Προφανώς πιστεύουν ότι μπορούν να την σκαπουλάρουν αβρόχοις ποσί. Προφανώς κλείνουν τα μάτια στην ανυποληψία που τους βαρύνει. Και σφυρίζουν αδιάφορα στο βάρος της ευθύνης τους για τις υποθέσεις της αγοράς ελληνικών ομολόγων και της φούσκας των χρεογράφων. Τα golden boys της Τράπεζας Κύπρου ήρθαν όπως φαίνεται αποφασισμένα να παραμείνουν και να κρατήσουν τον παχυλό μισθό τους.
Εξαπάτησαν όλοι μαζί πολίτες-καταθέτες με τα ομόλογα και τα αξιόγραφα, έσπρωξαν στο χείλος του γκρεμού το κυπριακό
τραπεζικό σύστημα και όμως παραμένουν στις θέσεις τους. Εκτός από την αποχώρηση του τέως διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη, για τον οποίο στέρεψαν τα περιθώρια όταν απέκρυψε την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης της τράπεζας Κύπρου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Στα ερωτήματα συνεχίζει να μην υπάρχει απάντηση. Ένας μόνο άνθρωπος έπαιρνε τις αποφάσεις; Το υπόλοιπο Διοικητικό
Συμβούλιο δεν γνώριζε; Ή έκλεινε τα μάτια μπροστά σε ανομολόγητα και «γνωστά» συμφέροντα;
Εκ των πραγμάτων η αποχώρηση Ηλιάδη στρέφει τα φώτα στα άλλα δύο μέλη της τριανδρίας της ανώτατης εκτελεστικής διεύθυνσης, στο νέο διοικητή Γιάννη Κυπρή και τον πρόεδρο Ανδρέα Αρτέμη.
Το όνομα του κ. Κυπρή συνδέθηκε με την έγκαιρη πώληση των ελληνικών ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και με νέα αγορά ελληνικών ομολόγων αργότερα. Ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε μία
εκρηκτική σχέση με τον Ανδρέα Ηλιάδη, που ωστόσο φαίνεται να κατέληγε σε… σιωπή ως προς την οικονομική διαχείριση.
Η Δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει. Για όσα έγιναν και για όσα συνεχίζουν να γίνονται εν κρυπτώ. Όπως το δάνειο των τριών εκατομμυρίων ευρώ στην ΠΕΟ και σε ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ από την Τράπεζα Κύπρου .
Ποιος γνώριζε, ποιος αποφάσισε, τι πιέσεις ασκήθηκαν; Και ποιος διαβεβαιώνει τον κυπριακό λαό ότι αυτό το «χαριστικό» δάνειο είναι το μοναδικό; Και έτσι, τα ερωτήματα συνεχίζουν αμείλικτα. Ένας μόνο άνθρωπος έπαιρνε τις κρίσιμες αποφάσεις;
Το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο δεν γνώριζε; Γιατί δεν υπάρχει η ευθιξία της ομαδικής παραίτησης;
Η αποχώρηση του Ανδρέα Ηλιάδη άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Καθημερινά πλέον η Τράπεζα Κύπρου σχολιάζει διαρροές εγγράφων για τα τεκταινόμενα.
Η δημοσίευση ζητημάτων διακυβέρνησης στη θυγατρική της Τράπεζας στη Ρωσία Uniastrum ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησαν δημοσιεύσεις εγγράφων για την πρόσφατη αναδιοργάνωση της ανώτατης διεύθυνσης, για περίεργες προμήθειες εκατομμυρίων στις αγορές ελληνικών ομολόγων, για την επένδυση στη Ρωσία, ακόμα και για στεγαστικό δάνειο που είχε πάρει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Ηλιάδης με εξωφρενικά χαμηλό επιτόκιο.
Πρέπει επιτέλους να προχωρήσει απρόσκοπτα η έρευνα. Πρέπει όλοι να κληθούν να λογοδοτήσουν μετά από τόσα χρόνια …μαύρου καπνού. Είναι ζήτημα ηθικής απέναντι στους Κύπριους πολίτες που εξαπατήθηκαν, αλλά και στο σύνολο του κυπριακού λαού που καθημερινά βυθίζεται σε μία ύφεση που δεν έχει προηγούμενο.