Ο Ευγένιος Ρωσσίδης, ιδρυτής και πρώην Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ κατά την κυπριακή τραγωδία του 1974 .
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του “Kissinger and Cyprus: A study in lawlessness”, στη δημοσιογραφική εστία, ο κ. Ρωσσίδης χαρακτήρισε τον Κίσινγκερ «εγκληματία πολέμου», αφιερώνοντας, όπως είπε, και σχετικό κεφάλαιο μέσα στο βιβλίο του.
Ο κ. Ρωσσίδης είπε ότι, ο Κίσινγκερ «ενθάρρυνε πλήρως την τουρκική εισβολή», καθώς δεν παρεμπόδισε τη χούντα των Αθηνών και την ενθάρρυνε έτσι στη δράση της κατά του εκλεγμένου Προέδρου της Κύπρου. Συμπλήρωσε ότι ο Κίσινγκερ «έκανε περισσότερη ζημιά στις ΗΠΑ απ` όλους τους Συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας που είχαμε στην ιστορία μας».
Παράλληλα χαρακτήρισε «παρακράτος» την Τουρκία, καθώς όπως είπε «δεν αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης» αλλά στρέφεται σταθερά εναντίον τους, ενώ αναφέρθηκε και στο στρατηγικό πλεονέκτημα που προσφέρει η Κύπρος στις ΗΠΑ και στη Δύση.
Στο συγκεκριμένο σημείο αναφέρθηκε στις Βρετανικές Βάσεις, λέγοντας μάλιστα ότι η Κύπρος πρέπει να διεκδικήσει τα ενοίκια που χρωστά η Μεγάλη Βρετανία, για να πάρει απάντηση από τον Ύπατο Αρμοστή Ric Todd, που βρισκόταν στο ακροατήριο, ότι «θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε» για το θέμα.
Εξάλλου, μίλησε για το κράτος δικαίου και τον ρόλο των ΗΠΑ στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του εμπάργκο αμερικανικών όπλων προς την Τουρκία, λέγοντας ότι «ο νόμος είναι ξεκάθαρος». Αναφέρθηκε στη σημασία της μη εφαρμογής του σχετικού αμερικανικού νόμου για την κινητοποίηση του ίδιου και της ελληνοαμερικανικής ομογένειας και την ίδρυση του ΑΗΙ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν αναμένει αντίδραση από τον Κίσινγκέρ για το βιβλίο του, ενώ επανέλαβε ότι ο «Κίσινγκερ είναι εγκληματίας πολέμου, αλλά δεν θα δικαστεί» λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελατήρια που οδήγησαν του Κίσινγκερ να τηρήσει τη συγκεκριμένη στάση έναντι της Κύπρου, ο κ. Ρωσσίδης είπε ότι αυτό οφείλεται στην ενόχλησή του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας από την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου να καταστήσει την Κύπρο μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων. «Αυτός ήταν ο λόγος που ήθελε να ξεφορτωθεί τον Μακάριο» πρόσθεσε.
Εξάλλου, αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρέσβη στη Λευκωσία, λέγοντας ότι του ζήτησε να σταματήσει τη σιωπηρή διπλωματία έναντι της Τουρκίας και να ζητήσει δημόσια την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Τέλος, ανέφερε ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν «λύγισε» στον Ερντογάν και πρόσθεσε ότι δε θα έπρεπε να έχει απολογηθεί στον Τούρκο Πρόεδρο για αυτά που είπε σε πρόσφατη ομιλία του, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ρωσσίδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι εταίροι θα πρέπει να συνεχίσουν να στέλνουν το μήνυμα στην Τουρκία ότι επωμίζεται σοβαρό πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό κόστος από τη μη επίλυση του Κυπριακού, ενώ η εξεύρεση λύσης θα επιφέρει σε αυτή σημαντικά οφέλη.
Όπως είπε, μόνο μέσα από μια τέτοια θεώρηση πραγμάτων η Τουρκία, αν σκεφτεί ορθολογιστικά, θα εργαστεί για επίλυση του Κυπριακού.
Αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ενίσχυση της στρατηγικής σημασίας της χώρας, λόγω της εξεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ και είπε ότι η Κύπρος, σε αντίθεση με την Τουρκία, «αποτελεί το μοναδικό προβλέψιμο και αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και άλλων παραδοσιακών φίλων, στην Ανατολική Μεσόγειο».
Συνέχισε λέγοντας ότι η Κύπρος αποτελεί τη μοναδική χώρα που μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ χωρών όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Ισραήλ, αλλά και η Τουρκία σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.
Ανέφερε εξάλλου ότι ένα μικρό κράτος, όπως η Κύπρος, μέρος της οποίας βρίσκεται υπό κατοχή θα πρέπει να κινείται με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των στρατηγικών της συμφερόντων μέσα από την μεγαλύτερη δυνατή ταύτιση με τις χώρες εκείνες που μπορούν και επιθυμούν να βοηθούν για την επίτευξη των στόχων της, χωρίς να παραγνωρίζονται ταυτόχρονα αξίες και αρχές.
«Σκοπός μας θα πρέπει να είναι η συνεχής προσπάθεια συνταύτισης συμφερόντων, χωρίς να αποκλείουμε δυνατούς παίκτες της διεθνούς σκακιέρας, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα και την επιθυμία να υποβοηθήσουν στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων. Αυτή είναι η δική μας θεώρηση του realpolitik» είπε.
Ανέφερε τέλος ότι μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα στην Ουάσιγκτον για τα στρατηγικά οφέλη που θα αποκομίσει, ασκώντας την επιρροή της στην Τουρκία, έτσι ώστε να τερματίσει τις προκλητικές και παράνομες της ενέργειες και να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
Είπε ότι στόχος είναι μια λύση επί της συμφωνημένης βάσης, που θα επανενώνει την Κύπρο, την οικονομία και τους θεσμούς, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της και τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του επανενωμένου ευρωπαϊκού κράτους, δημιουργώντας συνθήκες ευημερίας για όλους τους κατοίκους της.
Σύντομο χαιρετισμό κατά την παρουσίαση του βιβλίου απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΑΗΙ Nick Larigakis, ο οποίος διερωτήθηκε πως επιτρέπει η ΕΕ την κατοχή ενός μέλους της από μια άλλη χώρα, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Είπε ότι η ομογένεια κάνει ότι μπορεί για το θέμα της Κύπρου, συνηγορώντας υπέρ των θέσεων της Λευκωσίας στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να επανενωθεί η χώρα και να δοθεί τέλος στην παράνομη εισβολή και κατοχή, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την καταστρατήγηση του αμερικανικού νόμου.
Αναφέρθηκε τέλος στην πολύχρονη συνεργασία του με τον Ευγένιο Ρωσσίδη στο ΑΗΙ, λέγοντας ότι κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα από αυτόν για τα εθνικά θέματα και για την Κύπρο.