Επιφυλακτικοί οι Βουλευτές στο νομοσχέδιο φορολόγησης ακινήτων

Επιφυλάξεις για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, εξέφρασαν με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Βουλευτές μετά τη διεξαχθείσα στην Επιτροπή συζήτηση επί του νομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «οφείλουμε να σημειώσουμε την παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών ότι αυτή η νέα φορολόγηση δεν θωρείται δίκαιη, ούτε αποτελεσματική και κατά ακρίβεια υπονομεύει την ανάπτυξη».

Αποτελεί μέρος του μνημονίου που συνομολογήθηκε με την Τρόικα και αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, είπε και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να σημειώσουμε πως το νομοσχέδιο που έχουμε ενώπιον μας είναι βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο, που προνοούσε την αύξηση της φορολογία οκτώ φορές, ενώ η σημερινή εισήγηση είναι να αυξηθεί μόνο τέσσερις φορές».

Εξέφρασε την άποψη ότι η προτεινόμενη φορολογία θα επιφέρει σημαντικό και βαρύτατο πλήγμα στο τομέα του τουρισμού που δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης και είπε ότι σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν πολύ αμφιλεγόμενες πρόνοιες που αφορούν τις επιβαρύνσεις που θα επιβάλλονται όταν ένας φορολογούμενος δεν καταβάλλει έγκαιρα τον φόρο.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία επιβάλλεται
9% τόκος συν 5% επιβάρυνση στο οφειλόμενο πόσο επί του οποίου με τον προτεινόμενο νόμο θα προστεθεί επιβάρυνση 20%.

Είπε επίσης ότι αυτή η επιβάρυνση παραβιάζει τη βασική αρχή του Συντάγματος  ότι οι φορολογίες δεν πρέπει να είναι εξοντωτικές και ανέφερε ότι ζητήθηκε από την εκτελεστική εξουσία να επανεξετάσει την πολιτική της μέχρι την Τρίτη που θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο.

Ανέφερε πως δεν γίνεται σε αυτή την περίοδο να αυξάνουμε τις φορολογίες για να αυξάνουμε τις δαπάνες και πρόσθεσε ότι «ζητήσαμε να εξετασθούν εναλλακτικές λύσεις» και ανέφερε ότι μια εκδοχή είναι να εισπραχθεί αυτό το ποσό με πρόσθετες περικοπές στο δημόσιο τομέα και με πρόσθετες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ελπίζει η κυβέρνηση να συνεργαστεί με τη Βουλή και να αντιμετωπίσει τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι πρόκειται για ένα νόμο γεμάτο στρεβλώσεις, εξαιρετικά άδικο και κατά την εκτίμηση του κ. Περδίκη αναποτελεσματικό.

Αφού ανέφερε ότι οι Οικολόγοι θεωρούν «ανοησία» αυτή την πρακτική, είπε ότι όλος ο νόμος αποτελεί «ανοησία», και δεν πρόκειται να αποφέρει την εισπραξιμότητα την οποία υπολογίζουν, με αποτέλεσμα να βρεθεί η κυπριακή οικονομία και οι Κύπριοι γενικώς σε νέες φορολογίες.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλίας στη δήλωση του μετά τη συνεδρία είπε ότι αν δεν γνώριζε ότι ο Χάρης Γεωργιάδης είναι του ΔΗΣΥ, από τη συζήτηση στην Επιτροπή θα αντιλαμβανόταν ότι ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης Χριστόφια και συνεχίζει την εφαρμογή της ίδια πολιτικής.

Ο κ. Κουλίας είπε πως η απάντηση που δόθηκε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή για να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ως «μας ζητείται να ψηφίσουμε παρανομίες για να έχουμε αξιοπιστία εναντίον της κ. Δρακουλέσκου».

Αποκαλώντας φωστήρες της  τρισηλίου θεότητας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους κυρίους Βασιλείου και Σαρρή, είπε πως διαβεβαίωναν ότι δεν υφίστατο θέμα κουρέματος καταθέσεων, προσθέτοντας «όσες ζημιές έκανε ο Χριστόφιας πέντε χρόνια, εκάμαν τα μονονυκτού».

Ο κ. Κουλίας είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ζητήθηκε από την Επιτροπή να αποδεσμεύσει κονδύλι 433.331 ευρώ για τους αιτητές ασύλου και καταβολή αναδρομικών επιδομάτων.

Πρόσθεσε πως ζήτησε από την Επιτροπή να μην αποδεσμεύσει το κονδύλι εάν δεν κατατεθούν ικανοποιητικά στοιχεία στη Βουλή και κατέληξε αναφέροντας ότι ανέμενε από την νέα Κυβέρνηση να πάρει απόφαση για τερματισμό της πρακτικής που επιτρέπει σε κάποιους να λυμαίνονται τα δημόσια ταμεία.