Μέρος Α’
The Houses
Η Αγγλική Σχολή ιδρύθηκε το 1900 από τον Αγγλικανό ιερέα και εκπαιδευτικό Φρανκ Ντάρβαλ Νιούμαν που τότε υπηρετούσε ως Διευθυντής Εκπαίδευσηςστο νησί. Το 1936 παρέδωσε, υπό μορφή καταπιστεύματος, τη σχολή στην τότε αποικιοκρατική κυβέρνηση της Κύπρου. Μετά τη εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το καθεστώς του σχολείου είναι κάπως ιδιότυπο, αφού χαρακτηρίζεται, από τη μια ως ιδιωτική σχολή, ενώ από την άλλη λαμβάνει παχυλή επιχορήγηση από το κράτος που διορίζει και τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Στο συμβούλιο μετέχει ex officio και ο εκάστοτε διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου. Η Αγγλική Σχολή θέλει να περηφανεύεται ότι είναι το καλύτερο σχολείο της Κύπρου και ότι αποτελεί το φυτώριο της ηγεσίας του τόπου, πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής.
Ένα όμως πνευματικό ίδρυμα αυτού του επιπέδου θα πρέπει να διαθέτει, εκτός από το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο και άλλα προσόντα. Πρέπει, κυρίως, να βγάζει πολίτες που αγαπούν την πατρίδα τους. Τι να το κάνω αν οι απόφοιτοι του λαμπρού αυτού σχολείου μπαίνουν στα καλύτερα αγγλικά πανεπιστήμια, όπως οι ίδιοι υπερηφανεύονται, όταν στην ουσία παράγουν άτομα στα οποία δεν έχουν μάθει να αγαπούν τον τόπο τους, την ιστορία του, τις παραδόσεις του.
Τα παραδείγματα πολλά. Οι μαθητές, κατά το αγγλικό σύστημα, χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες, τα λεγόμενα “houses”. Και ποια τα ονόματα, παρακαλώ των ομάδων αυτών;
Beaconsfield, Kitchener, Wolseley και Newham. Προς τιμή του Ντισραέλι ( κόμης του Beaconsfield), του Horatio Herbert Kitchener, του υποκόμη Wolseley και του ιδρυτή της σχολής Φρανκ Ντάρβαλ Νιούμαν.
Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να τιμηθεί ο ιδρυτής της σχολής, αλλά ο Ντισραέλι που κολλά, ο πρωθυπουργός που προσάρτησε την Κύπρο στο αγγλικό στέμμα το 1878 και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την εδαφική της ακεραιότητα.
Που κολλά ο Κίτσιενερ που υπηρέτησε ένα φεγγάρι στην Κύπρο, αφού εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της αγγλικής αυτοκρατορίας σε Σουδάν, Αίγυπτο και Ινδία. Ένας γνωστός ομοφυλόφιλος και σοδομιστής, ο οποίος μάζευε γύρω του, συστηματικά, νεαρούς ανύπαντρους αξιωματικούς, που οι σύγχρονοί του αποκαλούσαν ειρωνικά “η ορχήστρα αγοριών του Κίτσιενερ” (Kitchener’s band of boys);
Ο δε Γούλσλι, άλλος πιστός υπηρέτης της αυτοκρατορίας είναι γνωστός για τον εμπρησμό της πόλης Κουμάσι στην Ινδία κατά την αιματηρή καταστολή της επανάστασης εκεί. Ά ξέχασα να αναφέρω ότι υπηρέτησε και στην νεοαποκτηθείσα τότε Κύπρο ως Ύπατος Αρμοστής για λιγότερο από ένα χρόνο.
Δεν έχουμε στον τόπο μας εμβληματικές φυσιογνωμίες της ιστορίας μας, του πνεύματος και της κληρονομιάς μας να τιμήσουμε;
Όνήσιλος, Ευαγόρας, Ζήνων ο Κιτιεύς, Βασίλης Μιχαηλίδης, Δημήτρης Λιπέρτης, Μιχαλάκης Καραολής, που ήταν και απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής; Πρέπει να συνεχίσουμε να τιμούμε άγγλους σοδομιστές και σφαγείς των λαών; Τι παράδειγμα δίνουμε στους αυριανούς ηγέτες του τόπου; Διερωτώμαι εξηγούν στα παιδιά ποιοί ήταν αυτοί που τόσο περήφανα τους αντιπροσωπεύουν ή το πράμα πάει στο ντούκου.
Τα προβλήματα όμως με την Αγγλική Σχολή δεν τελειώνουν βέβαια εδώ.Με τα πραγματικά προβλήματα θα ασχοληθούμε στη συνέχεια.
Θέλαμε απλώς να δώσουμε μια πρώτη γεύση.
Θα επανέλθουμε.
Μ. Ε.