Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών
Ο Υπουργός Εξωτερικών επιχειρώντας να απαντήσει στις τελευταίες μας δηλώσεις, αποδίδει στο ΑΚΕΛ θέσεις που ποτέ δεν εκφράσαμε και απαντά σε οτιδήποτε άλλο εκτός από εκείνα τα οποία εμείς λέμε. Την ίδια στιγμή υπονοεί ότι εμπαίζουμε το λαό.
Ξεκαθαρίζω ότι δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση με κανένα. Θα υπενθυμίσουμε όμως συγκεκριμένα γεγονότα και εξελίξεις, τα οποία θα έπρεπε να απασχολούν την κυβέρνηση και τον Υπουργό σε ό,τι αφορά την εξωτερική τους πολιτική. Στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ όπου συμμετείχε και ο κ. Πομπέο, δηλαδή ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε αντίθεση με το τι διαφήμιζε και το τι διέρρεε η κυβέρνηση στα μέσα ενημέρωσης, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποια κοινή δήλωση ΗΠΑ-ΕΕ ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά αντιθέτως ο κ. Πομπέο –όπως ξεκαθάρισε και ο κ. Μπορέλ- επικεντρώθηκε στη Λιβύη, αντί στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.
Αυτό δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει. Είμαστε μάρτυρες ενός επαναλαμβανόμενου σκηνικού για διάφορα ζητήματα. Η κυβέρνηση με τη βοήθεια κάποιων μέσων ενημέρωσης υψώνουν υπέρμετρα τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με το τι μπορεί να περιμένει η Κύπρος από το διεθνή παράγοντα, είτε στις τριμερείς συνεργασίες, είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την ΕΕ έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Αυτές οι προσδοκίες δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν διαψευστεί για την πατρίδα μας. Κανένας όμως από την κυβέρνηση δεν μπαίνει στον κόπο της αυτοκριτικής, έστω να δώσει εξηγήσεις για τα αποτελέσματα τα οποία έχουμε. Εκτιμούμε ότι αυτή η τακτική δεν προσφέρει κάτι σε αυτό που ανησυχεί τον κυπριακό λαό: την αναχαίτιση της τουρκικής επιθετικότητας, την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, την προώθηση της λύσης του Κυπριακού ώστε να απαλλαγεί η πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή.
Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας μας πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενική ανάγνωση των διεθνών δεδομένων –μακριά από ευσεβοποθισμούς και ψευδαισθήσεις. Να προωθεί την ανάπτυξη των σχέσεων μας με όλα τα κράτη της περιοχής και του κόσμου στη βάση διεθνούς δικαίου. Να επικεντρώνεται στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος αλλά και όλων των άλλων ανοικτών ζητημάτων που υπάρχουν στην περιοχή. Μόνο έτσι μπορούμε να αναχαιτίσουμε την τουρκική επιθετικότητα.