Οι επιστήμονες αποκάλυψαν νέες ιδέες για το πώς η βιταμίνη D επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και και ενδέχεται να επιδρά στην ευπάθεια σε νόσους όπως η πολλαπλή σκλήρυνση σύμφωνα με δημοσίευση που έγινε στο Frontiers in Immunology.
Η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα και συχνά επιδοκιμάζεται για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Οι ερευνητές έχουν βρει επίσης πως επηρεάζει κομβικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτή η ανακάλυψη ενδέχεται να εξηγεί το πώς η βιταμίνη D ρυθμίζει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού οι οποίες εμπλέκονται σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εστίασε στο πώς η βιταμίνη D επηρεάζει ένα μηχανισμό στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος – την ικανότητα των δενδριτικών κυττάρων να ενεργοποιούν τα Τ-κύτταρα.
Σε υγιείς ανθρώπους, τα Τ κύτταρα παίζουν κομβικό ρόλο βοηθώντας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Σε ανθρώπους με αυτοάνοσες ασθένειες, ωστόσο, ενδέχεται να αρχίσουν να επιτίθενται στους ιστούς του δικού τους σώματος.
Μελετώντας κύτταρα από ποντίκια και ανθρώπους οι ερευνητές βρήκαν ότι η βιταμίνη D οδήγησε τα δενδριτικά κύτταρα να παράξουν περισσότερα μόρια CD31 στην επιφάνειά τους και ότι αυτό παρακώλυσε την ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων.
Η ομάδα παρατήρησε πώς το CD31 προστάτευσε τους δύο κυτταρικούς τύπους από τη δημιουργία μίας σταθερής επαφής – κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας ενεργοποίησης – και το αποτέλεσμα της αντίδρασης του ανοσοποιητικού ήταν κατά πολύ μειωμένη.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα ρίχνουν φως στο πώς η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και να επηρεάζει την ευπάθεια των αυτοάνοσων νοσημάτων
Ο Richard Mellanby, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε: «Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D θεωρούνται εδώ και καιρό σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρών αυτοάνοσων νοσημάτων. Η μελέτη μας αποκαλύπτει έναν τρόπο με τον οποίο οι μεταβολίτες της βιταμίνης D μπορούν να επηρεάσουν δραματικά το ανοσοποιητικό σύστημα.