Ως ο σημαντικότερος σταθμός στην πορεία εξόδου της Ελλάδας από τη μνημονιακή εποχή αναδεικνύεται πλέον η 8η Δεκεμβρίου, καθώς -όπως έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τις Βρυξέλλες- μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και να οριστεί η 1η Ιανουαρίου του 2015 ως ημερομηνία εκκίνησης του μεταβατικού καθεστώτος στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο.
Στη συνεδρίαση του Εurogroup, που θα πραγματοποιηθεί εκείνη την ημέρα, θα «κλειδώσει» και το «συμβόλαιο μεταρρυθμίσεων», το οποίο θα «συνάψει» η Αθήνα με τις Βρυξέλλες αλλά και με το ΔΝΤ, που θα έχει εφεξής ρόλο τεχνικού συμβούλου. Θα πρόκειται ουσιαστικά για το «δίχτυ ασφαλείας» που θα διαμορφωθεί για την Ελλάδα, με αντάλλαγμα την προώθηση μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση.
Κλειδί για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, ζητώντας την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά το Ecofin, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι η εξέταση της πορείας του προγράμματος στην Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, κάτι που -όπως είπε- είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Γι΄αυτό, υπογράμμισε ο ίδιος, «απευθύναμε όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα».Αυτό, συνέχισε, είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει ή να μην κάνει μετά το τέλος του προγράμματος.
Ωστόσο ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες, συμπληρώνοντας όμως πως δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να έχουν εξαλειφθεί οι πιθανοί κίνδυνοι