Νέες αποκαλύψεις είχαμε σήμερα με τις καταθέσεις Κίττου και πούρου ενώπιον της Ερευντητικής Επιτροπής για τη κατάρρευση του Συνεργατισμού.
Το νυν μέλος, Γιώργος Κίττος ανέφερε στη κατάθεση του ότι η τράπεζα που παραλάβαμε δεν λειτουργούσε ως τράπεζα, είπε. “Προσπαθούσαμε να διορθώσουμε το χάος που βλέπαμε” τόνισε ο κ. Κίττος.
Προέβη σε αποκαλύψεις για το τρόπο που δίνονταν τα δάνεια αλλά και για ατασθαλίες που γίνονταν στη ΣΠΕ Παραλιμνίου. Δεν υπήρχαν πολιτικές και πως το προσωπικό που στελέχωνε τη Συνεργατική Τράπεζα ήταν σε όλα τα επίπεδα ανειδίκευτο.
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της ΣΚΤ, είπε ότι είδε πάρα πολλά σε σχέση με τις ατασθαλίες που γίνονταν στα ΣΠΙ, όπως εκτιμητές να υπερεκτιμούν ακίνητα για παραχώρηση δανείων, παραχώρηση δανείου σε 90χρονη με περίοδο αποπληρωμής 40 χρόνια κ.ά.
«Όλα γινόντουσαν εκεί», πρόσθεσε, ενώ επιβεβαίωσε παρατήρηση της Επιτροπής ότι για δάνεια υπήρχαν υποθήκες που αφορούσαν ακόμα και εκκλησίες και κοιμητήρια.
Είπε επίσης, ως μέλος της Επιτροπής Αμοιβών, είπε ότι η Επιτροπή δεν έλαβε καμιά απόφαση για αμοιβή 25,000 ευρώ στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών Διονύση Διονυσίου, για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις της Επιτροπείας και ότι η απόφαση ενδεχομένως να λήφθηκε από αλλού, ίσως με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.
Στην κατάθεση του, ερωτήθηκε για το αν γνώριζε πως τα δύο πρόσωπα που τον είχαν προτείνει για να γίνει μέλος της ΣΚΤ, εμπλέκονται σε παρατυπίες με δάνεια απάντησε πως έμαθε αργότερα για τον έναν χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.
Ανέφερε επίσης ότι για πολλές ατασθαλίες που έβλεπαν ως Επιτροπή Ελέγχου λαμβάνονταν μέτρα. Εκεί που υπήρχαν πειθαρχικά παραπτώματα γινόταν πειθαρχική έρευνα και καταγγελλόταν η υπόθεση στην Αστυνομία, ενώ για αστικά παραπτώματα έδιναν οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία για να κινηθούν αστικά, αλλά δεν ήταν αρμοδιότητά του να τους απολύσει. Ανέφερε επίσης ότι στην αρχή υπήρχαν προβλήματα για το ποιος κάνει την πειθαρχική διαδικασία, κάτι που επιλύθηκε με την ενοποίηση των ΣΠΙ. Ανέφερε επίσης ότι εκκρεμούν ακόμα 84 περιπτώσεις για συνθήκες δανεισμού που δεν εξετάστηκαν ακόμα.
Είπε επίσης ότι όσον αφορά τα πειθαρχικά παραπτώματα, σε μια συνεδρία η Επιτροπή Ελέγχου διαμαρτυρήθηκε για χαμηλή ποινή που επιβλήθηκε από την πειθαρχική Επιτροπή.
“Μας κάλεσε η ΚΤΚ”
Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου κάλεσε τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα στις 11 Αυγούστου 2017 να μειώσει τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα σε οκτώ μήνες, αναφέροντάς τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έμπαινε ο μηχανισμός εξυγίανσης, ανέφερε το νυν μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ Πανίκος Πούρος.
Όπως είπε ο κ. Πούρος η ΚΤΚ κάλεσε τον Αύγουστο του 2017 τα μέλη της Επιτροπείας με προειδοποίηση μια ημέρας και τους είπε ότι θα πρέπει να μειώσουν τις ΜΕΧ από από 7,2 δισ. σε 5,4 δισ. μέσα σε οκτώ μήνες, κάτι που όπως είπε ήταν άπιαστο. Από εκεί και πέρα, ανέφερε, ένιωθε πως ό,τι και να έκαναν όσον αφορά την εξεύρεση κεφαλαίων και τη μείωση των ΜΕΧ δεν θα κατάφερναν τίποτα ουσιαστικό.
Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η ΣΚΤ θα μπορούσε να επιβιώσει και να έχει πολύ καλά αποτελέσματα αν έβγαιναν από το σύστημά της οι ΜΕΧ με την ίδρυση του φορέα διαχείρισης, όσο ήταν ακόμα εν ζωή. Είπε επίσης ότι αν δινόταν χρόνος οι ΜΕΧ θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και με τη συμβολή της Altamira.