Επί τάπητος σήμερα στο Mont Pelerin τα κριτήρια για το εδαφικό

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, είπε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε πτυχές στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας, ενώ σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα συζητηθούν τα κριτήρια για το εδαφικό.

Συγκεκριμένα είπε: «Αυτές τις δυο ημέρες έγιναν συζητήσεις και σε επίπεδο ηγετών και διαπραγματευτικών ομάδων σε κάποια θέματα και σε κάποιες πτυχές των κεφαλαίων της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας που από τις συζητήσεις στην Κύπρο υπήρχαν διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις».

Κάνοντας μια συνολική εκτίμηση για το πώς εξελίσσονται μέχρι τώρα τα πράγματα ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Στα τρία κεφάλαια που προανέφερα παρατηρήθηκε κάποια πρόοδος, και αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Από εκεί και πέρα συζητήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, θέματα που άπτονται του περιουσιακού και εκείνο που είναι σημαντικό, το οποίο θεωρούμε αξιοσημείωτο, είναι ότι η συζήτηση στο περιουσιακό δεν περιορίστηκε στις πτυχές που ήδη συζητήθηκαν στην Κύπρο και υπάρχει διαφωνία, αλλά για πρώτη φορά συζητήθηκαν και πτυχές που άπτονται των εδαφικών αναπροσαρμογών».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι με τη φράση «πτυχές του περιουσιακού που άπτονται των εδαφικών αναπροσαρμογών» εννοεί το τι θα γίνει με τις περιουσίες, ποιο θα είναι το στάτους, ποιες θα είναι οι διευθετήσεις και ποια τα κριτήρια που θα υπάρχουν για τις περιουσίες οι οποίες θα επιστραφούν επί ελληνοκυπριακή διοίκηση. «Αντιλαμβάνεστε όμως», συνέχισε, «ότι το καθεστώς δεν θα είναι το ίδιο με τις περιουσίες που θα μείνουν επί τουρκοκυπριακή διοίκηση. Το καθεστώς θα είναι διαφορετικό και ήταν η πρώτη φορά χθες που ξεκίνησε η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Στην ουσία προετοίμασε το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση που θα έχει ως αντικείμενο τα κριτήρια του εδαφικού».

Κληθείς να απαντήσει αν οι δυο ηγέτες θα παρουσιάσουν τα κριτήρια γραπτώς, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι θα αρχίσει σήμερα η συζήτηση επί των κριτηρίων και στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία, που θα μας επιτρέψει ακολούθως να μεταφέρουμε τα συμφωνηθέντα κριτήρια επί συγκεκριμένου χάρτη. «Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος της συνάντησης στην Ελβετία και ευελπιστούμε ότι θα καταστεί εφικτό, μέσα από τη συζήτηση να υπάρξει πρόοδος, προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε».

Ερωτηθείς εάν μπουν χάρτες στο τραπέζι κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι θα καθοριστεί και ημερομηνία για την πολυμερή διεθνή διάσκεψη, ο κ. Εκπρόσωπος ανέφερε: «Αν ο χάρτης που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα αντικατοπτρίζει συμφωνημένα κριτήρια, θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Αν ο χάρτης, όμως, δεν θα είναι αποτέλεσμα συμφωνημένων κριτηρίων, αλλά θα είναι, για παράδειγμα, τακτική κίνηση μιας εκ των πλευρών, άρα είναι και η θέση εκείνης της πλευράς, αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε ακόμα σε εκείνο το στάδιο».

Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει συναντίληψη ανάμεσα στις δυο πλευρές για το πώς προχωράει η διαδικασία. Εκείνο που θα συζητηθεί σήμερα το πρωί είναι επί των κριτηρίων. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως να μεταφερθούν επί συγκεκριμένων χαρτών. Αυτή ακριβώς είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως την έθεσε στη συνέντευξη Τύπου και είναι ξεκάθαρη».

Σε ερώτηση αν γίνονται ασκήσεις επί χάρτου σε ένα λογισμικό που έχουν και οι δυο πλευρές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η δική μας πλευρά κάνει συνεχείς εσωτερικές συσκέψεις κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται και τέτοιους είδους συζητήσεις και τέτοιου είδους ασκήσεις επί χάρτου. «Μιλώ για τη δική μας πλευρά. Αναφορικά με το λογισμικό να πω ότι είναι της δικής μας πλευράς, το οποίο επεξεργάζεται συγκεκριμένα δεδομένα και μπορεί να καταλήξει σε συγκεκριμένους χάρτες. Δεν έχει δοθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ή έχει δημιουργηθεί από κοινού».

Εξάλλου ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε σχετικά με την ανταλλαγή εγγράφων ότι ναι μεν υπάρχουν, πάνω στα οποία έγγραφα θα αναπτύξουν και θα στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους, αλλά δεν αναμένεται να γίνει ανταλλαγή τους κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης.«Ποσοστό εδάφους, αριθμός επιστροφής, ακτογραμμή, ιστορικοί, θρησκευτικοί, πολιτιστικοί παράγοντες κ.ά., συνοψίζουν τα κριτήρια της ελληνοκυπριακής πλευράς», είπε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε και μια πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι θεωρεί ότι στις ΗΠΑ η πολιτική στο Κυπριακό και γενικότερα στα εξωτερικά θέματα καθορίζεται από τη γραφειοκρατία στο Υπουργείο Εξωτερικών και ότι στο παρελθόν δεν έχουμε δει αξιοσημείωτες αλλαγές μετά από εκλογή συγκεκριμένων υποψηφίων. «ΟΙ ΗΠΑ λειτουργούν στη βάση των συμφερόντων της χώρας τους και πολύ καλά κάνουν», κατέληξε.