Συνεχίστηκε η συζήτηση στην Επ. Θεσμών για τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος
Με τις διιστάμενες απόψεις για την ραγδαία επιδείνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα να παραμένουν, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών συνέχισε την Τρίτη σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία την εξέταση της λειτουργίας των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στη σημερινή συνεδρία, στην οποία παρευρέθηκαν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο τέως Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις που αφορούν την εκροή καταθέσεων από το σύστημα, την υποτίμηση της αξίας των ακινήτων από τον διαγνωστικό έλεγχο του οίκου Pimco, το θέμα της πώλησης των αξιογράφων και η πώληση των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς.
Τα θέματα αυτά, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης θα περιληφθούν στην ενδιάμεση έκθεση που θα εκπονήσει η Επιτροπή πριν το κλείσιμο των εργασιών για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Παράλληλα, στη συνεδρία η Επιτροπή προχώρησε στο θέμα των ευθυνών για την παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA, και στην συγχώνευση της Μαρφίν Εγνατίας με την Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα με έδρα την Κύπρο, ενώ ξεκίνησε η εξέταση της επέκτασης των τραπεζών στο εξωτερικό, η οποία όπως είπε, έγινε «με ένα καθόλου ορθολογιστικό τρόπο».
Για το θέμα της πώλησης των εργασιών στην Ελλάδα, ο κ. Συλλούρης είπε πως ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρεί ότι «υπάρχει μια περίεργη προσπάθεια» από ελλαδικής πλευράς να αποφύγουν την ανάληψη όλων των δανείων των κυπριακών τραπεζών και να επιστρέψουν στην Τράπεζα Κύπρου δάνεια που θα θεωρηθούν ως προβληματικά.
Στις δικές του δηλώσεις, του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, επέκρινε ως απαράδεκτο το διαγνωστικό έλεγχο της Pimco, που υπολόγισε τις κεφαλαιακές ανάγκες του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος στη βάση μεγάλης υποτίμησης της αξίας των ακινήτων, που αύξησε τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο κ. Κυπριανού απέδωσε την μείωση της αξίας των ακινήτων σε αλλαγή πολιτικής από το Υπουργείο Εσωτερικών της προηγούμενης Κυβέρνησης που είχε ως συνέπεια τη μείωση των τιμών των αγροτεμαχίων. Αυτό, όπως είπε, αύξησε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, καθώς το 40% των εξασφαλίσεων έχουν να κάνουν με αγροτεμάχια, όπως είπε.
Όσον αφορά την εκροή κεφαλαίων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι στη συνεδρία ο Διοικητής της ΚΤΚ ξεκαθάρισε ότι αυτή ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2012 μετά το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στις 2 Φεβρουαρίου για την πιθανότητα κουρέματος των καταθέσεων και συνεχίστηκε η εκροή κεφαλαίων μέχρι το πρώτο Eurogroup.
Για το επίμαχο θέμα του κουρέματος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «εμμέσως πλην σαφώς έχει γίνει παραδοχή στην Επιτροπή Θεσμών ότι η ΕΚΤ συζητούσε την επιλογή κουρέματος στις τράπεζες του Ευρωσυστήματος», λόγω αντίδρασης των φορολογουμένων να φορτώνονται τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στη βάση του ότι οι καταθέτες θα πρέπει να συμμετέχουν στη διάσωση τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου μίλησε για μεγάλα και σοβαρά ερωτήματα από την μετατροπή της Μαρφίν Εγνατίας σε υποκατάστημα της Λαϊκής, με συνέπεια την μεταφορά του βάρους στους Κύπριους καταθέτες, αλλά και της ευθύνης της εγγύησης των ασφαλισμένων καταθέσεων από την Ελλάδα στην Κύπρο.
Είπε ότι στη συνεδρία «ξεκαθαρίστηκε με τη σύμφωνο γνώμη του Διοικητή της ΚΤ και του τέως Υπουργού Οικονομικών ότι εξυγίανση δεν συνεπαγόταν bail in των καταθετών, δηλαδή τη συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίησή των τραπεζών».
«Εξυγίανση έχει γίνει και σε άλλες χώρες και σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε το bail in που έγινε στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά αυτό τέθηκε στο τραπέζι στις 15 Μαρτίου και η ΚΤΚ ενημερώθηκε για το κούρεμα στις τέσσερις τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου.
Τέλος, ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πανίκου Δημητριάδη, με αφορμή εγκύκλιο που κυκλοφόρησε η ΚΤΚ στις 11 Φεβρουάριου του 2013 με την οποία διαβεβαίωνε τις τράπεζες και τους καταθέτες ότι οποιαδήποτε ενέργεια που έχει σκοπό να μειώσει, να στερήσει ή να περιορίσει τα περιουσιακά δικαιώματα των καταθετών έρχεται σε αντίθεση με τις πρόνοιες του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Αυτή την εγκύκλιο ο κ. Διοικητής σήμερα έδειξε να μην τη γνωρίζει και θεωρεί ότι δεν παραβιάζονται το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ και το άρθρο 1, γιατί λέει ότι η εγκύκλιος μας αφορούσε το κούρεμα. Όμως όπως έχετε ακούσει η εγκύκλιος δεν αφορά μόνο το κούρεμα των καταθέσεων αφορά κάθε ενέργεια που στερεί ή μειώνει ή περιορίζει τα περιουσιακά δικαιώματα των καταθετών», είπε.
«Συνεπώς», κατέληξε, «με αυτή την επιστολή της ΚΤ στο χέρι μπορεί οποιοσδήποτε να διεκδικήσει τα δικαιώματα του έναντι της ΚΤ και η ίδια η ΚΤ οφείλει να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις».
Επέκρινε τον κ. Δημητριάδη διότι δεν υπέβαλε τον Δεκέμβριο του 2012 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκθεση για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, κάτι που, όπως είπε, ο Διοικητής της ΚΤ υποχρεούται από το άρθρο 119 του Συντάγματος να κάνει κάθε έξι μήνες.
«Εάν ο κ. Δημητρίαδης το Δεκέμβριο του 2012 έκαμνε αυτή την έκθεση προφανώς μέσα σε αυτή την έκθεση θα έπρεπε να καταγραφόταν και η κατάσταση της Λαϊκής Τράπεζας και προφανώς ο ELA», κατέληξε.