24μήνη θητεία στην ΕΦ θα υποχρεώνονται πλέον παιδιά που έχουν Κύπρια μητέρα και αλλοδαπό πατέρα
Σύμφωνα με τον τροποποιητικό νόμο περί Εθνικής Φρουράς που εγκρίθηκε σήμερα ομόφωνα από την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και οδηγείται στην ολομέλεια προς ψήφιση, επιπλέον ημέρες άδειας θα δικαιούνται στρατιώτες που υπηρετούν σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, για κάθε 7 μόρια που παίρνει ένας στρατιώτης θα δικαιούται πλέον μια ημέρα επιπρόσθετης άδειας.
Εξάλλου, ο νόμος περιέχει και δεύτερη σημαντική τροποποίηση, καθώς σε 24μήνη θητεία στην ΕΦ θα υποχρεώνονται πλέον παιδιά που έχουν Κύπρια μητέρα και αλλοδαπό πατέρα, ακόμη και αν τα ίδια δεν έχουν κυπριακή υπηκοότητα.
Μέχρι σήμερα υποχρεωνόταν σε 24μηνη θητεία τα παιδιά με Κύπριο πατέρα και αλλοδαπή μητέρα, τα οποία αποκτούσαν αυτομάτως την κυπριακή υπηκοότητα. Τα παιδιά με αλλοδαπό πατέρα, τα οποία είχαν κυπριακή υπηκοότητα υπηρετούσαν 6 μήνες.
Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα, στρατιώτες από απομακρυσμένες περιοχές, όπως Πάφο και Λεμεσό, θα λαμβάνουν επιπλέον άδεια όταν υπηρετούν σε φρουρές μακριά από το σπίτι τους.
Οι επιπλέον ημέρες άδειας θα εξαρτώνται από τις φρουρές όπου υπηρετούν και τα μόρια που λαμβάνουν.
Ενδεικτικά, ο κ. Βαρνάβα έφερε το παράδειγμα στρατιώτη από την Πάφο, ο οποίος υπηρετεί στη Νήσου και λαμβάνει για κάθε μήνα θητείας 4 μόρια.
Σε περίπτωση που αυτός ο στρατιώτης κάνει όλη του τη θητεία στη Νήσου, θα πάρει συνολικά 10 ημέρες άδεια περισσότερη από όσους υπηρετούν στη φρουρά προτίμησής τους, πρόσθεσε.
Αναφορικά με την υποχρέωση για 24μηνη θητεία, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι η τροποποίηση είναι αναγκαία, μετά από προσφυγή Κύπριου πολίτη στο ΕΔΑΔ.
Αν δεν τροποποιηθεί, θα υπάρξει καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι από τον υφιστάμενο νόμο αφαιρείται ο όρος «πολίτης της Δημοκρατίας».
Ο κ. Βαρνάβα διευκρίνισε εξάλλου ότι ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι αναλόγως της ηλικίας, άτομα του εξωτερικού με κυπριακή καταγωγή μπορεί να κληθούν να υπηρετήσουν, εφόσον λάβουν κυπριακή υπηκοότητα ή έρθουν να κατοικήσουν στην Κύπρο. Άτομα με ηλικία πέραν των 26 χρόνων, υπηρετούν βάσει του νόμου μόνο τρεις μήνες.
Η τελευταία σειρά που θα υπηρετήσει έξι μήνες είναι η σειρά του 2015, δηλαδή τα παιδιά που είναι σήμερα στην Γ` λυκείου, εξήγησε ο κ. Βαρνάβα, ενώ από εκεί και πέρα θα ισχύσει η 24μηνη θητεία. Πρόσθεσε ότι τα επηρεαζόμενα από την τροποποίηση του νόμου άτομα είναι περίπου 150 και αφορά γεννηθέντες μέχρι το 1999.
Εξάλλου, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι ο νόμος θεσμοθετεί πλέον τη δεκαπενθήμερη άδεια σε στρατιώτες της ΕΦ, οι οποίοι διαθέτουν και την ελληνική υπηκοότητα και θέλουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, με την κατηγορία των Ελλήνων του εξωτερικού.
Μέχρι σήμερα, η σχετική άδεια δινόταν με απόφαση του Υπουργού Άμυνας.
Στο μέτρο που προνοεί επιπρόσθετη άδεια σε στρατεύσιμους από απομακρυσμένες περιοχές αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης, λέγοντας ότι «διορθώνει μια αδικία που υπήρχε» για στρατεύσιμους από τη Λεμεσό και την Πάφο.
Εξήγησε ότι στις δυο αυτές επαρχίες δεν υπάρχουν πολλές μονάδες της ΕΦ, με αποτέλεσμα να υπηρετούν κατά κανόνα μακριά από τα σπίτια τους.
Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι αυτοί οι στρατεύσιμοι «θα ανταμείβονται με περισσότερη άδεια από τους υπόλοιπους».
Συνεχάρη τέλος το Υπουργείο Άμυνας και την ΕΦ για την πρωτοβουλία τους αυτή, ενώ είπε ότι η τροποποίηση του σχετικού νόμου έχει εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Άμυνας και οδηγείται στην ολομέλεια της Βουλής.