Ερωτοκρίτου: Οι ενέργειες μου στο χειρισμό της υπόθεσης Providencia ήταν οι ενδεδειγμένες

Την απόλυτη πεποίθηση του ότι οι ενέργειες του στο χειρισμό της υπόθεσης Providencia ήταν οι ενδεδειγμένες, εξέφρασε σήμερα ο τέως Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκος Ερωτοκρίτου κατά την απολογία του ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Καταθέτοντας ενόρκως από το εδώλιο του μάρτυρα, ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι “πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι οδηγίες για ποινική δίωξη ήταν, κατά την κρίση μου, οι ενδεδειγμένες”, προσθέτοντας ότι “όλα έγιναν κανονικά, ανοιχτά και χωρίς πρόθεση να αγνοηθεί ή να παραγκωνισθεί κανένας”.

Σε γραπτή δήλωση του, την οποία ανέγνωσε και στη συνέχεια κατέθεσε στο Δικαστήριο, ο κ. Ερωτοκρίτου υπεραμύνθηκε της απόφασης του να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης στην υπόθεση, σημειώνοντας ότι “η ποινική δίωξη ήταν η μόνο ορθή απόφαση στη βάση του ότι τα αδικήματα τεκμηριώνονταν χωρίς περίπλοκους συλλογισμούς”.

Μετά το πέρας της απολογίας του κ. Ερωτοκρίτου, ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ηλίας Στεφάνου ζήτησε όπως του δοθεί χρόνος προκειμένου να μελετήσει τη δήλωση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως και στη συνέχεια να προβεί στην αντεξέταση του. Το Δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής και όρισε τις ημερομηνίες 5/4, 12/4 και 14/4 στις 9 το πρωί για συνέχιση της διαδικασίας.

Στην απολογία του, ο κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στα καθήκοντα του αλλά και στις σχέσεις που διατηρούσε τόσο με τον τέως όσο και με το νυν Γενικό Εισαγγελέα. Ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι λίγο καιρό πριν τον διορισμό του Κώστα Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, του τηλεφώνησε ο αδελφός του, Νίκος Κληρίδης, “συνάδελφος δικηγόρος, με τον οποίο διατηρούσα από μακρού χρόνου φιλικές σχέσεις” και του είπε ότι ο κ. Κληρίδης “θέλει να έρθει να με δει, στο γραφείο μου στη Νομική Υπηρεσία, φιλοφρονητικά, για να γνωριστούμε καλύτερα ενόψει του επικείμενου διορισμού του στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα”.

Ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε στην κατάθεση του ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Κληρίδη του είχε πει ότι “ ανέμενα και εγώ να διορισθώ Γενικός Εισαγγελέας, όπως είχε γίνει με τον Πέτρο Κληρίδη, όμως η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σεβαστή και ότι εγώ θα προτιμούσα να ασχοληθώ με τις ποινικές υποθέσεις βοηθώντας τον. Συμφώνησε σε αυτό μαζί μου”.

Είπε, επίσης, ότι μαζί με τον νυν Γενικό Εισαγγελέα συναντήθηκαν δύο φορές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο πριν από το διορισμό του κ. Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Όπως είπε, η πρώτη συνάντηση ήταν φιλοφρονητικής φύσεως, ενώ στη δεύτερη συνάντηση υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ. Κληρίδη πως ως Γενικός Εισαγγελέας “θα βοηθηθεί από την συνεισφορά μου ειδικά σε ποινικές υποθέσεις, όπως και για τις υποθέσεις της κατάρρευσης της οικονομίας”.

“Και συνεχίζοντας (ο Πρόεδρος) απ` ό,τι θυμάμαι, είπε ότι θα ήταν καλό, να κάνετε μια συνεννόηση οι δύο σας γι΄ αυτό, προσθέτοντας ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας. Εισηγήθηκε μάλιστα ένα πρωινό καθημερινό καφέ μαζί του Γενικού Εισαγγελέα και εμένα, στη Νομική Υπηρεσία, για σκοπούς συνεννόησης μας, για την καθημερινή εργασία. Πάλι και σ` αυτά συμφωνήσαμε και οι δύο και φύγαμε”.

Όπως είπε, “καμία άλλη προϋπόθεση, όρος ή αντίλογος, γραπτά ή προφορικά, δεν τέθηκε και δεν έγινε, από κανέναν τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και μετά”.

“Η εισήγηση του πρωινού καφέ, που θα μας έφερνε πιο κοντά και υπηρεσιακά, δεν έγινε ούτε και μια φορά”, είπε και πρόσθεσε ότι ούτε καμία φορά του ζήτησε ο κ. Κληρίδης ή έστω ξενάγηση να του κάνει τις πρώτες μέρες, όπως έκανε ο Πέτρος Κληρίδης σε εκείνον, “αλλά ούτε και υπηρεσιακά συζητήσαμε ποτέ, οποιαδήποτε διαδικασία ή συνεννόηση, που αφορούσε είτε εμένα και τον ίδιο, δηλαδή, το εύρος των εξουσιών μου, και τον τρόπο άσκησης, είτε εμάς και τους λειτουργούς, για το ζήτημα”.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι “η τελική ρήξη στις σχέσεις μας επήλθε γύρω στα μέσα Οκτωβρίου του 2013 αφού πήγα και πάλι στο γραφείο του, κτύπησα ελαφρά την πόρτα και μπαίνοντας μέσα βρέθηκα αντιμέτωπος με συμπεριφορά βάναυση και υβριστική. Συγκεκριμένα, μου είπε ότι μόνο οι γαδάροι μπαίνουν και δεν κτυπούν την πόρτα. Τον ρώτησα θυμωμένα γιατί μου μιλά έτσι αφού εγώ κτύπησα την πόρτα. Δεν απάντησε. Αντέδρασα έντονα κτυπώντας το χέρι μου στο τραπέζι λέγοντας του ποίος εν γάδαρος ρε Κώστα εγώ; Όταν τέλειωσε το επεισόδιο βγήκα οργισμένος πρώτος εγώ έξω και πίσω μου ο Γενικός Εισαγγελέας. Οι γραμματείς του στον προθάλαμο, ήταν φανερά συγχυσμένες και ολοκόκκινες. Καθ` οδόν προς την έξοδο του προθαλάμου, άκουσα τον Γενικό Εισαγγελέα που τους είπε “εν τζαι ακούσετε τίποτε, εν ένι;”.

“Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι οι επαγγελματικές μας σχέσεις είχαν διαταραχθεί πλήρως και αυτές σχετικά βελτιώθηκαν μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο μετά τα γεγονότα της 1.4.2014. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι έλαβαν χώραν κι άλλα τέτοια περιστατικά, που μεγάλωναν την αποξένωση μεταξύ μας, από μέσα Οκτώβρη 2013 μέχρι 1.4.2014. Ένα από τα μεγάλα αυτά θέματα, που είχαν επηρεάσει αυτές τις σχέσεις ήταν ο αποκλεισμός μου από τον Γενικό Εισαγγελέα στην ανακριτική διερεύνηση των υποθέσεων της οικονομίας (συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης FOCUS) από την πρώτη ημέρα του διορισμού του”.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι “πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι οδηγίες για ποινική δίωξη ήταν, κατά την κρίση μου οι ενδεδειγμένες”.

“Η τελική μου κατάληξη ήταν η ενδεδειγμένη και η ποινική δίωξη ήταν η μόνο ορθή απόφαση στη βάση του ότι τα αδικήματα τεκμηριώνονταν χωρίς περίπλοκους συλλογισμούς. Το μαρτυρικό υλικό μέχρι τις 9/7/13 και το μαρτυρικό υλικό τις 8/10/13 και επέκεινα, δεν ήταν καθόλου δυσνόητο και περίπλοκο, αντίθετα ήταν εύληπτο και απλό όπως προέκυπτε από το φάκελο της υπόθεσης”, σημείωσε.

Υποστήριξε επίσης ότι “κατά την άποψη μου, δεν υπήρχε νομικά καμιά ανάγκη άλλης προηγούμενης ανάκρισης υπόπτων. Αλλά και ούτε επιτρεπόταν κάτι τέτοιο, υπό τις περιστάσεις, πριν την ποινική δίωξη”, προσθέτοντας ότι “το ότι δεν έγινε άλλη ανάκριση, με λήψη ανακριτικών καταθέσεων των υπόπτων…δεν συνιστούσε, καμία προκατάληψη. Και τούτο γιατί η ενδεχόμενη ανάκριση τους θα προϋπόθετε, βέβαιη σύλληψη τους πρώτα, με ανάλογες οδηγίες από εμένα”

Στις 26/11/13, όπως είπε, ο Γενικός Εισαγγελέας “μου έστειλε μέσα σε φάκελο στο γραφείο μου, μέσω των γραμματέων, την αναστολή της ποινικής δίωξης της Providencia, χωρίς οποιαδήποτε άλλη γραπτή ή προφορική οδηγία ή παράκληση , όπως π.χ. να πάω στο γραφείο του…Πήγα στο γραφείο του πάρα πολύ θυμωμένος γιατί δεν μπορούσα να αντιληφθώ πως ήταν δυνατόν να ανατραπούν οι οδηγίες μου από τη στιγμή που αρχικά (ο Γενικός Εισαγγελέας) είχε συμφωνήσει με αυτές, χωρίς να μου μιλήσει προηγουμένως, αλλά ούτε και εκ των υστέρων. Με κοινοποίηση μέσω γραμματέων, απρόσωπα και ψυχρά ως ένα καινούριο επαπειλούμενο περιστατικό διχοστασίας”.

“Πήγα στο γραφείο του και τον ρώτησα γιατί ανέστειλε την ποινική δίωξη χωρίς να με ρωτήσει προηγουμένως και ειδικά αφού είχε εγκρίνει και αποδεχθεί την εισήγηση μου στέλλοντας μου πιλιέττο, μέσω των γραμματέων. Μου απάντησε με οργισμένο ύφος ότι τον παραγκώνισα και ότι πληροφορήθηκε για την ποινική δίωξη από τον δικηγόρο κ. Πάμπο Ιωαννίδη που του τηλεφώνησε. Του απάντησα ότι ήταν αδύνατο να εστάληκε στην Αστυνομία χωρίς να την φέρουν στο γραφείο του γιατί εγώ ο ίδιος έδωσα τις οδηγίες στο Ποινικό Αρχείο, στην κ. Αγγέλα Σερδάρη, να του την φέρουν πάνω στο τρόλεϊ μαζί με τους άλλους αστυνομικούς φακέλους ως συνήθως”.

Ο κ. Ερωτοκρίτου υποστήριξε ότι η πράξη του Γενικού Εισαγγελέα “ήταν ενδεχομένως νομικά ζημιογόνος για τη Δημοκρατία γιατί η άρνηση διερεύνησης ποινικών αδικημάτων εκ μέρους της, μέσου του Γενικού Εισαγγελέα, ενδεχομένως να οδηγούσε σε ζημιές εκατομμυρίων και που θα έπρεπε να καλεστεί να καλύψει η Δημοκρατία με αγωγές ή/και σύμφωνα με νομολογία του ΕΔΑΔ”.

Είπε επίσης ότι |”μετά το διορισμό μου καμία ανάμειξη δεν είχα με την υπόθεση 1482/2013 ή με το χειρισμό της υπόθεσης 3987/2013”, προσθέτοντας ότι “είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι ενέργειες μου στο χειρισμό της υπόθεσης ήταν οι ενδεδειγμένες. Όλα έγιναν κανονικά, ανοιχτά και χωρίς πρόθεση να αγνοηθεί ή να παραγκωνισθεί κανένας”.

“Μπορούσα να παραγκωνίσω, γεγονός που δεν έγινε, τον Γενικό Εισαγγελέα προχωρώντας σε ποινική δίωξη, φροντίζοντας να έχω τις συμπληρωματικές καταθέσεις εν κρύπτω γρηγορότερα, και μεταξύ 22-27/10/2013, όταν ήμουν Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας”, είπε.

Ο κ. Ερωτοκρίτου υιοθέτησε, τέλος, το περιεχόμενο της ανακριτικής του κατάθεσης προς τον ποινικό ανακριτή κ. Π. Καλλή “που ήταν ο μόνος που μου ζήτησε κατάθεση, αφού οι άλλοι δύο ποινικοί ανακριτές δεν μου ζήτησαν ποτέ να δώσω καμία κατάθεση”.