Η χρήση όπλων από Αστυνομικούς αποτελεί την «έσχατη και την πλέον επώδυνη μορφή κρατικού παρεμβατισμού στα συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα» και σε περίπτωση που αυτή είναι αναπόφευκτη «πρέπει ως έσχατο και εξαιρετικό μέτρο, να ασκείται με φειδώ, στα πλαίσια άσκησης υπηρεσιακών καθηκόντων και σύμφωνα με τις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας».
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο Αστυνομικός τραυμάτισε κρίσιμα πολίτη, ο οποίος φέρεται να επιχειρούσε ληστεία αρτοποιείου στη Λευκωσία.
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η Επίτροπος στις 22 Αυγούστου 2012, υπό την ιδιότητά της ως Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προχώρησε σε τοποθέτηση, με θέμα τον χειρισμό υπηρεσιακών όπλων από μέλη της Αστυνομίας.
Η Επίτροπος τονίζει ότι η χρήση υπηρεσιακών όπλων «εμπεριέχει πάντοτε τον κίνδυνο προσβολής της ζωής, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του προσώπου, και ως εκ τούτου πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφεύγεται».
Σύμφωνα με την Επίτροπο, για να καταστεί εφικτή, καθώς και αποτελεσματική, η τήρηση των εγγυήσεων για τη χρήση υπηρεσιακών όπλων από την Αστυνομία, «απαιτείται να ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλέγμα διαδικασιών και εκπαίδευσης, που θα τείνουν, αφενός, προς την εμπέδωση εντός του αστυνομικού σώματος μιας κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών και, αφετέρου, προς την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και την καταπολέμηση φαινομένων ασυδοσίας και τυχόν αισθημάτων ατιμωρησίας ανάμεσα στους αστυνομικούς».