Μεγάλη έκπληξη προκάλεσαν τα όσα δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη σημερινή ετήσια δημοσιογραφική διάσκεψη που κράτησε τέσσερεις περίπου ώρες και η χάρη στον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, για τον οποίο οι συζητήσεις τον τελευταίο καιρό αναφέρονταν σε πιθανή “τρίτη υπόθεση” του πρώην επικεφαλής της Γιούκος, ο οποίος πέρασε ήδη πολλά έτη στη φυλακή.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής η “Φωνή της Ρωσίας”, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αμνηστεία, η οποία θα συμπεριλάβει τα κορίτσια από το συγκρότημα Pussy Riot καθώς και κάποιους εκ των κατηγορούμενων στο πλαίσιο της λεγόμενης “Υπόθεσης Μπολότναγια” και των δώδεκα ακτιβιστών, που συμμετείχαν στα μαζικά συλλαλητήρια στην πλατεία Μπολότναγια, στις 6 Μαΐου 2012, εναντίον της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον κ. Πούτιν.
Τη διάσκεψη, με την οποία ασχολούνται σήμερα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και άλλα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο, παρακολουθούσε προσεκτικά σε απευθείας μετάδοση ο Τσέχος δημοσιολόγος, που ειδικεύεται στα ρωσικά θέματα, Οντρέι Σούκουπ, ο οποίος σε δηλώσεις του στη “Φωνή της Ρωσίας” εξέφρασε τις εντυπώσεις που του προκάλεσε η συνέντευξη του κ. Πούτιν.
Όλα αυτά τα μέτρα, που αποσκοπούν στον εξανθρωπισμό του πολιτικού συστήματος, προσθέτουν μεγαλύτερη απήχηση στην εικόνα του αρχηγού του ρωσικού κράτους εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, είπε ο Τσέχος δημοσιολόγος.
Ο κ. Σούκουπ σημειώνει και τις δηλώσεις του κ. Πούτιν ότι η Ρωσία δεν πήρε ακόμα απόφαση για την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων Iskander στην περιοχή Καλίνινγκραντ.
Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, εμφανίσθηκαν πληροφορίες ότι αυτά τα συστήματα έχουν ήδη μεταφερθεί στον τόπο εγκατάστασής τους, κάτι που προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στους Πολωνούς όπως και στις Δημοκρατίες της Βαλτικής, ακόμα και στη Γερμανία, όπου οι πύραυλοι αυτοί υποθετικά μπορούν να φθάσουν.
“Αυτό το, αναμφίβολα, καλό νέο από τον Πρόεδρο Πούτιν αποτελεί”, όπως είπε ο κ. Σούκουπ, “ιδιόμορφο σήμα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής Άμυνας και δείχνει ότι τα μέρη δεν επιμένουν απερίσκεπτα στις θέσεις τους και συνεπώς υπάρχει πεδίο για διαπραγματεύσεις και εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης”.
Ένα άλλο θέμα της συνέντευξης του αρχηγού του ρωσικού κράτους, που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στην Πράγα, είπε ο κ. Σούκουπ, είναι η απάντηση του κ. Πούτιν στις ερωτήσεις σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.
“Πολύ δικαιολογημένα μίλησε γα τους λόγους αυτής της βοήθειας και είπε ότι η αδελφική χώρα βρέθηκε σήμερα στο χείλος της χρεωκοπίας και ότι εκείνα τα χρηματικά ποσά ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων του ρωσικού δανείου, καθώς επίσης και η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αποφύγουν την πτώχευση και να βιώσουν σχετικά ειρηνικά την περίοδο ως τις νέες εκλογές”, είπε ο κ. Σούκουπ.