Την εξαίρεση της Κεντρικής Τράπεζας από την παγοποίηση στις προσλήψεις και από τις αποκοπές στη μισθοδοσία του προσωπικού της που έχει επιβληθεί σε όλους τους υπαλλήλους του δημόσιο τομέα, προνοεί νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Σύμφωνα με την σχετική πρόνοια του μνημονίου, η ΚΤ πρέπει να διατηρεί επαρκές και κατάλληλο προσωπικό για την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων της και το οποίο επιβάλλει την άρση όλων των νομικών εμποδίων που περιορίζουν την ικανότητα της ΚΤ να προσλαμβάνει και να διατηρεί απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό
Το θέμα της μείωσης μισθών εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΔΣ της ΚΤ το οποίο θα λαμβάνει την οποιαδήποτε απόφαση στα πλαίσια ευρύτερης αναδιάρθρωσης της Τράπεζας και στο γενικότερο πνεύμα συγκράτησης του κόστους.
Ο εκ των εκτελεστικών μελών του ΔΣ της ΚΤ Στέλιος Κοιλιάρης ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι ο αριθμός του προσωπικού της Τράπεζας έχει μειωθεί κατά 13%, στα 273 άτομα από 316 και πρόσθεσε ότι πολιτική του ΔΣ της ΚΤ είναι να μην αυξήσει το κόστος της ΚΤ αλλά να το μειώσει και να είναι πολύ φειδωλή στις νέες προσλήψεις που θα αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό.
Ανέφερε επίσης ότι θα παραμείνουν οι περικοπές στα μισθολόγια του προσωπικού της ΚΤ που έχουν ήδη γίνει, ενώ σημείωσε ότι ιδέα που επικρατεί εντός του ΔΣ είναι να προχωρήσει με προσλήψεις προσωπικού με συμβόλαια ενός έτους και θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο προσλήψεων πενταετούς διάρκειας.
Είπε ακόμη ότι είναι αναγκαίο να αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού της ΚΤ τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά επειδή πέρα των άλλων η Κύπρος θα συμμετάσχει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΕ και σημείωσε ότι η εναλλαξιμότητα του προσωπικού της ΚΤ είναι συνεχής.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «εγείρεται το ερώτημα ποιο αόρατο χέρι έχει κατευθύνει την τρόικα έτσι ώστε να μας έρθει αυτή η μνημονιακή υποχρέωση», προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που η αποπαγοποίηση των προσλήψεων στην ΚΤ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση αυτό το γεγονός θα ληφθεί σοβαρά υπόψη, όμως επιθυμώ να σημειώσω ότι δεν είναι ξεκάθαρο στο μνημόνιο ότι αυτό ισχύει και για τις αποκοπές των μισθών».
«Αρα ενδεχομένως δεν πρέπει σε αυτό το στάδιο να εξεταστεί η εξαίρεση της αποκοπής των μισθών των υπαλλήλων της ΚΤ αλλά μόνο οι αποπαγοποίηση των προσλήψεων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «διαβάζοντας το μνημόνιο ο καθένας δικαιούται να αντλήσει τη δική του ερμηνεία από το λεκτικό του μνημονίου το οποίο αναφέρεται στην ανεξαρτησία της ΚΤ στο να προσλαμβάνει και να διατηρεί προσωπικό, κάτι όμως που δεν σημαίνει ότι η Βουλή δεν πρέπει να καθορίζει αποκοπές στους μισθούς τους όπως έχει καθορίσει και τους μισθούς όλων των υπολοίπων δημόσιων υπαλλήλων».
Αναφέροντας ότι δεν θεωρεί ότι η σχετική πρόνοια του μνημονίου κάνει ειδική αναφορά στους μισθούς, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι «άλλο είναι η δυνατότητα της ΚΤ να έχει στη διάθεσή της επαρκές προσωπικό, άλλο να καθορίζεται η αποκοπή του μισθού των υπαλλήλων μέσω μιας γενικής νομοθεσίας που αφορά όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα».
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «απαράδεκτο και προσβλητικό» για τους υπόλοιπους υπάλληλους του κρατικού τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εξηγώντας ότι η ερμηνεία της πρόνοιας του Μνημονίου που αναφέρεται στην ΚΤ είναι «παρατραβηγμένη».
«Δεν υπάρχει τίποτε στο Μνημόνιο που να επιβάλλει τη διάκριση μεταξύ των υπαλλήλων στην ΚΤ και των υπολοίπων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα» είπε ο κ. Νικολαΐδης, κάνοντας λόγο για διακρίσεις και άνιση μεταχείριση εργαζομένων, που ενδεχομένως να δημιουργήσουν αναστάτωση και να προκαλέσουν αντιδράσεις από μέρους των υπόλοιπων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ υπέδειξε ακόμα ότι υπάρχουν υπηρεσίες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που είναι «εξίσου, αν όχι και πιο σημαντικές, από τις υπηρεσίες που προσφέρει η ΚΤ», που αφορούν την ασφάλεια του κράτους, τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια πτήσεων.
Θα πρέπει η κυβέρνηση να πει τι προτίθεται να πράξει για τις υπηρεσίες αυτές και αν προτίθεται να φέρει νομοσχέδιο που να εισάγει διαφοροποιήσεις και για τις υπηρεσίες αυτές, ανέφερε.
Είπε ακόμα ότι «έστω κι αν μπορούσε κάποιος να δεχτεί τη διαφοροποίηση και τη διάκριση σε ό,τι αφορά την πλήρωση κάποιων θέσεων, δεν υπάρχει κανένας λόγος που να δικαιολογεί την εισαγωγή διακρίσεων και εξαιρέσεων για τους υπαλλήλους της ΚΤ αναφορικά με το μισθολόγιο τους».
Η εξήγηση που δόθηκε από την ΚΤ, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, είναι ότι με βάση την πρόνοια του Μνημονίου η Τρόικα θεωρεί ότι η ΚΤ πρέπει να εξαιρεθεί από μειώσεις μισθών και παγοποίηση προσλήψεων προκειμένου να διατηρήσει την ικανότητα της να προσφέρει τις υπηρεσίες της.
Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι η ΕΔΕΚ θα αναμένει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά από την Κυβέρνηση προτού τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.