ΕΤΕΚ: Η έναρξη της λειτουργίας των ΕΟΑ σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή

Η έναρξη της λειτουργίας των Ε.Ο.Α σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Προέδρος του ΕΤΕΚ για την έναρξη λειτουργίας των Ε.Ο.Α.

Η έναρξη της λειτουργίας των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Ε.Ο.Α.) την 01.07.2024 σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, σε ό,τι αφορά τον τομέα της αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης. Η δημιουργία ενιαίων αρχών αδειοδότησης ήταν εκ των θέσεων του ΕΤΕΚ για τη βελτίωση του πλαισίου αδειοδότησης, λόγω των προοπτικών που δημιουργούνται για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας, τη δημιουργία κρίσιμης μάζας, την απόκτηση εξειδίκευσης και τη ψηφιοποίηση.

Το ΕΤΕΚ χαιρετίζει την έναρξη της λειτουργίας των Ε.Ο.Α. καθώς και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου αδειοδότησης. Πλέον, όλες οι αιτήσεις υποβάλλονται και τυγχάνουν διαχείρισης ηλεκτρονικά.

Μεταρρυθμίσεις αυτής της σημασίας και κλίμακας γίνονται μια φορά σε βάθος χρόνων. Είναι αναμενόμενο, στην αρχή να παρουσιαστούν δυσκολίες και προβλήματα.

Καλούμε τους μελετητές και τους λειτουργούς των αδειοδοτουσών αρχών να επιδείξουν κατανόηση κατά τα αρχικά στάδια της μεταρρύθμισης και να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια. Με αγαστή συνεργασία, είμαι βέβαιος ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι της μεταρρύθμισης, προσβλέποντας σε πιο αποτελεσματικές, φιλικές και ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης, με γνώμονα την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Παράλληλα, η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικοδομική βιομηχανία και οικονομία του τόπου.

Το ΕΤΕΚ θα παρακολουθεί συνεχώς και στενά τα τεκταινόμενα στον τομέα της αδειοδότησης και θα παρεμβαίνει εκεί και όπου κρίνει απαραίτητο, ώστε όπου εντοπίζονται αδυναμίες, προβλήματα ή και σημεία που χρήζουν βελτίωσης, να τροχοδρομούνται οι κατάλληλες ενέργειες για την αντιμετώπισή τους, άμεσα και αποτελεσματικά.