Του Χριστόδουλου Ε. Αγκαστινιώτη*
Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων απαιτεί σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον
Οι πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις που έλαβε η κυπριακή οικονομία από την Τρόικα και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία μας εισήλθε πολύ γρήγορα σε μία πορεία αναστροφής των αρνητικών δεδομένων, διόρθωσης των στρεβλώσεων και επανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς της.
Παρόλο που έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φθάσουμε στα επιδιωκόμενα επίπεδα, τα μέτρα που λαμβάνονται δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης και ενισχύουν τις ενδείξεις ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Αυτή η προσπάθεια επιβάλλεται να έχει διάρκεια, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος μία οικονομία να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.
Το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας των τελευταίων μηνών δικαιολογημένα έπεσε στην τακτοποίηση πολλών λογαριασμών μας με το παρελθόν. Ωστόσο, φαίνεται, έφθασε η ώρα για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα: Την ανάπτυξη. Και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων δεν αποτελεί απλώς έναν βασικό πυλώνα στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής δραστηριότητας, αλλά ίσως και τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για να πετύχουμε τον στόχο αυτό.
Για να προσελκύσουμε, όμως, ξένες επενδύσεις απαιτείται σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα και ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που να λειτουργεί στο πλαίσιο της διαφάνειας και να είναι πραγματικά φιλόξενο προς τους υποψήφιους ξένους επενδυτές. Χωρίς γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και επαχθείς όρους, με ένα μοντέρνο και ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επενδυτών. Γιατί κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την επένδυσή του σε μια χώρα όπου οι διαδικασίες προσκρούουν σε ένα πολύπλοκο και αδιαφανές πλαίσιο λειτουργίας.
Η γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Όμιλος Buena Vista με αφορμή την επένδυση που προγραμματίζει στην Κύπρο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Από το 2005, όταν αποφασίστηκε πως ένα κέντρο υγείας και τουρισμού θα ήταν βιώσιμο, κεφάλαια από ΗΠΑ και Λονδίνο στήριξαν το Fortune Health Resort, με στόχο να καταστεί το πιο αναβαθμισμένο κέντρο υγείας, ευεξίας και αθλητισμού στην Ευρώπη. Η υλοποίηση του έργου καθυστέρησε για χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας. Μέτρα που εσχάτως έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση αναχαίτισαν κάθε εμπόδιο για την επένδυση και πλέον προχωρούμε με μια επένδυση της τάξης των 300 εκ. δολαρίων».
Η αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλονται εκ μέρους της κυβέρνησης αναμφίβολα αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο, οι αναφορές στη γραφειοκρατία πρέπει να μας προβληματίσουν και να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.
Η αλλαγή του αναπτυξιακού μας μοντέλου, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας αποτελούν το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουμε τους επόμενους μήνες. Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό μοντέλο απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις και τις ανισορροπίες τους παρελθόντος το οποίο θα εδράζεται σε πολύ πιο στερεά θεμέλια και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.
Θα πετύχουμε εάν παραμείνουμε σοβαροί και προσηλωμένοι στην προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η χώρα μας.
Το υπόβαθρο για επιτυχή έκβαση υπάρχει. Εκείνο που χρειάζεται είναι διάθεση και αποφασιστικότητα για την αλλαγή. Και για να έρθει η αλλαγή χρειάζεται η συμβολή όλων όσων εμπλέκονται, όχι μόνο στην κρατική μηχανή αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Με ανοικτό πνεύμα και υψηλό αίσθημα ευθύνης και ηθικής. Παραμερίζοντας τις όποιες σκοπιμότητες και προσωπικές στοχεύσεις, υιοθετώντας τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.
*Ο Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης είναι πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA)