Με σκοπό να αποφύγει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην επίσπευση της συζήτησης για την προεδρική εκλογή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, ο πρωθυπουργός εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο, εφόσον υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, να επιταχύνει τη διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να αρχίσει τη σχετική συζήτηση αμέσως μετά το καλοκαίρι, με την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης από την πλευρά της ΝΔ.
Στη βάση του ονόματος που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα αρχίσει η αναζήτηση των 180 βουλευτών που θα στηρίξουν την εισήγηση.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εφικτή και σημείωσε: «Υπάρχουν άξιοι και σημαντικοί Έλληνες, όχι απαραίτητα πολιτικοί, που πρόθυμα μια Βουλή θα τους ψήφιζε».
Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αριθμεί δύναμη 155 βουλευτών και χρειάζεται ακόμη 25 βουλευτές, κάτι που όπως δήλωσε και στο Βήμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός θεωρεί απολύτως εφικτό.
Η πλειοψηφία των 180 βουλευτών εκτιμάται ότι θα «χτιστεί» με τη συνδρομή ανεξάρτητων βουλευτών, βουλευτών των ΑΝΕΛ που αποχωρούν από το κόμμα και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, που δεδομένων των εκλογικών ποσοστών του κόμματος, δεν είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Σύμφωνα με το Έθνος, ήδη έχουν αρχίσει επαφές: πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει συζητήσεις με τον κ. Νταβρή και τον Γ.Κασαπίδη. Επιπλέον, ο Γ.Κουράκος φέρεται να αναμένει να δει αλλαγή πολιτικής για να συζητήσει με τη ΝΔ.
Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τους ΑΝΕΛ, όπως ο Β.Καπερνάρος, ο Τ.Μελάς (έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας), καθώς και οι Μ.Κόλλια και Π.Χαϊκάλης που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους.