Επισπεύδονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ

Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά την σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο.

«Ενισχύσαμε τα θεμέλια μίας πανάρχαιας φιλίας που εξελίσσεται σε συνεργασία με έμφαση σε θέματα ασφάλειας, αξιοποίησης των πόρων της θάλασσας, αξιοποίησης των εκατέρωθεν συμμάχων μας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών ηγετών, Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου, ενώ από την πλευρά του πρόεδρος Σίσι κάλεσε σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της κυριότητας των χωρών. «Καταδικάσαμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Στην κοινή διακήρυξη του Καΐρου προβλέπεται επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά την σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο.

Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει:

«Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει». Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Κάνει επίσης αναφορά σε μία δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Οφείλουμε για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο να εγκαινιάσουμε μία στενή συνεργασία με διάρκεια και με βάθος ενισχύοντας και διευρύνοντας τον κύκλο των επαφών μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στην τοποθέτησή του μετά τη σύνοδο των τριών ηγετών ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως ιδιαίτερο βάρος δόθηκε σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και υδρογονανθράκων προαναγγέλλοντας τη στενή συνεργασία των χωρών προς όφελος των λαών τους αλλά και όπως υπογράμμισε «του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ε.Ε.».

Στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα είναι άλλωστε η ενίσχυση των δεσμών της Αιγύπτου με την Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του κ. Σαμαρά ότι «σ’ αυτή την σχέση των τριών η Ελλάδα και η Κύπρος θα στηρίξουν ως πρέσβεις της Αιγύπτου την Αίγυπτο στην Ε.Ε. γιατί γνώμονας πρέπει να είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια». Ο ίδιος προσδιόρισε ότι η στήριξη της Ευρώπης θα πρέπει να είναι ηθική και οικονομική. «Δεν ήταν απλά μία σύνοδος ή απλή συνάντηση κορυφής ήταν το θεμέλιο μίας πολυσήμαντης στρατηγικής συνεργασίας, ενός κοινού μετώπου για γεωπολιτική σταθερότητα,εργειακή ασφάλεια, πόλεμο στην τρομοκρατία και οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στις διαστάσεις της συνάντησης υπογράμμισε την αξία της «για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου, με σεβασμό στη δικαιοσύνη και τη ιστορία  τερματίζοντας τις απαράδεκτες προκλήσεις που γίνονται σε βάρος της Μεγαλονήσο».

 Πρόεδρος Σίσι: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και της εθνικής κυριαρχίας

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου δήλωσε ότι η Αίγυπτος φιλοξένησε μία συνάντηση κορυφής εγκαινιάζοντας μία εποχή τριμελούς συνεργασίας και ενισχύοντας την εποικοδομητικήσυνεργασία με δύο από τις χώρες που στήριξαν την πολιτική γραμμή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αίγυπτο.

«Βεβαίως εξετάστηκε η συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και του εμπορίου. Ξεκινώντας από αυτό το σημείο, οι απόψεις μας ταυτίζονται πλήρως σε όλα τα θέματα που συζητήσαμε. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και πολλές επίσημες συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι χώρες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών τους ώστε να είναι πρότυπο συνεργασίας και γειτονίας σε όλες τις άλλες χώρες».

Ο ίδιος κάλεσε σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου στις βάσεις των Ηνωμένων Εθνών και σε σεβασμός της κυριαρχίας και της μη ανάμειξης στο εσωτερικό των άλλων χωρών.«Η Αίγυπτος δίνει σημασία στην τριμερή συνεργασία που αποβλέπει στην επικράτηση της ειρήνης της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή» ανέφερε οΑιγύπτιο πρόεδρος.

 Νίκος Αναστασιάδης: “Καταδικάζουμε τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ”

Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν.Αναστασιάδης δήλωσε ότι η συνάντηση αποτελεί την απόδειξη της αναβάθμισης και την διερεύνηση περαιτέρω κοινών τρόπων εμβάθυνσης των σχέσεων. Η τριμερής συνεργασία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

πολιτικής συνεργασία μέσω του διπλωματικού συντονισμού των δράσεων πάντα με σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ανάληψη πρωτοβουλιών για το συμφέρον των χωρών και των λαών μας μέσω της ενίσχυσης συμπράξεων σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία διαμόρφωση κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των απειλών στην ανατολική μεσόγειο όπως η τρομοκρατία, η ξενοφοβία και ο θρησκευτικός φανατισμός η τριμερής συνεργασίας φιλοδοξεί να είναι πρότυπο εποικοδομητικής και επωφελούς συνεργασίας στην εύφλεκτη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θέλω να τονίσω ότι ο διάλογος και η συνεργασία που αναπτύσσεται δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας και βασίζεται σε αρχές του διεθνούς δικαίου και στον στόχο της προώθησης της ασφάλειας τηςευημερίας της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα κράτη της περιοχής που συμμερίζονται αυτό το όραμα να συνεργαστούν μαζί μας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη τερματισμού της αναχρονιστικής διαίρεσης μέσα από μία λύση βιώσιμη με δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ με μία και μόνη νομική προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Μάλιστα, κάλεσε την Τουρκία να δείξει την απαραίτητη καλή θέση με ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. «Δεν διστάσαμε να καταδικάσουμε τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης» δήλωσε.