιές».