Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

ΣΗΜΕΡΙΝΗ:ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΚΑΘΙ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ“, στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα γράφει ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, για το οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, αποτελεί αυτή τη στιγμή το κύριο θέμα συζήτησης τις Βρυξέλλες μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ο Πρόεδρος απέδωσε όλη την ευθύνη στις τράπεζες και στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Έτοιμη για παραχώρηση δανείου προς την Κυβέρνηση παρουσιάζεται η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

ΧΑΡΑΥΓΗ:Στο κύριο της θέμα με τίτλο “ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ“, αναφέρεται στο χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας με ειλικρίνεια, ευθύτητα και πόνο ψυχής, εξαιτίας της προσφυγής της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης, απευθύνθηκε στο λαό, αξιολογώντας ιεραρχικά τα αίτια και τα αιτιατά που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται στη μέση της διαμάχης μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αλλού αναφέρει ότι με νέες απεργίες προειδοποιούν οι οικοδόμοι.

ΑΛΗΘΕΙΑ:ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ” αναφέρει στο κύριο θέμα της η εφημερίδα και γράφει ότι μεγάλες είναι ο περικοπές στα στεγαστικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών για τους πρόσφυγες για το 2013, με τις συνολικές περικοπές να φτάνουν τα 55 εκατομμύρια. Αλλού γράφει ότι στους 8.349 ανέρχονται οι άποροι μαθητές που χρειάζονται βοήθεια. Γράφει, επίσης, ότι η Μόσχα έκλεισε το παράθυρο που άνοιξε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για συμμετοχή της Ρωσίας στην οικονομική στήριξη της Κύπρου.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:”ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ”, Στο κύριο του θέμα η εφημερίδα γράφει ότι επιφυλάξεις από τη μια και τρόπους προσπέλασης των εμποδίων από την άλλη φαίνεται ότι αναζητούνται σε επίπεδο Eurogroup αναφορικά με το κυπριακό μνημόνιο. Αλλού αναφέρεται ότι άριστο και βέλτιστο υπό τις περιστάσεις χαρακτήρισε το συμβόλαιο με την εταιρεία Noble η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου που εξέτασε το όλο θέμα. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα σημειώνει πως η Κύπρος εξακολουθεί να πληρώνει για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ $16,54 εκ., ενώ η Ελλάδα $6,5 εκ., παρά την οικονομική κρίση