Για γέλια και για κλάματα είναι η έκκληση που απεύθυνε την περασμένη Πέμπτη από την Πάφο η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, στους ξενοδόχους για να προσλάβουν όσο το δυνατό περισσότερους Κύπριους…
Καλά κ. Αιμιλιανίδου, με τις εκκλήσεις περιμένετε να κάνετε δουλειά; Οι ξενοδόχοι όπως γνωρίζετε καλά δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά επιχειρηματίες οι οποίοι θα κοιτάξουν το συμφέρον τους και όχι να ικανοποιήσουν τις εκκλήσεις που γίνονται απλά για να γίνονται…
Αντί να προβαίνετε σε εκκλήσεις δεν θα ήταν καλύτερο να προχωρούσατε σε ρυθμίσεις ως και η αρμόδια υπουργός που θα κατοχύρωναν τα δικαιώματα των εργαζομένων που σήμερα θυμίζουν μεσαίωνα.
Γιατί δεν φαντάζομαι κανένας ξενοδόχος, παρότι «κτυπάτε» στο φιλότιμο, να συγκινηθεί από την έκκληση σας και να προτιμήσει να προσλάβει κύπριο, την στιγμή που μπορεί με λιγότερα χρήματα να εξασφαλίσει κοινοτικό και όχι μόνο, ο οποίος θα δουλεύει κιόλας και 24 ώρες το 24ώρο αν του το ζητήσουν.
Ως γνωστό οι αλλοδαποί (Ρώσοι, Βουλγάροι, Ρουμάνοι κτλ) έρχονται στην Κύπρο για να εργαστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (καλοκαιρινή σεζόν) κι είναι έτοιμοι να δεχτούν τα πάντα στο χρονικό αυτό διάστημα, για να οικονομήσουν όσα το δυνατό περισσότερα μπορούν και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Αν τους ζητηθεί π.χ. να εργάζονται από τις 6 το πρωί για να ετοιμάσουν το πρόγευμα, να φύγουν στις 10 και να επιστρέψουν στις 12 για να ξαναφύγουν στις 4 και να επιστρέψουν στις 6, δεν θα αρνηθούν. Σε αντίθεση με τους Κύπριους, οι οποίοι θα σκεφτούν ότι έχουν συνηθίσει αλλιώς…
Γι΄ αυτό και το ενδιαφέρον για τις θέσεις που εξαγγέλθηκαν, παρά την επιδότηση των μισθών από το κράτος, είναι μικρό τόσο από μέρους των ξενοδόχων, όσο και από μέρους των ανέργων.
Μήπως έφτασε ο καιρός αντί εκκλήσεων να γίνουν ουσιαστικά βήματα που θα διασφαλίσουν βασικά δικαιώματα, ακόμα και να επιβάλουν αναλογίες εργοδότησης Κυπριών αλλοδαπών όπως έχουν κάνει άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Ακόμα κι αν η φετινή χρονιά έχει χαθεί, πρέπει να γίνει πρόβλεψη για την επόμενη, αφού δεν προβλέπεται να αλλάξουν προς το καλύτερο σύντομα τα δεδομένα στο θέμα της ανεργίας.
Κι είναι ευκαιρία, τόσο στα ξενοδοχεία όσο και σε άλλες επιχειρήσεις εστίασης να αναδειχτεί και το θέμα της ελληνοφωνίας αν θέλουμε να επενδύσουμε και στον εσωτερικό τουρισμό.
Αναγκαίοι οι Ρωσόφωνοι, αλλά ένας αριθμός χρειάζεται να μιλά κι ελληνικά, να γνώριζα τα δεδομένα του τόπου, να μπορεί να δώσει μια παραπάνω πληροφορία αν του ζητηθεί.
Ελένη Χαραλάμπους