Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας ενέκρινε ομόφωνα τον διορισμό του βετεράνου διπλωμάτη Γουίλιαμ Μπερνς στη θέση του διευθυντή της CIA, ανακοίνωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρκ Γουόρνερ.
Η έγκριση ανοίγει το δρόμο για την επικύρωση του διορισμού του από την ολομέλεια της Γερουσίας.
Ο βετεράνος διπλωμάτης κουβαλάει μία καριέρα 33 ετών, καθώς εντάχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών το 1982, μετά τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια La Salle της Φιλαδέλφεια και Οξφόρδης.
Υπηρέτησε σε καίρια πόστα από την περίοδο της κυβέρνησης Ρέιγκαν μέχρι εκείνη της κυβέρνησης Ομπάμα. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει πρεσβευτής στη Ρωσία και στην Ιορδανία. Υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο 2011-2014. Το 2013 ήταν επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων, στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Στην κυβέρνηση Ομπάμα ήταν τρίτος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων. Το 2013 είχε αναλάβει μέρος της ευθύνης και για την επίθεση που είχε δεχτεί το αμερικανικό προξενείο στην Βεγγάζη της Λιβύης, η οποία είχε κοστίσει τη ζωή σε τέσσερις Αμερικανούς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου και του Πρέσβη. Τότε, είχε κληθεί να καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας, παραδεχόμενος ότι «Αμερικανοί αξιωματούχοι απέτυχαν να ερμηνεύσουν σωστά τις παρεχόμενες πληροφορίες για την περιοχή».
Ο Μπερνς ανήκε από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, ενώ συμμετείχε ενεργά και στην ομάδα μετάβασης που είχε δημιουργήσει ο Μπάιντεν πριν ακόμα εκλεγεί. Πολιτικοί αναλυτές τον είχαν συμπεριλάβει στα κομβικά πρόσωπα που πιθανότατα θα διαδραμάτιζαν κεντρικό ρόλο.
«Συμμερίζεται τη βαθιά μου πεποίθηση ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να μην είναι αντικείμενα πολιτικής αντιπαράθεσης και ότι οι αφοσιωμένοι επαγγελματίες που υπηρετούν το έθνος μας αξίζουν την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας. Ο πρέσβης Μπερνς θα φέρει τη γνώση, την κρίση και την προοπτική που χρειάζεται για να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε συγκρούσεις. Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι ήσυχος με τον επόμενο διευθυντή της CIA» σημειώνει η ανακοίνωση του Μπάιντεν.
Ο Μπερνς δεν είχε ποτέ κρύψει τη δυσφορία του για τον Τραμπ, την οποία αποτύπωνε σε επικριτικά άρθρα του. Έχει μιλήσει δημόσια για τη ζημία που πίστευε ότι προκάλεσε η κυβέρνηση Τραμπ στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Είχε, μάλιστα, προειδοποιήσει εγκαίρως και για τις επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε η άρνηση Τραμπ να παραδεχθεί την ήττα του: «Αν χάσει… στην καλύτερη περίπτωση, θα καταναλωθεί σε προσπάθειες εξορθολογισμού της ήττας του και θα χρωματίσει τις εκλογές ως νοθευμένες. Στη χειρότερη περίπτωση, θα επιδιώξει να αγωνιστεί ή να υπονομεύσει το αποτέλεσμα».
Το βιβλίο του «The Back Channel» είναι τα απομνημονεύματά του από τη διπλωματική θητεία του. Σ’ αυτό εξιστορεί τις συνομιλίες με τους Ιρανούς. Μέχρι σήμερα κατείχε και τη θέση του πρόεδρου της γνωστής δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace. Ο Μπερνς θα είναι ο πρώτος επικεφαλής στην ιστορία της CIA, του οποίου η εμπειρία προέρχεται από το υπουργείο Εξωτερικών. «Ο πρέσβης Μπερνς είναι ένας δοκιμασμένος δημόσιος λειτουργός που κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει εργαστεί με στόχο την ασφάλεια των Αμερικανών» αναφέρει σχετικά με την επιλογή του το επιτελείο του Μπάιντεν.