Επιστροφή στον «εργασιακό μεσαίωνα» χαρακτηρίζουν τα νέα εργασιακά μέτρα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθεια για εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι συνδικαλιστικοί φορείς της Ελλάδας.
Τα μέτρα που κατατέθηκαν στη Βουλή και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013, προβλέπουν μεταξύ άλλων:
-Κατάργηση της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας. Το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα ρυθμίζεται με νόμο που θα εισηγείται η Κυβέρνηση.
-Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις
-Κατάργηση Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα αδείας.
-Κατάργηση του επιδόματος γάμου και «πάγωμα» των τριετιών – έως την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής- που μαζί με τις περικοπές που έχουν ήδη γίνει θα οδηγήσουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους στα όρια της φτώχειας.
-Μειώσεις στις συντάξεις από 5 έως και 15%, από τα 1.000 ευρώ και άνω.
-Αύξηση από τα 60 στα 62 έτη του όριου ηλικίας συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης, αλλά και τα όρια ηλικίας για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.
-Μείωση του εφάπαξ έως και 83% ανά φορέα, ενώ σε όσους δεν έχουν καταβάλλει εισφορές για την παροχή αυτή προβλέπεται ποσό, το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.
-Καθιέρωση 6ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.
-Για τις αποζημιώσεις ως προς τους νεοπροσλαμβανόμενους, ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση περιορίζεται στους τέσσερις από έξι μήνες ως ανώτατο όριο, ενώ για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 16 χρόνια εργασίας και δικαιούνται έως 12 μισθούς δεν θα υπάρξει μεταβολή. Οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών “παγώνουν” στο σημερινό ύψος
-Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας 200 ευρώ για 12 μήνες ,εφόσον το εισόδημα του επιδοτούμενου δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά 586,8 για κάθε ανήλικο τέκνο.
-Κατάργηση ειδικών επιδοτήσεων ανεργίας, ειδικών εισοδηματικών ενισχύσεων ανεργίας (π.χ, λιπάσματα, μεταλλεία, Ολυμπιακή κ.λ.π.). και αντικαθίστανται από τακτικό επίδομα ανεργίας για 12 μήνες, ενώ καταργείται η επιδότηση λόγω ανεργίας απολυμένων μισθωτών λόγω συγχώνευσης, μεταφοράς ή συνένωσης.