Αποδεκτά τεχνικά μέσα ζητά όπως εξευρεθούν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ώστε να τερματιστεί το παρατηρούμενο φαινόμενο στην Πύλα, όπου οι Ε/κ κάτοικοι της κοινότητας πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά οι Ε/κ που κατέχουν με Τ/κ τ/κ υποστατικά και οι κοινοτικοί – κυρίως Άγγλοι – δεν πληρώνουν ρεύμα αλλά χρεώνουν τους καταναλωτές στις ελεύθερες περιοχές με κόστος 1 εκ. ευρώ ετησίως.
Η Επιτροπή ζήτησε δια του Προέδρου της να ασκηθεί η κρατική κυριαρχία στην Πύλα.
Το θέμα που δημιουργείται και που οδηγεί σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος – όπως ελέχθη – συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την Τρίτη.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση, ανέφερε ότι το κόστος από το 1964 που η ΑΗΚ παρείχε ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να πληρώνεται τους Τ/κ που είχαν κλειστεί στους θύλακες μέχρι σήμερα ξεπερνά το 1 δις ευρώ.
Αφού ανέφερε ότι το θέμα της παροχής δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους Τ/κ όπως και άλλων υπηρεσιών είναι εξόχως πολιτικό θέμα, εξέφρασε την άποψη ότι οι εθνικές μας αντιστάσεις στην προάσπιση της κρατικής κυριαρχίας στο θέμα ήταν και εξακολουθούν να είναι μειωμένες.
Ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι η Πύλα δεν είναι μη ελεγχόμενη εξ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ένα μόνο ένα μέρος της κοινότητας ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Δεν μπορούμε, οι πάντες να παρατηρούμε διαχρονικά ως πολιτεία και εκπρόσωποι της πολιτείας αυτή την αδικία σε βάρος των Κυπρίων καταναλωτών, συνέχισε, αναφέροντας ότι δεν μπορεί ο Κύπριος καταναλωτής να επωμίζεται τα απλήρωτα κόστη, παροχής υδατοπρομήθειας και άλλων υπηρεσιών που παρέχει η Δημοκρατία σε αυτές τις περιοχές εντελώς δωρεάν.
Επιβάλλεται να βρεθούν τεχνικά αποδεκτές λύσεις για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, τόνισε, διατυπώνοντας τη θέση ότι η άσκηση της κρατικής κυριαρχίας στην Πύλα πρέπει να απασχολήσει επιτέλους την ηγεσία του τόπου.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι μπορεί κόστος από το 1964 να ξεπερνά και το ένα δις ευρώ. Συμπλήρωσε ότι παρατηρείται το φαινόμενο το 70% του πληθυσμού της κοινότητας που είναι Ε/κ πληρώνουν 300.000 ευρώ ρεύμα το χρόνο και οι Τ/κ που είναι το 30% του πληθυσμού της κοινότητας να καταναλώνουν αποδεδειγμένα ένα εκατομμύριο ευρώ ρεύμα.
Κάνοντας λόγο για υπερκατανάλωση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ανέφερε πως η ευθύνη ανήκει σε όλους, διευκρινίζοντας ότι η ΑΗΚ, η ΡΑΕΚ και η κοινοτική Αρχή ουδεμία ευθύνη φέρουν.
Ο κ. Γεωργίου είπε ότι έχει αποκλειστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με διαφορετικές γραμμές μεταφοράς, αλλά συνέχισε μπορούμε να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως πληρώνει στη Δημοκρατία αποζημίωση για την απώλεια δημοσίου χρήματος.
Είπε επίσης ότι υπάρχουν προτάσεις, η Πύλα δεν είναι σε μη ελεγχόμενη περιοχή της Δημοκρατίας και το κράτος έχει ευθύνη στην άσκηση ελέγχου, ανεξάρτητα από τα προβλήματα τα οποία ενδεχόμενα να παρεμβάλλονται από τους Τ/κ καταναλωτές.
Ανέφερε πως πρέπει να μελετηθούν προτάσεις για να λυθεί η ανισότητα. Πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της Πύλας έχουν ψηλό πατριωτικό αίσθημα και δεν ενοικιάζουν υποστατικά σε Τ/κ, όμως ανέφερε την κατάσταση εκμεταλλεύονται και οι κοινοτικοί ιδιαίτερα οι Άγγλοι που ενοικιάζουν τ/κ υποστατικά ώστε να μην πληρώνουν ρεύμα.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι το θέμα είναι “εξόχως πολιτικό” και θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στις τεχνικές επιτροπές.
Οι πολίτες, Ε/κ και Τ/κ, πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης, ανέφερε.
“Επειδή επιμένουμε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική τοποθέτηση, θέσαμε ξεκάθαρα το ερώτημα στη συνεδρίαση αν η Κυβέρνηση θεωρεί κατά πόσον υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος αλλά δεν πήραμε απάντηση” είπε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε ότι παρατηρείται επίσης αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των κατοίκων της Πύλας, τα υποστατικά των Ε/κ έχουν ξενοικιαστεί και πήραν τ/κ υποστατικά. Μέχρι ξενοδοχείο κατοικίδιων και καζίνο λειτουργούν στα τ/κ υποστατικά χωρίς να πληρώνουν ρεύμα, συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι το κράτος πρέπει να βρει τη λύση.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι είναι “σκάνδαλο” να θέτουν οι Τ/κ θέμα συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου όταν χρωστούν δισεκατομμύρια στην ΑΗΚ, τα οποία η Αρχή “μοίραζε” στους Ε/κ.
“Υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό θέμα, το οποίο πρέπει να εγερθεί και στις διαπραγματεύσεις” είπε.
Υπενθύμισε ότι “σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει να γίνει εκποίηση περιουσίας ημικρατικών οργανισμών για να εισπραχθεί ένα δισεκατομμύριο”, όσα δηλαδή χρωστούν οι Τ/κ στην ΑΗΚ.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα ευθύνης της σημερινής Κυβέρνησης, η οποία έχει ευθύνη, όπως είπε, σε συνεργασία με τα ΗΕ και την Αστυνομία, να παρέχει ασφάλεια ώστε η ΑΗΚ να έχει τη δυνατότητα να κατεβάζει το διακόπτη “σε αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος των Κύπριων καταναλωτών”.
Στο μεταξύ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΡΑΕΚ αναφέρεται ότι ο Ρυθμιστής Ενέργειας Κύπρος Κυπριανίδης δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι το πρόβλημα αυτό είναι κατεξοχήν πολιτικό πρόβλημα και ως τέτοιο τυγχάνει διαχρονικά θέμα που χειρίζεται η εκάστοτε Κυβέρνηση.
Προστίθεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) μέσα στα πλαίσια των δικών της αρμοδιοτήτων, καθηκόντων και εξουσιών που έχει σύμφωνα με το Νόμο θεωρεί ότι το πρόβλημα αυτό αποτελεί στρέβλωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο και στρέβλωση για την εφαρμογή ενός υγιούς ανταγωνισμού.
Κατά τη ΡΑΕΚ το κόστος των απλήρωτων λογαριασμών για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τους Τουρκοκύπριους δεν μπορεί και δεν πρέπει να μεταφέρεται στα επιτρεπόμενα έσοδα της ΑΗΚ για σκοπούς θέσπισης των διατιμήσεων των καταναλωτών που ζουν στις ελεύθερες περιοχές.
Καταλήγοντας η ΡΑΕΚ ανέφερε ότι “γι’ αυτό το λόγο μέσα στο πλαίσιο του λογιστικού και Λειτουργικού Διαχωρισμού των Δραστηριοτήτων της ΑΗΚ, η ΡΑΕΚ έδωσε εντολή από το Μάιο του 2014 για πλήρη διαφάνεια των εσόδων της όπου αφορά το πιο πάνω θέμα».