Ανακοίνωση της ΑΚίΔΑ για το σχολικό ταμιευτήριο:
Ο κύκλος του Σχολικού Ταμιευτηρίου έκλεισε μετά από έντονο προβληματισμό, μέσα σε έντονη συναισθηματική φόρτιση και με πλήρη συνείδηση της ευθύνης από τους άμεσα αρμόδιους να το λειτουργούν, τους δασκάλους.
Έκλεισε πριν την έναρξη του φετινού σχολικού έτους, γιατί είχε διαπιστωθεί τεκμηριωμένα ότι δεν υπηρετούσε πια τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε και λειτουργούσε από τη δεκαετία του 1940 και μετά.
Με εμπνευστές και πρωτεργάτες τους δασκάλους εκείνης της εποχής και συνεχιστές τις επόμενες γενιές μέχρι τις μέρες μας, έτσι για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους, το Σχολικό Ταμιευτήριο συνιστούσε μέρος της ευρύτερης αγωγής των παιδιών και στοιχείο του κοινωνικού προσώπου του δασκάλου ενώ ταυτόχρονα ενίσχυε και την κοινωνική διάσταση της οικονομίας της τοπικής κοινωνίας.
Οι δύο θεσμοί, ως εκ των πιο πάνω, Συνεργατισμός και Γονείς, υιοθέτησαν τότε την εισήγηση και το σχέδιο των δασκάλων. Λογικό, αφού, όντως, ο Συνεργατισμός ήταν μια κοινωνική υποστηρικτική παρέμβαση και παρουσία στην οικονομική δραστηριότητα και όχι η Τράπεζα που εξελίχθηκε σήμερα, με τον τρόπο που εξελίχθηκε και, δυστυχώς, συνεχίζει να εξελίσσεται (Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε)
Η αιτία για την τελική απόφαση της ΠΟΕΔ δεν είναι πρόσφατη. Ακουμπά στο γενικό κλίμα της οικονομικής ύφεσης, τις επιπτώσεις της πάνω στον απλό πολίτη και τον οικογενειάρχη και, κυρίως, στην πολιτική διαχείρισης της καθώς και στον μετασχηματισμό του Συνεργατισμού, που απομακρυνόμενος από τον κοινωνικό του χαρακτήρα, δεν μπορεί να συναντήσει πλέον τις ευαισθησίες ούτε της τοπικής κοινωνίας ούτε των γονιών των μαθητών. Αυτοί είναι και οι πραγματικοί λόγοι που τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των συμμετεχόντων στο Σχολικό Ταμιευτήριο μειώθηκε μέχρι και 80%.
Για όλους αυτούς τους λόγους, καθώς και για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι συνάδελφοι έμεναν όλο και περισσότερο εκτεθειμένοι από τη διαχείριση και την αντιμετώπιση που τύγχαναν από την (πάλαι ποτέ) Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (από 1η Αυγούστου 2017 Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα), είναι που η ΑΚίΔΑ εισηγείτο τα τελευταία τρία χρόνια, με απόλυτα τεκμηριωμένα επιχειρήματα και θέσεις, προς το ΔΣ της ΠΟΕΔ την οριστική διακοπή του θεσμού. Η ανακούφιση με την οποία υποδέχθηκαν την απόφαση οι συνάδελφοι επιβεβαίωσε την ορθότητα της επιμονής της ΑΚίΔΑ.
Αυτές τις μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενέργειες από πλευράς Οργανωμένων Γονιών, Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και Σχολικών Εφορειών να επιβάλουν στις Γραμματείς των Δημοτικών Σχολείων πρόσθετο φόρτο εργασίας, την είσπραξη καταθέσεων από μαθητές εν ώρα σχολείου για λογαριασμό της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας μέσα από μια συμφωνία μεταξύ Συνομοσπονδίας Γονιών και ΣΚΕ. Είναι ξεκάθαρο, σε κάθε αντικειμενικό παρατηρητή, ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν μπορεί να αποτελεί πλαίσιο Σχολικού Ταμιευτηρίου, γιατί (α) προωθείται ως ενέργεια εντελώς εκτός του ευρύτερου σχολικού έργου, (β) ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος για την οποιαδήποτε δράση εντός του σχολείου απέχει από αυτή και (γ) είναι μια οικονομική δραστηριότητα που αφήνει εύλογα ερωτηματικά για τη στάση του Υπουργείου Παιδείας ως προς την υλοποίηση της εντός του σχολικού ωραρίου.
Η ΑΚίΔΑ καλεί την ΠΟΕΔ να παρέμβει αποτελεσματικά προς το Υπουργείο Παιδείας, τις Συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ και να δώσει τις δέουσες, σαφείς οδηγίες προς τα μέλη της.
Πρέπει να αποτραπεί η υλοποίηση ενός σχεδιασμού που θα προσθέσει φόρτο εργασίας στις Γραμματείς, οι οποίες εργάζονται με δυσβάσταχτους όρους εργασίας αλλά την ίδια ώρα υπάρχει ανάγκη ολοκληρωμένης εργοδότησης τους σε όλα τα σχολεία ενώ η ίδια η ενέργεια συνιστά σοβαρή παράμετρο πιθανών εντάσεων εντός του σχολικού χώρου, αφού κύριο χαρακτηριστικό της είναι η διακίνηση χρημάτων των οικογενειών των μαθητών με την ευθύνη μόνο της Γραμματέως, πέρα από οποιαδήποτε ευθύνη της Διεύθυνσης και του διδακτικού προσωπικού.