Ευρωπαϊστές, ευρωλάγνοι και αντιευρωπαίοι
Στην κυπριακή κοινωνία διακρίνονται τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις προς την ΕΕ.
Οι αντιευρωπαίοι επιζητούν διάλυση τής ΕΕ αφού την θεωρούν συνωμοτικό όργανο των σιωνιστών, του ΝΑΤΟ, του καπιταλισμού.. για υποδούλωση των λαών. Μάλιστα, η διπλοπρόσωπη στάση της ΕΕ έναντι Ρωσίας και Τουρκίας, προκάλεσε οργή. Βεβαίως, τυχόν έξοδος της Κύπρου από την ΕΕ δεν θα προκαλούσε διάλυση της ΕΕ, αλλά θα .. ανακούφιζε πολλούς εντός αφού θα απαλλάσσονταν από ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, και θα χαροποιούσε ιδιαιτέρως την Τουρκία.
Οι ευρωλάγνοι αποδέχονται παθητικά τις αποφάσεις της ΕΕ, ως η Κύπρος να μην έχει οποιαδήποτε δυνατότητα παρέμβασης, παρόλο που είναι ισότιμο κράτος-μέλος. Για παράδειγμα, την βάναυση αδικία που μας επιβλήθηκε με το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, όπως απαιτούσε η Γερμανία, οι εγχώριοι ευρωλάγνοι την θεωρούν ορθή και εξαιτίας δικής μας «ανυπακοής». Χαρακτηριστικά, υπάρχει υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εγκωμίαζε τις κυπριακές τράπεζες για “τους καλύτερες τραπεζίτες στον κόσμο” (!), ενώ εκείνες κατέρρεαν βυθίζοντας την οικονομία και κοινωνία υπό το βάρος σωρείας ατασθαλιών και παραβιάσεων Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Καταφύγιο των ευρωλάγνων η φλυαρία και ο κομπασμός, αφού εκμεταλλεύονται την γενικότερη άγνοια. Υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα εγχώριων αξιωματούχων που θεώρησαν την ΕΕ ως ευκαιρία αρπαχτής, ατομικής ανέλιξης ή πλουτισμού, από την πώληση διαβατηρίων σε απατεώνες, στην απόκρυψη στοιχείων για το ΦΠΑ, μέχρι τον αποκλεισμό της στέγασης από το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η «πρόθυμη υπακοή» τους εξαργυρώνεται συχνά με θετικά σχόλια Ευρωπαίων, τα οποία προβάλλονται στην Κύπρο ως καταξίωση, ενώ στην ΕΕ ικανοποιούνται με τους «πρόθυμους υπάκουους». Πρόσφατο παράδειγμα η πολιτική των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που η Γερμανία «εισηγήθηκε» για να ακυρώσει τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου του 2021 για επιβολή μέτρων στην Τουρκία σε περίπτωση παρανομιών. Η πολιτική των ΜΟΕ προβλήθηκε ως επίτευγμά μας!
Οι ευρωπαϊστές πιστεύουν στις αξίες της ΕΕ όπως είναι διατυπωμένες στις Συνθήκες της, και αντιμετωπίζουν τις πολιτικές της με ορθολογισμό και την απαιτούμενη κριτική με σκοπό τη βελτίωση της κοινής μας ευρωπαϊκής στέγης. Επιπλέον, η παρουσία μας στην ΕΕ εξυπηρετεί τα δίκαια συμφέροντά μας που βασίζονται στο κράτος δικαίου της ΕΕ, τον κορυφαίο υποχρεωτικό νόμο που θα πρέπει να επικρατεί σε ένα επανενωμένο κράτος. Πρόκειται για πανίσχυρο επιχείρημα, ιδιαίτερα προς τους Τουρκοκύπριους, αφού το κράτος δικαίου της ΕΕ προστατεύει κάθε ευρωπαίο πολίτη και κοινότητα ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή γλώσσας.
Το μεταναστευτικό αποτελεί στην πράξη υβριδική επίθεση της Τουρκίας εναντίον Κύπρου-Ελλάδας κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Κι ούτε θα σταματούσε αν ήμασταν εκτός ΕΕ. Το ζητούμενο είναι να έχουμε προτεραιότητες τις οποίες να προασπιζόμαστε στην ΕΕ με σθένος και εν ανάγκη με πολιτικό κόστος. Πάντως, η επικέντρωση στο πώς πρέπει να αντιληφθούν οι άλλοι το συμφέρον τους (π.χ. η Τουρκία), παραγνωρίζει τη δική μας ευθύνη, με πρώτιστο την ασφάλειά μας. Η αυτοπροστασία μας σε κάθε μορφής απειλές έπρεπε ήδη να αποτελεί κύρια προτεραιότητά μας.
Κώστας Μαυρίδης,
Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D),
Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο