Ενώπιον του Κακουργιοδικείου συνεχίστηκε η διαδικασία για την υπόθεση Δρομολαξιάς

Συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου, που συνεδρίασε στη Λάρνακα, με την κατάθεση του Ελευθέριου Κυριάκου, υπαστυνόμου στο ΤΑΕ Λεμεσού, μέλος της ανακριτικής ομάδας για την υπόθεση της αγοράς από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά, .

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Ελλης Παπαγαπίου στην κυρίως εξέτασή του ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ορίστηκε ανακριτική ομάδα, με επικεφαλής τον ανώτερο υπαστυνόμο Χριστόφορο Μαυρομμάτη για να εξετάσει την υπόθεση της επένδυσης του Ταμείου Συντάξεων της CYTA στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Παράλληλα είπε ότι πως την πρώτη φορά που συναντήθηκε με τον Νίκο Λίλλη ήταν στις 1/8/ 2013 όταν έγινε έρευνα στα γραφεία του στην ΑΛΚΗ και παραλήφθηκαν διάφορα έγγραφα και ο σκληρός δίσκος του ηλεκτρονικού του υπολογιστή. «Ο Λίλλης ήταν συνεργάσιμος και ανέμενε ότι θα τον καλούσαμε πρώτα για κατάθεση και μετά να κάνουμε έρευνα στα γραφεία του», ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος χαρακτήρισε τον Νίκο Λίλλη «κύριο πρωταγωνιστή της υπόθεσης».

Είπε ακόμα ότι ο κ. Λίλλης είχε εκφράσει «προθυμία να συνεργαστεί με την Αστυνομία, να βοηθήσει και να αναφέρει πράγματα της υπόθεσης που μόνο ο ίδιος γνώριζε. Περίμενα να έρθει να δώσει κατάθεση για να μας πει την αλήθεια». Ο κ. Κυριάκου είπε επίσης ότι στις 23/9/2013 ο κ.  Λίλλης ενημέρωσε το μάρτυρα ότι θα πήγαινε στο αρχηγείο Αστυνομίας για να παραδώσει μια δακτυλογραφημένη δήλωσή του, προκειμένου, ύστερα από συμβουλή του δικηγόρου του, να μην δεχθεί ερωτήσεις από την Αστυνομία, αφού, όπως είπε «ενέπλεκε ορισμένα άτομα και ανησυχούσε».

Ερωτηθείς εάν έγινε συνδιαλλαγή μεταξύ του Νίκου Λίλλη και της Αστυνομίας, ο μάρτυρας απάντησε «καμία συναλλαγή. Ο Λίλλης εξέφρασε κάποιες ανησυχίες του για το μέλλον και του ανέφερα να μας πει την αλήθεια ανεξαρτήτως των ονομάτων που θα ενέπλεκε».
Ο μάρτυρας είπε επίσης πως «το σημαντικότερο ήταν η κατάθεση του Λίλλη, η οποία αξιοποιήθηκε από την Αστυνομία για την υπόθεση. Αφού μελετήσαμε την κατάθεση του, την συγκρίναμε με ορισμένα στοιχεία που είχαμε στην κατοχή μας, αντιληφθήκαμε ότι όσα ανέφερε ήταν αλήθεια και προχωρήσαμε σε συλλήψεις».

Στην κατάθεση του Νίκου Λίλλη, συνέχισε ο μάρτυρας αναφέρονταν τα ονόματα των «Βάσου Γεωργίου και Πάμπη Κυρίτση, τους οποίους προσέγγισε ο επιχειρηματίας Αντώνης Ιωακείμ για να βοηθήσουν στην πώληση του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά. Φαίνεται ότι κάποιοι εντός της CYTA και εκτός αυτής, ήθελαν πάση θυσία να υλοποιηθεί η επένδυση του Aero Centre στη Δρομολαξιά».

Σε άλλες ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ο μάρτυρας απάντησε πως απ’ ό,τι διαφάνηκε «ορισμένες από τις συμφωνίες που έγιναν με την εταιρεία POLLESON δεν ήταν πραγματικές, ενώ ορισμένα έγγραφα ήταν εικονικά και έγιναν για άλλο σκοπό και για να καλύψουν κάποιες πληρωμές. Στην κατάθεση του στις 23/9/2013 ο Λίλλης επιβεβαίωσε ότι τα έγγραφα έγιναν για να καλυφθούν χρήματα με τα οποία χρηματίστηκαν κάποια άτομα».

Ερωτηθείς γιατί ο Νίκος Λίλλης δεν είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση ο μάρτυρας απάντησε πως «θεωρήσαμε ότι η κατάθεση Λίλλη ήταν η σημαντικότερη και μας έδινε πολλά στοιχεία, ενώ χωρίς αυτή δεν θα στοιχειοθετείτο υπόθεση. Υποβλήθηκε αίτημα στη Νομική Υπηρεσία για μετατροπή του Λίλλη από κατηγορούμενο σε μάρτυρα κατηγορίας» και έγινε αποδεκτή, είπε.

Ο μάρτυρας αντεξετάστηκε στη συνέχεια από τον Γιώργο Παπαϊωάννου, συνήγορο υπεράσπισης του Στάθη Κιττή, ο οποίος ανέφερε πως «με τον τρόπο που ενεργεί η Αστυνομία φαίνεται ότι βαδίζουμε σε πολύ κακά μονοπάτια και έχω την εντύπωση ότι ήρθες στο Δικαστήριο για να ενισχύσεις την κατάθεση του Νίκου Λίλλη». Ο μάρτυρας απάντησε πως «η απόφαση για μετατροπή του Λίλλη σε μάρτυρα κατηγορίας ήταν της Νομικής Υπηρεσίας και δεν γνωρίζω κάτω από ποιες συνθήκες έγινε. Η εισήγηση έγινε από τον κ. Μαυρομμάτη μετά από συζήτηση που είχαμε όπου καταλήξαμε και οι δύο στην άποψη ότι χωρίς την κατάθεση Λίλλη δεν θα στοιχειοθετείτο υπόθεση».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο μάρτυρας είπε πως «μεταξύ εμένα και του Νίκου Λίλλη δεν έγινε καμία συνεννόηση», ενώ ερωτηθείς για τη σύλληψη των Λίλλη, Μιαμηλιώτη και Μούσκου ανέφερε πως «η απόφαση για τη σύλληψη των τριών λήφθηκε από το Γενικό Εισαγγελέα μετά από συνεννόηση που είχε με τον επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας».

Ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε να μάθει πώς εξηγείται το γεγονός ότι ο Λίλλης έδωσε δύο επιταγές ύψους 10 και 40 χιλιάδων ευρώ (στους Μούσκο και Μιαμηλιώτη) και συνελήφθηκε, ενώ όταν έδωσε χρήματα ύψους 750 χιλιάδων ευρώ (στην υπόθεση του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά) δεν συνελήφθη. Ποιος πήρε την ευθύνη να μην συλληφθεί για το ποσό των 750 χιλιάδων ευρώ;» διερωτήθηκε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο μάρτυρας είπε πως «δεν συλλαμβάνεις ένα άνθρωπο που συνεργάζεται, που σου λέει όλη την αλήθεια και επιβεβαιώνει πως θα πει όλη την αλήθεια για την υπόθεση. Είχε όλο το χρόνο αν ήθελε να καταστρέψει στοιχεία». Ερωτηθείς πώς «ο ίδιος αποφάσισε ότι ο Λίλλης στη κατάθεση του στις 29/3/2013 έλεγε την αλήθεια», ο μάρτυρας απάντησε πως «κάποια πράγματα ήταν εμφανέστατα. Με τον κ. Μαυρομμάτη είχαμε αντιληφθεί πως τα στοιχεία που μας έδινε συγκρινόμενα με κάποια άλλα που είχαμε στην κατοχή μας ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».

“Σου υποβάλλω”, συνέχισε ο κ. Παπαϊωάννου ότι «έλαβε χώρα μια αθέμιτη συναλλαγή με ένα κατηγορούμενο που χωρίς να πει την αλήθεια μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας», με το μάρτυρα να απαντά πως «θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν έγινε καμία συνδιαλλαγή. Οι αποφάσεις ήταν της Γενικής Εισαγγελίας».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος διερωτήθηκε γιατί ο Νίκος Λίλλης πήγε στο Αρχηγείο Αστυνομίας και παρέδωσε «ένα έτοιμο προκατασκευασμένο κείμενο», ο μάρτυρας απάντησε πως «ο Λίλλης με ενημέρωσε ότι θα έκανε κάτι τέτοιο. Εμείς θέλαμε να έρθει να μας πει όλη την αλήθεια και όποιος και να ήταν εμπλεκόμενος η Αστυνομία θα έκανε τη δουλειά της».

«Είναι ενδεικτικό της προσωπικότητας και του πόσο λαφαζάνης είναι ένας άνθρωπος όταν λέει πως θα πει την αλήθεια και στη συνέχεια σε κατάθεση του ισχυρίζεται πως οι πράξεις των εταιρειών του ενόχλησαν το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο» της χώρας”, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος ζήτησε να μάθει από τον μάρτυρα εάν διερωτήθηκε και ρώτησε τον  κ.Λίλλη τι εννοούσε λέγοντας «πολιτικοοικονομικό κατεστημένο». Ο μάρτυρας ανέφερε ότι δεν ρώτησε τι εννοούσε με αυτή τη φράση ο Νίκος Λίλλης.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μέρος της κατάθεσης του Νίκου Λίλλη όπου έκανε αναφορά στον Αλέξανδρο Κατσουρίδη και στο βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη.  «Πουθενά ο Λίλλης δεν αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Νίκο Κατσουρίδη», είπε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι «ο Λίλλης θεωρούσε τον εαυτό του στενό φίλο με τον Νίκο Κατσουρίδη. Εμείς εξετάσαμε την υπόθεση του Κατσουρίδη και από τα στοιχεία που είχαμε δεν βρέθηκε κάτι ουσιαστικό ή το μεμπτό που να στοιχειοθετεί οτιδήποτε εναντίον του Νίκου Κατσουρίδη και του γιου του Αλέξανδρου».

«Επρεπε να ανακρίνετε τον Αλέξανδρο και το Νίκο Κατσουρίδη», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης απευθυνόμενος προς το μάρτυρα, σημειώνοντας πως «το γεγονός ότι δεν κάνατε κάτι τέτοιο ήταν επειδή θα αναδεικνυόταν η αναξιοπιστία του μάρτυρα σας». Ο μάρτυρας επανέλαβε πως «εξετάσαμε το θέμα και δεν προέκυψε τίποτε».

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι  Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη  χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου,  Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA,  Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και μέτοχος της εταιρείας Wadnic Trading Ltd και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.